Orked Lavender Kafe Bandar Baru Bangi (Owner Benang Hijau)

Orked Lavender Kafe Bandar Baru Bangi | Salam. Siapa yang tak tau lagi bangi ni syurga makanan? Haaa tu diaaa sebab uzu dulu tiga tahun ni memang cari kat makan kat bangi dah cukup dah sebab banyak sangat kedai kat sana.. Event orang Putrajaya pun ke Bangi semata-mana nak cari sesuap nasi.. 

Kalau siapa yang kaki shopping kat Bangi Sentral pulak, Bangi Sentral ni tak banyak restoran .. Ada pun tak sedap sangat.. Uzu dah makan dah kat situ.. Lagipun kast situ makanan dia mahal. Ya ampun. Hihi kalau nak makan kat mamak tu, memang tak lah kan.. So sekarang bila dapat tahu Orked Lavender Kafe kat ni dah ada kedai yang berhampiran Bangi Sentral, kafe ni depan bangi sentral je, korang just jalan kaki, untuk ke Orked Lavender Kafe ni.. :)

Kalau nak tau, Orked Lavender Kafe  ni milik owner Benang Hijau tau ! Haa uzu pun terkejut.. Bila PR bgtau kafe ni kak faz yang punya, haaaa rasa excited terlebih nak review ni.. Sebab biasa lah sapa tak kenal Benang Hijau wei ?? Kak Faz kata, butik Benang Hijau yang kat Bangi tu, kak faz tukar ke Kafe... So kalau korang ke Butik Benang Hijau,, kalau tak jumpa butik tu, kalau jumpa Orked Lavender Kafe, mohon masuk dalam terus eh :p Rugi kalau tak masuk :D

Memula uzu datang kedai ni, uzu suka sangat dengan decorations macam ni.. Banyak bunga.. Alahaii lagi-lagi orked. Datang-datang terus ambik gambar kat wall dia tu :D Belum lagi makan.. jangan kafe je gempakk tapi rasa makanan tak gempak ye kak faz :P

So untuk menu food review sabtu 15 April 2017, uzu decide nak makan nasi dagang.. Memandangkan tengah lapar ni kan, uzu decide nak makan nasi.. Dah tu alang-alang nak makan untuk lunch.. HIhi.. Uzu tak pernah makan nasi dagang so.. Tak sabar pulak nak tau rasanya :)
Bila uzu rasa nasi dagang, uzu terus suka.. Macam ni ke rasa nasi dagang? Serius ini first time uzu makan.. Selalunya uzu akan mengelak dari order nasi dagang. Hahaha ya allah sedapnya nasi dagang kat Orked Lavender Kafe ni.. Kuah ikan dia tu rasa macam manis manis masam. Aum dengan ikan yang fresh.. Perghhh .. Kak faz kata, selalunya nasi datang ni takde Lok Ching.. Uzu pun tak tau apa Lok Cing tapi yang uzu tengok dia macam sate ikan.. Hihi :D Nasi dagang uzu bagi 5/5 bintang !
Menu kedua yang uzu rasa ialah Lok Cing ! HIhi yang ni lah sate ikan yang uzu kata kat atas tu. Lok Cing ni uzu first time makan. Moka kata, kalau belah kelantan, memang banyak jual tepi jalan naik moto.. Tapi kenapa lah uzu tak pernah tengok? hehehehe. Selalu kalau p Kelantan tu, rasa nak makan etok je :p Tapi tak kisah lah kan sebab kalau korang nak rasa makanan utara, boleh datang ke Orked Lavender Kafe  ok ? Lok Cinggg dia memang terbaik sedap !! Rasa ikan ikan dia tu urghhm. So Lok Cingg uzu bagi 5/5 bintang !!
Sapa yang suka makan karipap angkat tangan !! Karipap ni uzu suka makan.. Lepas tu teringat pulak kan dengan karipap Ikea? Haa kalau rasa teringin tu , kat Orked Lavender Kafe ada karipap macam ikea tu tapi isinya ikan.. Hihi.. Untuk karipap ni uzu bagi 5/5 bintang juga ! Ya allah sedap sedap sangat menu kat kedai kak faz ni.. Pitam!! :D
Hmmm okay actullay tak semua menu kat Orked Lavender Kafe ni lebih kepada makanan utara tapi westen pun ada.. Orked Lavender Kafe  ada menu-menu yang semua orang boleh makan.. Haa so westen macam Beef Spaghetti ni sedap yang amat ya allah.. Dapat rasa sikit pun jadi lah.. Uzu bagi 4/5 bintang :)

