Kawan Susah Senang.

Kawan Susah Senang.:

Assalamualaikum.

Tangan bergerak menaip setiap perkataan.
Ingin menceritakan pengalaman "Susah senang bersama kawan"
chewaaaah ayat skema gila.

Hari tu,
Aku kurang sihat.
Maklumlah jarang sakit tu.
Entah tiba-tiba pulak sakit kan. Bukan aku sorang ja, siap c kembar Ani yang sakit sekali.
Mengikut kajian , "ceh kajian la konon" ,
maybe kami salah makan. Keracunan makanan gitu lo.

Hari tu aku lepas makan di Gerai aku dah rasa lain macam.
maybe aku ingat aku ikat rambut ketat sangat that y rasa pening2.
Aku buat derrkkk ja la.
Petang tu, kami kengkawan mo p makan Nasi Mbak di Likas.
Lama x makan di situ, tu yang kami nekad mo makan sana.
Encik Boyfriend la larang jalan sebab aku da mengadu x sihat badan.
Tapi dah janji dengan kawan kan.. Xmo menghampakan perasaan kawan.
tapi menghampakan perasaan Encik Boyfriend boleh pulak kan.
Bukan selalu sayang. Padan muka diri sendiri aku kena marah oleh Encik Boyfriend.
siap marah dekat Facebook lagi tu.
Hahaha :D
ok ok buat derkkk ja ;p

Lepas makan tu, sampai ja bilik terus "Bueeeeekkkkkk"
muntah !!
Sakit rasanya muntah ni.
habis singki dalam tandas tersumbat oleh muntah aku tu..
tapi dengan rasa penuh tanggungjawab sebagai senior di Blok ni,
kena bersihkan lah muntah-muntah tu..
Lepas bersihkan,
"Buuuuuuueeeekkkk .. Bueeekkk .. Buekkkkk "
Muntah lagi ..
Betapa siksanya membersihkan muntah dengan tangan sendiri.
Ish geli siottt..

Yang aku terharu,
sepanjang aku sakit,
Encik Boyfriend teman aku borak walaupun aku x larat mo bcakap.
dia jaga aku via phone ;p
sedar diri x larat tapi masih lagi mo on call.
rindu ok. lepas rindu tym sakit-sakit ni best.
manja-manja gitu lo .
ngee..
ee minta puji suda ;p

and yang penting kawan memainkan peranan penting dalam hal ni.
TQ untuk Tini yang sudi belikan susu, makanan di Cafe malan-malam.
siap x mo aku teman dia p bawah.
dia yg mo p sendiri.
ee tersenyum gitu..

Ani + Ayu pun apa kurangnya.
diorang pun take care sepanjang aku sakit.
eee manja-manja dengan kawan masa sakit.
best gitu.

Kawan-kawan susah di cari saat kita sakit
tapi ada jugak yang sanggup berkorban masa dan tenaga.
Aku rasa ama bangga punya kawan yang macam tu.

so kesimpulan dari cerita benar belaka aku ni,
"Hargailah kawan yang ada disisi,Jangan sia-siakan mereka"

Sekian.

Aku Bakal Disoal Siasat

Aku Bakal Disoal Siasat:
Salam 1 blogger =)
Hai!
uzu with smile here
tapi mood tengah bergoyang-goyang hari ni.
banyak perkara yang aku terasa hari ni.
aku tau semua tu disebabkan emosi terganggu. tanda-tanda mo ABC(Allah Bagi Cuti)



Moody ni confirm ada setaip bulan.
yang perlu aku buat just kawal dan tahan emosi.
tapi kadang-kadang terlepas jugak..
tidak sanggup lepas dengan kawan, orang tersayang jadi mangsa.
Arggghhh sungguh aku x suka benda tu jadi tapi emosi aku betul-betul x dapat dikawal.
Mengalahkan emosi perempuan tengah mengandung ;p
kadang-kadang emosi perempuan yang tidak dapat dikawal merupakan faktor utama pergaduhan ala-ala manja berlaku.
Well lumrah la kan gaduh-gaduh manja ^.^

hari ni tangan rasa mo update entry tapi xda idea.
Iyaa la bak kata Encik Boyfriend, dia lagi suka aku update blog hari-hari.
Sebab dia jadi silent reader yang tetap suda tu.
HaHaHaHaHaHa.

