✿Baca Entry Yang Lepas✿

Wednesday, July 27, 2016

Maldives of Malaysia : Menjelajah Kepulauan Mersing Johor

Maldives of Malaysia : Menjelajah Kepulauan Mersing Johor | Salam. Alhamdulillah sampai juga niat nak sampai pulau-pulau yang ada kat Mersing.. Bila ye uzu last snorkeling ? Rasa nya paling last waktu kat Pulau Perhentian hari tu . Biasa kalau yang suka pulau-pulau ni memang excited nak p terjah pulau lagi-lagi pulau-pulau yang kiterang p ni dikategori pulau yang masih baru lagi.

Trip ni selama 2 hari 1 malam yang dianjurkan oleh Oh Jalan , thanks Oh Jalan sebab sudi menjemput kami semua. Perjalanan kami bermula pada Sabtu jam 12.30 pagi. Semua kami berkumpul di BTS.
Antara blogger yang turut hadir, Khai Artzfar, Pena Berkala, Fauzi Aryaan, Fuad, Mawardi, Yanty Lee, Emas Putih, Faizal Fredley, Hasif dan Uncle Zuan.. Semua blogger uzu kenal kecuali Hasif sebab tak perasan kewujudannye. maaf dik ! Hehehee..

Perjalanan kami bermula dan sampai ke Masjid Jamek Mersing pada sekitar jam 6 pagi. Kami berehat di masjid, solat dan mandi serta breakfast. Lepas tu siap sedia terus tukar baju mandi sebab kami akan terus ke Pulau. Kami tak check in hotel lagi. So barang-barang semua kat kereta. 
Korang kalau nak ke pulau-pulau, jangan lupa isi matlumat di borang yang akan dihantar ke Jeti laut. Yang ni wajib eh tuk yang cover pulau-pulau. Kat Sabah pun dah jadi mende wajib.. Ni nak memastikan korang selamat kalau ada ape2 jadi. Sila bagi Nama penuh dan IC kepada agen yang bawak korang masuk pulau atau tanya abg bot korang.

Kami akan cover bebera pulau sepanjang day trip ni. Tak silap uzu ada 7 pulau. 3 private island yang tak boleh turun, just tengok macma tu ambik gambar dan 3 tempat boleh snorkeling, yang mana boleh turun ke ke pulau tuk jejalan.

1. Pulau Harimau.

Dengar cerita pulau ni tak boleh masuk. Tak tau sebab ape. Takpe nanti dah boleh bukak boleh p sini lagi kan.. Kat sini cantik sebab boleh hiking.. Actually pulau ni boleh naik dan daki ikut tangga tapi pihak atas tak membenarkan kiterang naik sebab maybe hujan kot semalam. Walhal pulau ni sangat cantik tau kalau ambik gambar dari atas bukit ni. Siyesss tak cayaa tengok google. Hehe. Takpe lah takde rezeki kiterang.

2. Pulau Mensirip 


2. Pulau Gaul

Pulau Gaul ni dimiliki oleh kesultanan johor. So boleh tengok tengok macam ni je. Ambik gambar je dapat. Cantik pulau ni macam bentuk cengkerang.

4. Pulau Hujung

Pulau hujung ni air dia memang cantik giler lah.. Pastu air dia pun jernih, bersih, kalau snorkelling pun tak kabur. Sonok tengok ikan transparent kat sini tapi xtaw lah ikan ape tu. Uhukk. Pasir pun putih macam pasir kat boracay. Hewwww i like okeh.

5. Pulau Tengah

Pulau ni cantik tuk kami ambik gambar. Siap ada props belon pink pinkk.. Huwaghhh tetiba nampak pokok bentuk love. Kau ghase? Excited nak ambik gambar sampai memory full. Harhar.


7. Pulau Besar

Kat sini kami singgah jejalan sambil cari tandas nak tukar baju sebelum kami balik ke Jeti.. Pulau ni besar siap ada banyak resort lagi kat sini.. Macam-macam aktviti boleh korang jalankan kat sini.

Di akhir entry blog ini, uzu nak ucapkan terima kasih buat OHJALAN kerara menjemput kami bersama-sama untuk meng-Eksplorasi Kepulauan Mersing Johor. Terima kasih juga kepada penaja-penaja kami sepanjang trip ini. Thanks tau !