Banyak menu yang kami order tapi tak semua uzu makan.. Hiihi cuma nak bagitau, menu-menu kat bawah ni pun ada ye.. Ni macam waffle dia letak aiskrim dan red valvet kek..Dan bawah dia tu apa eh.. Hihi tak ingat pulak.. Tapi habis lah member makan.. Maksudnya, kalau habis tu sedap lah kan kekdahnya :p So tu lah uzu cakap, takde benda yang tak sedap kat Orked Lavender Kafe  ni :)
 Menyelerakan kan ? :D
So kalau korang tak tau nak makan mana lagi? Datang lah ke Orked Lavender Kafe  ni, kalau korang makan kat Fizo Mawar Kitchen, mesti korang nampak Orked Lavender Kafe  ni betul betul opposite dengan kedai FizoMawar.. Haa so senang je lah kan ? Kalau tak pun waze je Orked Lavender Kafe  konfem jumpa jalan :) Sebaris dengan MENATE :) Ok lah tu je.. Salam :)

Untuk Matlumat Lanjut
Instagram : @orkedlavenderkafe
Call : 0389122200

Jom Ke Konsert JOM TONTON Di The Curve Mutiara Damansara Esok !!

Jom Ke Konsert JOM TONTON Esok !! | Salam. Esok jom ke konsert tonton yang diadakan di Th Curve Damansara. Pastinya memang akan meriah konsert konsert gini lagi-lagi ada Dato Vida sebagai QUEEN of TONTON .. Wahhh rasa tak sabar nak jumpa Dato Vida esok di The Curve... Agak-agak sama tak muka dia di dalam TV dengan di luar? Pastinya lebih cantik kan?

Banyak artis esok yang akan memeriahkan acara antaranya ada kehadiran DUTA TONTON iaitu Ayda Jebat, Redza Rosli dan Thomas Jack. Thomas Jack ni sapa pulak ni eh? Tak pernah dengar nama dia.. So kalau korang pun nak tau sap Thomas Jack ni, datang lah esoko eh :p
 
 
 

Queen of Tonton:
Dato' Seri Vida

Tonton Ambassador:
Ayda Jebat
Redza Rosli
Thomas Jack

List of Performers:
Elecoldxhot
Sufian Suhaimi
Kaka Azraff
Wany Hasrita
Ning Baizura
Bunkface
Ara Johari
Azlan & The Typewriter
Forteen
Juzzthin & ABON
Dr. Soo Wincci
Orange Tan
Jieying Tha
Elecoldxhot
Sofia Merican
Alvin Chong
Waris

So sesiapa yang free esok, datang lah beramai-ramai bersama family, korang kalau bangun awal tu datang lah seawal 10 pagi, nak datang lunch macam uzu pon takpe.. Nanti kalau dah terserempak tu jangan lupa say hai kat uzu eh.. :p Jom di sanaa!!

Pakej Seoul + Nami Island Korea FEB 2018 ( Pakej Boleh Bayar Secara Ansuran )

Pakej Seoul + Nami Island Korea FEB 2018 ( Pakej Boleh Bayar Secara Ansuran ) | Salam. Hari ni uzu nak share satu pakej yang uzu nak p tapi bukan tahun ni.. Uzu dah pernah p Korea tapi tak sempat nak p Seoul dan nami island. Uzu just p Busan Korea je. Mungkin ada yang tau, uzu ni jenis kalau dah p masuk negara tu, memang tak akan masuk lagi.. Tapi nak buat macam mana kan? Nak teman kakak i tu ha. Bawak g negara lain, bandung ka mana ka, memang dia tak nak. Korea juga dia nak #pitam =.=

Actually kebetulan owner oh jalan bagi pakej korea . Pakej tu pulak bukan tahun ni *alhamdulillah* . Nak bawak kakak uzu tu haa, memang kena awal beberapa bulan ntah sebab nak minta kebenaran keluar dari negara. Entah lah peraturan gomen sekarang ni. Ngok ! Haa terkutuk seketika. Btw Ohjalan telah pun keluarkan pakej korea untuk tahun depan. Details dia boleh baca kat bawag ye.

PAKEJ MURAH KOREA FEB 2018
- Seoul + Nami Island
- 6 Hari 5 Malam
- 9 - 14 Fec 2018
- Dijangka waktu ada salji 
- DEPOSIT RM350

- Harga pakej RM2700 termasuk :
- Tiket flight return
- Lugage 20kg / pergi balik
- 5 Malam penginapan
- Public transport pass
- Nami Island Feri
- Tiket lawatan
- Uzu pergi trip ini
- Ada tour

Siapa nak join, boleh bayar ansur ansur supaya memudahkan dan meringankan beban sewaktu tarikh nak dekat. Jom pergi ! Haaa memang banyak pakej travel buat ansur ansur so tak yah pikir mana nak cari ribu ribu bagai nak bayar pakej korea ni.. 