Idea kering,
so, aku cerita apa yang jadi hari ni.

Dalam kelas tadi,
Lect perlukan bantuan 3orang student untuk bantu dia.
Dia mo pelajar sukarela.



Dia dah jarang masuk kelas, so ketinggalan banyak topik mo di ajar.
Assignment + Quiz + Test blambak belum jawab.
So pelajar sukarela ni diminta untuk jawab semua apa benda-benda yang sepatutnya suda dijawab.
Memandangkan ada spot cek lecturer nanti.
Benda ni tidak mempengaruhi markah PB pun even markah final xm.
So yang jadi volunteer ni, AKU salah seorang nya dan 2 orang lagi kawan lelaki.

Mula-mula, Lect cakap, hanya pelajar yang tidak menyimpan dendam sahaja boleh jadi volunteer.
So mula-mula aku memang tidak terniat untuk tolong lect tu sebab aku x berapa suka.
Sebab lect ni dikategorikan sbg lect malas.
Jarang datang kelas, mgajar pandai lompat2.
tidak tentu arah dibuatnya.

so kembar Ani bgtau tadi
"x bagus berdendam dengan pensyarah. nanti tidak berkat. susah mo jawab xm"

aku pun terdiam la kan. berpikir juga banyak kali. ada juga kebenarannya.
dari Pendendam menjadi sebaliknya la pulak kn.
x juga bagus macam tu. bila aku angkat tangan tadi, lect tu senyum ja.
Ada juga yg sudi bantu dia kan.
rupa-rupanya baru aku tau yang sebenarnya dia ada tugas yang penting yang dia wajib buat so thah y selalu batalkan kelas.
Sekarang aku ok ja dengan lect ni. dia layan kami 3 baik gila tadi.
so aku berubah pendirian la juga la tadi.

so sekarang dengan ikhlas hati bantu lect.
Memang busy habis la aku ni. Demi selamatkan prestasi Lect tu.
Kena siapkan Fail Pelajar untuk semua subjek.
dan
bakal disoal siasat.
Jeng..Jeng..Jeng..

Dah 5 tahun x Merentas Desa ...

Dah 5 tahun x Merentas Desa ...:

Phewitttt baik punyerrr !!
As Salam .
Hari ni berkesempatan jugak m'Update blog .
Hari ni aku mo kongsi perjalanan aku merentas desa tadi.

Seingat aku dah 5tahun x merentas desa
sejak aku form 4 dulu dan seingat aku itulah first time aku merentas desa,
lepas tu aku dah escape merentas desa.
penat sangat .
dan hari ni hari ke-2 aku merentas desa
mula-mula memang malas mo join tpi tengok semangat kental kawan aku c Kembar,
aku pun join la kan..

Awal pagi aku dikejutkan dengan panggilan telefon..
tapi aku dah agak.. Mesti Encik Boyfriend yang call.. Mana ada orang lain yang selalku kol aku pagi-pagi buta kan.. Macam biasa la mesti mo kejutkan bangun subuh dan tadi untuk ready p Merentas Desa =)
5.59 am aku membuka mata dan bsiap . Muka baru bangun tidur tuuu tadi ..





Punya semangat kami p merentas desa.
banyak-banyak orang yang berkumpul dia sana, kami ja 6orang yang sudi mewakilkan diri untuk Blok F
semua blok wakil hampir 20 orang setiap blok.. ada yang lebih dari itu..
behh semangat ba jo !!