T E R I M A  K A S I H  K E P A D A  P E N A J A - P E N A J A !
Penganjur: @ohjalan
Penaja kenderaan: KLEZCAR (HQ) / 1-300-88-4040
Penaja penginapan: Hotel Bluewater, Mersing / 07-798 2846
Penaja makanan: Hentian Bendang, Air Papan / 019-773 6655
Penaja tshirt: Print DTEE Studio, Kemaman / 014-514 1022

H A R G A  P A K E J
Ground pakej RM160/person

C O N T A C T
Instagram : @ohjalan
Email : sales@ohjalan.com
Hotline : 016-7724594

Tuesday, July 26, 2016

Bajet, Itinerary & Tempat Menarik Di Busan Korea Day 2

Bajet, Itinerary & Tempat Menarik Di Busan Korea Day 2 | Salam.. Siapa yang tak baca lagi entry uzu sebelum no boleh baca yang PART #1 punye. Fuh tak sangka banyak view entry Korea ni, ter-semangat nak buat entry hari kedua. Uhukkk. 

1. Hundae Temple 

Tempat wajib p kalau ke Busan. Nak ke Hundae Temple ni kena naik train dan bas. Kena jalan kaki dalam 15 minit. Naik bukit turun bukit jalan dia. Huihhhh penat jugak lah p waktu time puasa ni. Siap niat nak minum sesenyap je tapi tu lah.. Masih bertahan.. Masuk kat Hundae Temple ni FREE je. So korang lepak berjam-jem pun silakan.
  

2. Lotte Premium Outlet

Waktu otw nak ke Hundae Temple, actually kiterang dah nampak Lotte Mall Outlet ni.. Tapi kiterang p temple tu dulu then baru p sini.. Kan panas-panas tadi, nak rehat , nak aircon dan wifi fuhhh.. Kite jalan-jalan je kat sini.. Tak shopping apa.. Lagipun mahal. 

 

3. Hundae Beach 

Dengar cerita summer nak start. Tapi waktu kami dtg cuaca tak berapa nak panas sangat tap dihari ketiga baru start panas sikit. Heww. Tapi tak dapat merasa tengok orang ramai kat pantai ni. Selalunya pantai ni akan penuh dengan orang berjemur dan bersantai..

4. Restoran Halal Little India 

Waktu berbuka puasa di restoran halal little india di area nompodong market area.. Kat sini tak taw lah nak kata Halal ke tak sebab ada dihidang arak. Waktu ni macam ragu-ragu sikit sebab yang masak tu India. Well India bukan Islam tau.. Takut mereka-mereka sengaja ambik kesempatan letak logo halal tuk menarik perhatian muslim traveller. Makanan kat Korea ni dalam  RM25-RM30 keatas.

4. Nompodong Market


5. Underground Market

Kami nak jejalan kat kedia bawahtanah nak cari makanan halal. Dengar cerita ada produk halal kat situ. So sebelum tu kena bukak apps Halal Korea. Scan dulu tau sebelum nak beli mana-mana barang kat Korea ni.. Nanti ada yang terminum minuman yang ada "Insect" . Euwww uzu ler tu.. Terus sakit perut.. Uhukk. Banyak benda pelik uzu terjumpa yang dijual kat sini..
Ok setel jejalan tuk hari kedua.. Nantikan entry hari ketiga yang pastinyaaa uzu excited nak menaip. Hehehehe. Untuk itinerary dan bajet tuk hari kedua boleh baca info kat bawah ye :)

Itinerary dan Bajet Busan Day 2. 
12.25pm sasang to Huandae 4500-unlimited day train ticket
Lrt hundae naik bas keHundae Temple market 1300w
Lotte Premium Outlet - jalan kaki
naik bas ke Hundae beach - 1300w 
630 bgerak ke nompodong sari hundae beach
hundae lrt ke seomyeon tukar line 1 tuk ke seomyeon
Makan di little india 15000w NOMPODONG STREET
8.50 bergerak ke underground market area nompoodong
9.00 nompodong underground mart
9.30 gerak ke tempat brg2 halal area sasang
add : 5500w beli nasi dan air di halal mart sasang

Total 27600 RM96.90

*Baca Entry Berkaitan*
2. Tempat Menarik Di Busan Korea Day 2

Copyright © ✿Emas✿Putih✿Blog✿ Designed by azhafizah.com