Siapa berminat nak pakej korea ni, deposit uzu tunggu korang gaji bulan ni.. Kalau nak bayar bulan depan pun boleh..Semua atas korang janji harga pakej langsai sebelum tarikh travel. Hihi. Yang berminat nak tanya pasal pakej ni , boleh whatsapp uzu +60109379609 (uzu) .

2 Group Di Facebook Yang Menjadikan Punca Pendapatan Uzu Dalam Dunia Blog !!

2 Group Di Facebook Yang Menjadikan Punca Pendapatan Uzu Dalam Dunia Blog !! | Salam.. Dulu kalau nak dapatkan job, memang susah kan?? Sekarang ni dah ada group di facebook, group tu lah tempat dan punca rezeki uzu selama ni.. Group ni memang salah satu sumber, sumber yang lain tu dalam 80% dari sumber lain, contohkan PR bagi job, client datang sendiri kat kita, member bagi job, dan macam-macam lagi sumber dan alhamdulillah so far memang lepas lah nak bayar sewa rumah dan komitment lain..



Yang banyak post pasal job setiap dari ialah di Social Media + Blogger Community .. Hari hari ada je PR job nak cari blogger.. Job dari Manoah pun not bad, walaupun jarang tapi payment dia selalu tinggi. Tabik dekat Don sebab dia selalu demand untuk blogger... :D Btw, Siapa lagi yang tak masuk dalam group ni... Boleh request kat facebook ye. Semoga murah rezeki korang kat group tu nanti .. Salam :)

Survey : Ada Tak Blogger Yang Nak Join Kalau Hadiah Giveaway CASH RM500 x 1 ??


Survey : Ada Tak Blogger Yang Nak Join Kalau Hadiah Giveaway CASH RM500 x 1 ?? | Salam. Lama dah tak buat giveaway kan? Uzu lah sejak tahun 2013, memang setiap 2 bulan uzu buat GA. Ramai pulakj tu yang join.. Ada lebih 400+ blogger yang join. Haaa sebab kalau uzu buat giveaway mesti hadiah dia CASH dan syarat sangat ringan dan senang nak buat...


Setelah sekian lamanya kan, kali ini uzu nak buat kelainan sikit dari segi hadiah cash.. Btw sebelum tu uzu nak say thank you sebab sponser hadiah cash dah nak sampai RM500 dah.. Sikit je lagi bila dah cukup uzu nak start GA.. Yang mana nak sponser cash untuk GA , boleh contact uzu kat FB ye..

Haa nak tanya lah.. Mana korang prefer jenis hadiah contest?

A : RM500 x 1 pemenang

atau

B : RM50 x 10 pemenang?

Ok uzu nak survey dulu ye.. Uzu nak buat GA yang ramai nak join. Hihi so blogger-blogger sekalian, korang pilih yang mana? A atau B ?? KOmen kat entry ni ye korang.. InsyaAllah dalam masa terdekat uzu buat GA berdasarkan hadiah cash yang korang nak ye :) ok lah salam !! 

Rentak Selangor 2017 : Tarian Singa , Tarian Balle Balle


Rentak Selangor 2017 : Tarian Singa , Tarian Balle Balle  | salam. Tarian singa bagi uzu suda biasa sangat sebab kat Sabah memang berlambak lagi-lagi waktu tahun baru cina.. Mula lah kedengaran di semua pelusuk tempat sebab Sabah kan memang banyak cina.. Tapi yang bestnya kat Rentak Selangor 2017, kami boleh tahu macam mana cara pembuatan singa, kos buat singa, berapa lama buat singa dan proses import export singa...

Apa yang membanggakan, cara buat patung cina ni actually Malaysia the best pengeluaran dan good qualiti dari segi cara pembuatan.. So sebab tu lah kan banyak negara negara luar import patung untuk tarian singa ni ke negara malaysia dan juga menari cara pembuatan. Ha kemain kan Malaysia ni..