Sebelum lari tadi,
ada senaman erobik ...
pusing sana pusing sini
lenggok sana lenggok sini
angkat sana angkat sini
best pula senaman berirama. Siap lagu koreaa lagi ..
mana mo cari ?

Apa pun, bila dengar bunyi hon tadi " tetttttttttttttt "
Aku + Ani + Ayu semangat lari ..
chewahhhhhhhhh ..

Tapi sayangnya.. hanya bertahan dalam 5-8 minit ja lari ..
Lepas tu....
Jalan kaki... nda btenaga suda . Haha
Panas terik sampai hitam muka kami ..


masa tgh ambil gambar2 ni,
Ada aksi orang jmo adi superwoman tadi ..
hehehe ..
Malas mo cerita panjang nanti sakit pula perut aku ketawa.
kesian c kawan biru-biru lutut .. tangan luka.
Kemarin, muka aku kena bola tym main futsal..
gara-gara team roomate ku kurang orang .. Jadi aku+Ayu jadi calon terpaksa..
first time main futsal. Selama ni suka tgk orang main ja ..
x apa.. pengalaman kan..
Hari ni, c kawan meniarap di jalan raya..
Lusa? Nauzubillah.. Elakkan kami daripada trkena bala .
Amin44 ..



Jalan punya jalan... langkah demi langkah..
Kami jalan sambil mengeluh bila la sampai ke "Check Point" yang ke -5
rasa nda sabarrr ja.. Penat gila .
dah la tidak dibekalkan air .. Air pun dapat lepas check point yg terakhir..
Last-last sampai suda
Alhamdulillah =)


perghhhh ..
Pengalaman hari ni ada lucu+sakit hati+happy pun ada la ^.^
kalo bukan sebab mo dapat sijil, rasanya aku dah tidur di bilik sambil berdengkur-dengkur .
Opsssss !!
Rasanya sukan untuk next sem? rasanya aku x akan munculkan diri dalam merentas desa ni..
mo try yang lain pula ..
InsyaAllah la kalo next sem dalam kamsis kan =)
Arap-arap dapatlah.

Ok sekian entry hari ni ..
kita jumpa di Next entry .. tidak tau la bila,,





di Hari Lahir ku.... ^.^

di Hari Lahir ku.... ^.^:
As Salam
Firstly untuk entry hari ni,
aku ucapkan Happy Birthday untuk diri aku sendiri ^.^
Nampaknya aku sudah berusia genap 21tahun hari ni..
Terima kasih yang tidak terhingga untuk Arwah Mama yang telah melahirkan aku di dunia ini..
Anak mama sudah dewasa sekarang.. InsyaAllah hanya bacaan Yasin saja yang boleh membalas segala pengorbanan mama sejak 21 september 1990 membesarkan aku hingga aku menjadi diri aku sekarang ni.
Jasa mu sentiasa aku kenang and I miss u mom so much ..
Semoga tidur aku hari ni ditemani mimpi bersama mama..

Secondly
aku amat berterima kasih kepada kawan-kawan(Ani+Ayu+Tini+Azahar) yang telah bersusah payah menyambut betday aku tadi.

Walau simple tapi aku sangatttttttttt hargai.
Untuk pengetahuan korang,
selama aku hidup di dunia ni, hari ni lah kali pertama aku sambung betday siap ada kek sekali..



cuba bayangkan mcm mna aku teruja dengan korang.
Aku x sangka pula korang sanggup beli kek untuk aku kan..
mula-mula ingt just untuk hav fun ja tadi jalan-jalan di Kk..
rupanya ada udang di sebalik batu..
seriusss gila x sangka wooo ..
Apa pun Tengkiuuuuu berabis untuk korang..
tengkiuuu korang ceriakan ku tym betday aku ni..
Kan best kalo kawan-kawan aku tuuuu ada. Lagi best aku rasa..
Nda apa.. aku hrgai ucapan mereka yang penting ada.. ^.^

Thanks.



