✿Baca Entry Yang Lepas✿

Monday, July 6, 2015

Giveaway Cash Raya RM1000 by Emas Putih : Cetak Baju Murah Sufi Printing Services


[Sila Tekan Banner Di Atas Untuk Join]

Giveaway Cash Raya RM1000 by Emas Putih : Cetak Baju Murah Sufi Printing Services | Assalamualaikum. Berkesempatan juga uzu nak buat GA Raya untuk tahum ni. Tahun lepas pun uzu ada buat juga dan alhamdulillah penyertaan sangat menggalakkan. Ok untuk Giveaway Cash Raya RM1000 by Emas Putih | Cetak Baju Murah Sufi Printing Services kali ni akan ditamatkan sebelum raya. So GA kali ni sangat singkat . Jemput join ye semua :)

Hadiah :
Top Referral : RM100 x 1
Random : RM 50 x 18 Pemenang

Mula : 06 Julai 2015 | Tamat : 15 Julai 2015
Pengumuman Pemenang : 16 Julai 2015 (Khamis)

Syarat -Syarat :
1. Tulis entry yang bertajuk :  Giveaway Cash Raya RM1000 by Emas Putih : Cetak Baju Murah Sufi Printing Services 

2. Follow Blog :

3. Follow Ig :

4. Like Page :


5. Copy code html di bawah di ruang html post :


6. Dah siap? Publish !!

Sila tinggalkan link Giveaway Cash Raya RM1000 by Emas Putih : Cetak Baju Murah Sufi Printing Services  anda di ruangan komen. Thanks sesiapa yang sudi join.! Sayanggggg korang!! k bye Salam :)

Saturday, July 4, 2015

Cara Penggunaan Gear Automatik Dengan Betul. Ramai yang Selalu Tersilap!

Cara Penggunaan Gear Automatik Dengan Betul. Ramai yang Selalu Tersilap! | Tukar gear auto dengan cara salah boleh menyebabkan gearbox anda rosak dan kos gearbox kereta sangat mahal. Harap selepas baca, dapat kongsikan kepada rakan-rakan anda..

JANGAN TUKAR GEAR "P" DI TRAFFIC LIGHT

Kekadang pernah perasan kereta depan masuk gear P bila berhenti kat trafic light. Senang untuk teka, sebab lampu reverse akan nyala sekejap.

Bayangkan kalau pemandu terkejut sebab lampu trafic light dah hijau lama & kereta belakang dah hon2 je. Tertekan pedal minyak dulu baru masuk gear. Jawabnya, gear anda boleh rosak atau
cepat rosak.

Kaedah yang betul semasa berhenti di traffic light:
1. tekan brek kaki
2. masuk gear N (tanpa tekan tombol pada gear. tolak ajer)
3. Tarik hand brek
4. lepas brek kaki

Bila nak jalan balik:
1. tekan brek
2. masuk gear D (tanpa tekan tombol pada gear. tarik ajer)
3. lepas hand brek.
4. lepas brek kaki
5. tekan minyak

PENGGUNAAN TOMBOL/BUTANG PADA GEAR

1. tekan tombol semasa menukar
P > R ,
R > P
R > N
N > R
D > L/D2
L/D2 > D

2. jangan sesekali tekan antara
N > D
D > N
D > D3
D3 > D

KENAPA?
Ini adalah untuk mengelakkan daripada anda terlajak tolak gear. Jika terlajak, gearbox anda boleh rosak.

Contohnya. dari gear D, anda ingin tolak ke N. Sekiranya tak tekan tombol gear, anda tak dapat tolak lebih kerana ia tersekat di N. Tetapi jika anda tekan tombol, anda boleh menolak gear terus ke R.

Contohnya, semasa ingin berhenti kereta, anda ingin menolak ke gear N dari gear D. Oleh kerana anda menekan tombol gear, kemungkinan tertolak ke gear R adalah tinggi. Jika kereta belum
berhenti sepenuhnya, gearbox boleh rosak. akibat pertukaran mengejut dari D terus ke R secara tidak sengaja akibat tertekan tombol gear.

p/s : Tombol gear ini hanya terdapat pada kereta auto yang kekotak gearnya lurus (seperti dalam gambar). Kalau yang lekok-lekok tu, takde tombol. Selamat

Berikut adalah susunan gear untuk gearbox auto:

P - parking, digunakan untuk anda memberhentikan kereta anda. gear akan disekat.jadi kereta anda takkan bergerak walaupun handbrake tak ditarik.

R - reverse, untuk mengundur kereta anda

N - neutral, jika dalam posisi menunggu traffic light atau traffic jem, alihkan ke gear neutral. bukan parking! jika anda perasan,  gear D ke N tidak perlu menekan kekunci pada tombol gear.

D - drive, penukaran secara auto gear 1,2,3,4 dan seterusnya butang overdrive - gear akan menyekat untuk masuk ke gear 4.  gear yang akan digunakan cuma 1,2 dan 3 shj

3 - setengah kenderaan tidak mempunyai overdrive tetapi mempunyai susunan gear 3 untuk menurunkan gear dari 4 ke 3

2 - ini akan menyekat sistem gearbox anda ke gear 2 dan tidak akan masuk ke gear seterusnya. tetapi akan jatuh ke gear 1 jika perlu

L - Low gear, gear pertama

p/s : copypaste je yang ada kat fb . Moga bermanfaat semua :)

Copyright © ✿Emas✿Putih✿Blog✿ Designed by azhafizah.com