Untuk kepala singa tu cecahan ribu, tak silap uzu kepala singa je RM2000+ .. Yang tu kepada je, tak masuk badan singa.. Tempoh buat seluruh singa adalam dalam 2-3 minggu dan uzu perhati memang sangat teliti diorang buat..
 bingkai kepala singa. Diperbuat daripada kayu yang mahal..
 master . master tarian cina yang dah ada beratus anak murid di seluruh dunia..
 hati hati ! Kepala singa berharga ribu ribu k uzu :D
Lepas dan berjam kami masuk dan tanya itu ini mengenai singa, serta belajar macam mana nak main alunan dendangan lagu untuk tarian singa, acara yg kami tunggu2 telah tiba iaitu persembahan tarian singa.. panas-panas terik mentari ni lagi.. Ya allah macam mana lah diorang boleh tahan panas dalam tu.. Tabikkk !
Budak kecik pun kan pun terror main.. Ee bestnya diorang.. rasa macam nak belajar pulak.. InsyaAllah nanti boleh datang ke kedai master hong. Cia cia. Lepas dah habis persembahan, kami shoot ke hotel lain di Shah Alam.. Sampai-sampai je terus fengsan sampai malam. Hahaha penat wei trip gini tapi penat sebab seronok takpe wei.. I rela :D

Aktiviti last dan terakhir iailah acara penutupan. Macam biasa acara penutupan ni mesti ada ..Penutupan yang best skali dan enjoyyyy haha. Dah lah uzu suka menari.. Dengar muzik Balle Balle ni memang semua lagu nak menari. Hihihi.. Best weii persemabahan lagu dan muzik dari Balle balle. Femes diorang ni.. Group ni semua pakcik pakcik dan makcik makcik... Warga tua kekdahnya tapi haaaaaa rasa enjoy dengan persemabahan.. Gambar pun tak ambik waktu semua peserta menari sebab sibuk duk menari.. Kahkahkah. Ya ampun maafkan beta :D

Btw, Terima kasih diucapapkan kepada #RentakSelangor 2017Gaya Travel Magazine dan juga Selangor Youth Generation Development, Sports, Cultural and Entrepreneurship Development sebab mengadakan trip yang sangat best dan rasa macam tak sabar pulak nak join Rentak Selangor 2018 :p

Rentak Selangor 2017 : Sky Mirror Escapade, Nasi Ambeng, Kompang Jawa, Kuda Kepang & Barongan

Rentak Selangor 2017 : Sky Mirror Escapade, Nasi Ambeng, Kompang Jawa, Kuda Kepang & Barongan | Salam. Hari kedua ni uzu excited sebab nak g sky mirror. Last year, kiterang nak g skymirror ni tapi keadaan kat sini tak mengizinkan.. Bukan setiap masa skymirror ni boleh pergi. Ada hari hari tertentu..Perjalanan mengambil masa setengah jam naik bot untuk ketempat ni..
Kalau nak p sini better pagi-pagi dah ready. Jangan lambat sebab nanti air akan naik.. Bila air naik, bot akan terperangkap then korang tak boleh balik sebab laluan tutup.. :D
Lepas penat layan sky mirror ni, kiterang terus shoot untuk makan tengahari di Warong Ibu . Kali ni nak try makan nasi ambeng dan soto.. Uzu pernah makan nasi ambeng tapi tak reti nak makan. Tak tau lah tekak tak boleh tengok nasi dan mee bergabung.. Hihi tu sebab nasi ambeng ni uzu makan nasi je.. Lauk lain, ayam dan sayur campur tu habis lah makan.. Mee je tak termakan.. hihi..
Hari kedua ni memang sangat memenatkan sebab kami seharian kat luar. pihak Gaya Travel pun nak pesan bawak extra baju untuk mandi sebab kami akan stay sekejap beberapa jam di Hj Dorani Homestay.. Best giler homestay kat sini.. Kami makan petang dan makan malam di sini. 
 teaser kuda kepang.. Yang best kami belajar menari kuda kepang! :D
Apa yang kami tunggu-tunggu ialah persembahan kuda kepang pada waktu malam.. Waktu tu juga baru uzu tahu teaser petang tu tak sama dengan persemabahan yg real di waktu malam tu.. Dasyat!! Tapi sangat menarik dan kuda kepang antara benda yg uzu sangat enjoy tengok !!
Kuda Kepang ni melibatkan "jin" ye.. Makanan di atas adalah makan untuk penari kuda kepang. Makanan ini akan dimakan oleh penari-penari dan akan dicampur dengan air kemenyan.. Penari akan dirasuk oleh jin.. Dan waktu tu lah yang menakutkan bagi uzu .. Tapi sentiasa selawat dan zikir dalam hati untuk mengelakkan kita dirasuk juga.. Benda ni kita boleh tengok tapi jangan amalkan ye. Ini sekadar hiburan semata-mata. Nak tengok tak macam mana tarian kuda kepang sampai diornag dirasuk? Haa meh tengok live video uzu ni..