16 September 2011

16 September 2011:

Dengan lafaz Bismillahirrahmanirrahim
ku tadah tangan mengucapkan kesyukuran sebab aku masi bernafas sehingga ke hari ini.
chewaaaaah ayat skema berabis ni.

ok.
Sebelum tlupa , aku mo ucpkan Selamat Hari Merdeka Malaysia untuk semua para blogger + silent reader .
dah bertahun-tahun negara kita Malaysia merdeka tapi sebenarnya dari segi pemikiran, ia masih di jajah.

Hehe.
ok x lupa ku mo wish
Happy birthday to my love friend "Azfar" + "Opie" pada hari ini,
16 September 2011 bersamaan hari Jumaat.
Semoga u all sentiasa sihat walafiat , diberikan kesihatan yang baik,
diberikan rezeki yang melimpah.
ku doakan kebahgian u all dari jauh ok.
aku sayang korng + rindu pun ada ^.^


Bila aku HADIR myEx Wedding.....

Bila aku HADIR myEx Wedding.....:

Haaaa gempak tajuk aku hari ni..
Suda lama x update blog..
maklumalah hidup pun semakin busy dengan assigment..
Kelas pun FULL ..
masa terluang pun sikit ja..

Hari ni xda kelas petang
Niat hati ingin tidur sepanjang petang..
diri dah haus dan lapar masa posa pertama ni..
kalo tidur ni mesti best ..
tapi the problem is...............
malas mo tidur .. nda pasal2 aku berpuasa dengan sia-sia
makruh posa tidur2 ni ..

So memandangkan xda apa mo buat,
aku pun mengUpdate la blog ni..
kesian blog aku lapuk .

Opsss berbalik kepada tajuk di atas..
aku mo cerita ttg suasana mhadiri my ExBF wedding ..
kalo korang la.. korang pegi x kalo ExBf korang kawin ??
Ramai org say NO to attend his wedding..
ya la.. dah namanya EX kan.. x kejut ka jantung ??

Mula-mula aku dengar dia kawin mmg sedih la juga kan..
tapi x la sedih sgt sebab ada perkara lebih teruk dan sedih yang jadi dgn hidup aku
so aku sedih siiiiiiikit ja sbb org tu pernah bahagiakan aku selama 3tahun ..
perpisahan kami pun dari diri aku sndiri jugak .. bukan dari dia ..
so benda tu x la aku sedih bagai nak rak..

5day before dia AKAD tu, aku ada juga call him ..
Just want to know khabar dia ja..
Masa call tu kebetulan bini dia ada di sana..
Aku ok jugak la ... x cemburu la.. buat macam biasa ..
So aku cakap la Tahniah n cerita2.. tnya itu dan ini ..
kami ok la on the phone 3 org malam tu..
ada jugak gurau senda nya ..
dan aku pun dijemput datang..
mak aiiii ... baru mo jemput..?? Mak n adik bradik dia da jemput aku awal..
So aku mmg excited la mo pegi kan..

So Sabtu hari tu..
Aku n kengKAWAN pegi la rumah pengntin dan dijemput pula dgn Mak dia.
dari jauh aku tengok mak dia nangis bila tengok aku...
Ya Allah .. what going on??
Bila aku hampiri mak dia, aku salam la n kena peluk erat ..
so aku cakap la jangan la nangis..
aku tau mak dia mesti sedih tengok aku ..
Aku yang OK ni jadi sebak dada tgk mak dia nangis..


So lepas tu kena la suru makan2 kan..
memandangkan kami pun lapar, kami ngapp ja la..
ramai pakcik-pakcik dia, makcik-makcik dia senyum ja tengok aku.
ada yang cakap " datang juga ko ah.. ingatkan x datang"
Aku pun balas dengan senyuman ..

