✿Baca Entry Yang Lepas✿

Friday, October 28, 2011

Mengenang zaman "High Sch00l"

Mengenang zaman "High Sch00l": Antara banyak-banyak kenangan, zaman sekolah yang paling manis dan paling best dalam hidup aku..
mungkin best dalam hidup anda. Disini la jejak aku bermulalah.. Masa skolah rendah pengalaman tu ada kurang sikit dan aku pun nda berapa ingat tentang skola rendah ni..

Bila aku menjejakkan kaki aku di sekolah yang baru dibina ni, iaitu skola ku tersayang SMK Tansau,Penampang, bila bermulanya aku memakai baju kurung skolah kaler putih dan memakai skrit bwarna biru, hati aku tdetik juga waktu tu, "ehhh da besar rupanya" tapi badan masi kecik. Pindik-pindik tagap..!
HaHaHaHa.
waktu pertama kali masuk skola tu, aku ditemani oleh bapa aku la.. Dari pagi bapa aku tunggu aku sampai abis kelas .. Isk..Isk..Isk terharu gila masa tu.. Macam aku budak tadika ja kena buat.. apa pun aku berterima kasih juga la..

bila suda naik Form ni, mesti terpikir, sapa la kawan aku ni?? suda ala aku jenis yg malu-malu kucing . Takut tegur otang yang nda kenal.. malu oO.. nasib baik lah ada kawan aku dari skola rendah ada masuk sama Form dengan aku.. Nda juga aku malu-malu..

Masa Form 1-5 ni, banyak pengalaman .. Pengalaman pahit dan pengalaman manis.. Kamu mo tau x kenapa aku ni babal dalam subjek Math?? Sebab dari form 1-5 aku dapat cikgu yang tidak pandai mengajar.. mo bgtau nama cikgu tu pun nda buli sebab nanti cikgu tu mara pula.. Cikgu tu baik, lembut ja tapi sayangnya dia mengajar macam "ayam-ayam" .. Semua dalam kelas kami tu blur apa yang cikgu tu ajar.. Memang dari form1-5 cikgu math memang berlainan tapi satu kebetulan aku dapat cikgu yang lain tapi perangai sama yang nda pandai mgajar murid.. Ish.. aku minta maaf la dengan cikgu tu awal-awal tapi kebenaran yang aku alami sebab tu sampai sekarang aku babal sikit kalo pasal math ni.. serius...!!

selain tu, yang aku x dapat lupakan bila Guru Displin marah aku depan orang ramai.. Malu siot ..!! masa tu, peraturan x benarkan murid berkomunikasi dengan bersebelahan bangunan.. Tapi disebabkan aku ni Terlampau berani masa tu, aku bkomunikasi lah dengan kawan aku yang ada di bangunan sebelah, siap terika-teriak lagi.. Lepas tu, aku rasa ada yang tengok aku dari bawah..
Ohhhhh my god.. bdegup kencang jantung aku bila Cikgu Yahya, guru disiplin skola kami tengok aku dengan mata yang menakutkan.. Lepas tu cepat-cepat aku masuk kelas.. bukan aku ja yg masuk kelas, orang-orang yang berkeliaran di ruang koridor pun lintang pukang lari bila guru disiplin kami ni datang.. Macam harimau datang.. menakutkan.. So lari punya lari, aku salah masuk kelas.. Kelas kawan aku pulak aku masuk.. Ishh..
so aku dengan muka slamber buat macam nda bsalah bila cikgu tu hampir-hampir dengan aku.. Tapi rupanya dia cam muka aku.. eeeeee malu oO masa tu.. tambah-tambah malu bila ada lelaki yang aku minat masa tu di dalam kelas yg aku salah masuk tu.. adoiii semua org tgk aku..
muka aku merah gila tahan malu..
cikgu tu suruh aku keluar n dia marah-marah aku.. adohaiiii cikgu .. kenapa la cikgu malukan aku.. jatuh saham..!!
malu tapi sekarang ni bila ingat balik, kompom la aku ketawa.

Form1-3 memang aku ada babal sikit.. datang kelas pun lambat.. kerja skola pun x buat.. malar meniru dengan kawan ja.. exam pun meniru.. kadang-kadang baju skola pun x cuci.. hehehe.. sampaikan result PMR pun teruk.. aiyaaaaaaaaaa tapi nasib abik juga la aku xda yg gagal..

So bila naik form 4, aku masuk kelas yg x baik la.. kelas sastera.. bila da gagal, bila kecewa dengan result yg aku dapat, aku pun berubah..
Alhamdulillah, dalam form4-5 aku selalu dapat top 3 bila ada exam.. aku pun berbangga juga lah.. hehehehe tapi bukan tembirang.. tapi sisa-sisa kemalasan aku terpancar sikit..
Aku masi ingat bila cikgu yg ajar BM tu mengajar, kadang-kadang aku tidur dalam kelas.. dengan selambernya tidur .

.sudahlah duduk di meja paaaaaaling depan.. Ish ish ish berani mati.. tapi cikgu Bm tu punyalah lembut dan pandai mengajar pula tu.. aku suka n sayang cikgu tu sampai sekarang sebab dia x marah bila aku tidur dalam kelas.. So bila SPM, aku tidak sia-siakan harapn cikgu tu, aku study bebaik dan alhamdulillah aku dapat A2 dalam subjek BM yg aku selalu tidur tu.. Hahahaha..
ada suara-suara sumbang yang bertanya

" heran aku ko ni, ko ni selalu tidur dalam kelas tapi result........." suara sumbang kawan aku cFara

Aku bukan apa.. aku mengantuk dalam kelas tu sebab malam tu aku berabis buat karangan dan homework yg cikgu tu bagi.. bukan aku sengaja mengantuk.. Hehehehehee.. Ayat cover diri...

ehh banyak pengalaman yg aku ingat tapi rasanya terlampau panjang pula entry aku ni.. Nanti orang boring mbaca.. Nanti aku sambung lagi ok ..
Luv all reader..

No comments:

Copyright © ✿Emas✿Putih✿Blog✿ Designed by azhafizah.com