Memang lama persembahan kuda kepang dan barongan.. Memang tak boleh nak stop sebab bersambung-sambung. Kejao ini dirasuk. Kejap itu... Kejap sana.. kejap sini.. Bayangkan waktu dioraang di rasuk tu, pelik mata, menakutkan, sambil-sambil tu boleh nari lagi.. Ada yang menyerang, wuu memang lari kiterang ni.. Ada yang memang kat depan uzu je, nak kata takut pun memang lah takut tapi buat-buat berani.. Hihi yg penting zikiq , dan baca ayat kursi banyak-banyak..

Apapun memang sonok.. Pengalaman yg best. Wu dah setel hari kedua. Kita sambung hari ketiga pulaj ye. Hihi.. Salam :) Terima kasih diucapapkan kepada #RentakSelangor 2017Gaya Travel Magazine dan juga Selangor Youth Generation Development, Sports, Cultural and Entrepreneurship Development sebab mengadakan trip yang sangat best dan rasa macam tak sabar pulak nak join Rentak Selangor 2018 :p

Rentak Selangor 2017 : Gamelan . Wayang Kulit Jawa & Kompang Jawa

Rentak Selangor 2017 : Gamelan . Wayang Kulit Jawa & Kompang Jawa | Salam. Rentak Selangor telah pun diadakan untuk kali kedua dan kali ini lebih banyak budaya dan tarian yang kami telah menjejah di negeri Selangor.

Untuk hari pertama, kami bertolak ke Muzium Sejarah Kuala Selangor. Muzium . Best dengar cerita pasal Kuala Selangor..Banyak sejarah yang kita tak tau pasal Selangor terutamanya uzu ni berasal dari Sabah.. Memang best dengar.
Nama Selangor bermula dari Kuala Selangor, sebuah pekan di pinggir Sungai Selangor. Timbulnya nama Selangor adalah sempena sungainya. Kuala sungai ini dinamakan Kuala Selangor. Zaman dahulu memang telah menjadi kebiasaan orang menamakan sesuatu tempat itu dari nama sungai. Sebagaimana yang diketahui mereka tinggal di tebing sungai yang menjadi alat perhubungan ketika itu. 
Lepas tu kiterang ke Makam. Makam ni tutup sementara untuk tujuan renovation.. Tapi dengar cerita kalau nak ke makam ni better p pagi tengahari. Lepas zhor rasanya baik elakkan.. Reasonnya? Haa uzu pon tak taw.. Hihi..

Check in di The Cabin. Penginapan kami sepanjang 4 hari 3 malam adalah ditaja oleh The Cabin. Thanks The Cabin ! Memang seronok kan bila stay kat tempat macam ni ? Best giler :D
 cantik tak? :p Nanti uzu nak buat 1 entry khas untuk The Cabin :)
Lepas check in di The Cabin, kami rehat dan solat dan seterusnya ada majlis pelancaran Rentak Selangor di The Cabin.. Selepas perasmian Rentak Selangor 2017, majlis diiringi dengan alunan muik gamelan dan wayang kulit. Uzu kalau bab muzik-muzik ni memang suka :D Kami siap belajar macam mana main gamelan . Rupanya senang je sebab ada code muzik yang senang faham :) 
Wayang kulit tu pulak memang first time uzu tengok. Selama ni kat tv jer.. Sepatutnya persembahan wayang kulit ditayangkan pada waktu malam tetapi diawalkan pepada waktu petang. kata nya tak elok main waktu malam.. Gitu lah kekdahnya..
Kompang Jawa . Kompang Kadaro Kampung Pasir Panjang. Persemabahan kompang dimainkan sebagai teaser. Waktu malam pulak persembahan kompang jawa dimainkan selama beberapa jam untuk mengiringi majlis makan malam pada hari pertama.. Best tau kompang jawa ni.. Macam-macam jenis alunan kompang yang kiterang dengar .. Rasa macam nak menari pulah haha.

Hari pertama Rentak Selangor telah pun berakhir sampai disini je. Kita sambung pulak pada hari kedua. Best itinerary hari kedua ni.. :D Tak sabar nak cerita. Hihi. Ok lah korang. As salam :)

Terima kasih diucapapkan kepada #RentakSelangor 2017, Gaya Travel Magazine dan juga Selangor Youth Generation Development, Sports, Cultural and Entrepreneurship Development sebab mengadakan trip yang sangat best dan rasa macam tak sabar pulak nak join Rentak Selangor 2018 :p