Masa kami makan tu, ada pakcik dia ni yang kerja sbg DeeJay radio tempatan ..
Aku memang pernah juga reQuest lagu dari pakcik dia tu..
Pakcik dia tu, masa wedding tu, dia jadi DJ org kawin ..
masa dia nampak aku duduk tgh makan,
2X dia sebut EMAS PUTIH ..
weayy malu gila.. dia ckap lagi, aku pendengar setia stesen radio mereka..
Huauahuahuahua .. Bangga la sikit ..

banyak jugak la saudara dia yang aku kenal..
masa aku tgh hangat bcinta dgn dia tu, aku kenak seua famili dia....
so sampai sekarang ok juga la aku dgn mereka..

itu cerita hari siang..cerita pada Malam sabtu a.k.a malam berinai..
aku datang lagi dgn kengkawan..
Malam tu ,
Mmg ramai juga la orang datang wedding dia tu..
Dan aku salah seorang dari mreka..

I dont why ramai sgt yg tengok dekat aku..
ada yg cakap "sabar Zu ko akan dapat yg lebih baik dari itu" ..
ada juga makcik2 dia yg cakap " ko lagii cantik dari pgantin perempuan"
Aku bukan mo bangga dir tapi itu yg mereka cakap..
Aku cuma senyum ja..
dan ramai yg perasan muka aku sedih gila padahal aku x la sedih kan...

Masa da selesai majlis berInai, acarabgambar2 pula..
Aku jadi camera women di sana..
ada orang suru aku tolong ambik kan gambar.. Aku pun ok ja la ..
masa aku ambik gambar dorang tu, dia langsung x pandang aku..
aku ok ja ..
dan aku berani kan diri bergambar dgn meraka..
wahh!!!
tkjut org tgk..
sampak kawan aku ada dengar
" Yang baju purple tu **aku la maksudnya** , dia tu bekas awek pengantin lelaki tu ... datang juga dia ah .. kalo aku mana aku datang tu ""
ituuuuuuuuuuuu suara sumbang org kampung yg kawan aku dgr ..
Sbnarnya aku datang tu pun sbb Family dia jak..
Family dia rapat dgn aku sampai skrg ni..
and I still call his mom , "MAMA" ok..
Look!! family dia rapat dgn aku ..
Aku pun suka sangat n xmo lupakan mereka ..
Aku sayang mereka mcm family aku sndiri ..











Gempak x pegi wedding Ex bf ??
hahahahahahahaa...
kawan aku cakap" ko mmg tabah zu"
padahall..... aku mmg ok pun ...

Itu la kisahnya .. hanya 50% cerita ja aku boleh cerita..
yang lain biar aku ja yang tau apa yang jadi..
Aku harap meraka bahgia hingga ke anak cucu..
Amin.




Konvokesyen PKK-15

Konvokesyen PKK-15:

Dapat surat cinta dari POLI KK

Dapat surat cinta dari POLI KK:

Alhamdulillah..
Dah dapat surat dari PoliKk.
Dengan ini confirm la aku sambung di Poli lagi.

aku memang happy gila bila dpat continue study
tapi aku juga sedih sebab ada kawan2 aku xdapat pula
potong LINE betul la
aku baru ja terbayang2 dapat sambung study dgn kawan2 aku..
dah la aku terlambat sikit dgn kawan2 aku yg 2org tu(Jan n Julie)
sekarang nda dapat study dgn Judin n Ida..
dengan sapa la aku mo study ni
pening kepala juga ni
macam malas ja mo study ni..

tapi x apa..
aku akan truskan juga hidup
study kena diutamakan juga
mendapat pendidikan yang setinggi bole(InsyaAllah)
sebab aku mo jadi Cikgu!!
hehehe .. perasan
someone pernah galakkan aku jadi cikgu and i miss him..

ok..
Bermula episod yang sangat sibuk bermula esok hari
aku kena siapkan untuk masuk poli nanti
sebab sibuk dgn small bisness tu lagi..
order pula kena siapkan b4 aku masuk poli..
jadi tidak la aku kelam kabut sangat kan.
HahahahaHa

Nda sabar rasanya jadi pelajar PUB ..


Pejalanan di tanah Brunei.

Pejalanan di tanah Brunei.:
Hai there.
alhamdulillah aku selamat pergi dan selamat sampai dari bumi Brunei Darulsalam.

Kami bertolak dari jam 2petang dari Kg.
kami (Aku, adik sepupu, kakak sepupu dan tunangnya) 4 orang ja menaiki kereta Exora milik my cuzzzy
perjalanan kami mengambil masa yg panjang disebabkan banyak persinggahan.
hehehehe
Sampai brunei jam8.30..
pastu direct p hospital
jenguk bakal mama mertua my cuzzy.
boleh tahan hosp sana.
canggih siot bukan mcm hosp kk.
jauh panggang dari api
ya la..
maklumlah negara kaya kan..
kaya dengan minyak, lepas tu negara kecikk sgt de.
Aku kagum dengan pembangunan yg ada.
rumah bukan main besar lagi sepanjang jalan..
lampu jalan pun sentiasa mengiringi jalan yang suram
setiap simpang pun ada papan tanda.
rajin bebeno
tapi
shopping mall x kelihatan langsung
ada tapi kecik ja.
ramai orang cakap, diorang suka shoping di 1borneo sebab murah kan
kalo boleh, 1 Borneo tu tukar la nama p 1Brunei..
negera kaya x kan x bina shoping mall yang besar ..
kan..kan..kan..

ok.
Second day, kami mnuju ke Seria
pegi tengok Replika2 kecik2..
cantik sangat diorang bina.
kagum sgt de .
pastu p One Brillionth Barrel Monument
cantik tempat tu..

Pada malam hari kami sempat ke Jerudong Park
tapi kejap ja.
masa kami ke sana, 30minit lagi mo tutup ..
tkejar2 dalam tu gara2 mo ambik gambar ja.. Hahahaha..
sempat la juga Snap..Snap..

Masa kami masuk tu, tkejut gila ada budak lepak bgaduh..
aku ingat Brunei ni bersih dgn budak lepak tapi sebenanrnya ada budak lepak
siap gaduh2 di sana lagi.
padan muka patah kaki.. Siap ada Pak Polisi lagi..

Hari ke-3
hari untuk siap-siap untuk balik.
tidur sangat panjang masa ni..
hehehe
sebab xda plan mo jalan2 p mana2 kan..
sampai Kampung dalam Jam10 lebih..
Enjoy juga
Maaf tiada gambar diUpload dalam entry ni sebab Saiz gambar besar sgt .
lambat loading..

Next time aku edit entry ni..
ok
Salam



Ucapan Untuk Hari Ibu Buat Arwah Ibu ku

Ucapan Untuk Hari Ibu Buat Arwah Ibu ku:


1. The mother's heart is the child's schoolroom

2. All that I am or ever hope to be, I owe to my angel Mother.

3. A mother is the truest friend we have, when trials, heavy and sudden, fall upon us; when adversity takes the place of prosperity; when friends who rejoice with us in our sunshine, desert us when troubles thicken around us, still will she cling to us, and endeavor by her kind precepts and counsels to dissipate the clouds of darkness, and cause peace to return to our hearts.

4. A mother's yearning feels the presence of the cherished child even in the degraded man.

5. Let France have good mothers, and she will have good sons.

6. That best academy, a mother's knee.

7. Whatever else is unsure in this stinking dunghill of a world a mother's love is not.

8. Of all the rights of women, the greatest is to be a mother.

9. A mother is a person who seeing there are only four pieces of pie for five people, promptly announces she never did care for pie.

10. When you are a mother, you are never really alone in your thoughts. A mother always has to think twice, once for herself and once for her child.

11. Only mothers can think of the future-because they give birth to it in their children.

12. A mother had a slender, small body, but a large heart - a heart so large that everybody's grief and everybody's joy found welcome in it, and hospitable accommodation.

13. A mother understands what a child does not say.

14. Most mothers are instinctive philosophers.

15. A mother is not a person to lean on, but a person to make leaning unnecessary.

16. Being a full-time mother is one of the highest salaried jobs... since the payment is pure love.

17. Becoming a mother makes you the mother of all children. From now on each wounded, abandoned, frightened child is yours. You live in the suffering mothers of every race and creed and weep with them. You long to comfort all who are desolate.

18. Motherhood brings as much joy as ever, but it still brings boredom, exhaustion, and sorrow too. Nothing else ever will make you as happy or as sad, as proud or as tired, for nothing is quite as hard as helping a person develop his own individuality especially while you struggle to keep your own.

19. All that I am or ever hope to be, I owe to my angel Mother.

20. Mother love is the fuel that enables a normal human being to do the impossible.

21. If the whole world were put into one scale, and my mother in the other, the whole world would kick the beam.

22. Mother - that was the bank where we deposited all our hurts and worries.

23. There is only one pretty child in the world, and every mother has it.

24. Mother is the name for god on the lips and hearts of all children.

25. The real religion of the world comes from women much more than from men - from mothers most of all, who carry the key of our souls in their bosoms.

26. There was never a great man who had not a great mother -- it is hardly an exaggeration."

27. Time is the only comforter for the loss of a mother.

Ucapan Untuk Hari Ibu Buat Arwah Ibu ku

Ucapan Untuk Hari Ibu Buat Arwah Ibu ku:


1. The mother's heart is the child's schoolroom

2. All that I am or ever hope to be, I owe to my angel Mother.

3. A mother is the truest friend we have, when trials, heavy and sudden, fall upon us; when adversity takes the place of prosperity; when friends who rejoice with us in our sunshine, desert us when troubles thicken around us, still will she cling to us, and endeavor by her kind precepts and counsels to dissipate the clouds of darkness, and cause peace to return to our hearts.

4. A mother's yearning feels the presence of the cherished child even in the degraded man.

5. Let France have good mothers, and she will have good sons.

6. That best academy, a mother's knee.

7. Whatever else is unsure in this stinking dunghill of a world a mother's love is not.

8. Of all the rights of women, the greatest is to be a mother.

9. A mother is a person who seeing there are only four pieces of pie for five people, promptly announces she never did care for pie.

10. When you are a mother, you are never really alone in your thoughts. A mother always has to think twice, once for herself and once for her child.

11. Only mothers can think of the future-because they give birth to it in their children.

12. A mother had a slender, small body, but a large heart - a heart so large that everybody's grief and everybody's joy found welcome in it, and hospitable accommodation.

13. A mother understands what a child does not say.

14. Most mothers are instinctive philosophers.

15. A mother is not a person to lean on, but a person to make leaning unnecessary.

16. Being a full-time mother is one of the highest salaried jobs... since the payment is pure love.

17. Becoming a mother makes you the mother of all children. From now on each wounded, abandoned, frightened child is yours. You live in the suffering mothers of every race and creed and weep with them. You long to comfort all who are desolate.

18. Motherhood brings as much joy as ever, but it still brings boredom, exhaustion, and sorrow too. Nothing else ever will make you as happy or as sad, as proud or as tired, for nothing is quite as hard as helping a person develop his own individuality especially while you struggle to keep your own.

19. All that I am or ever hope to be, I owe to my angel Mother.

20. Mother love is the fuel that enables a normal human being to do the impossible.

21. If the whole world were put into one scale, and my mother in the other, the whole world would kick the beam.

22. Mother - that was the bank where we deposited all our hurts and worries.

23. There is only one pretty child in the world, and every mother has it.

24. Mother is the name for god on the lips and hearts of all children.

25. The real religion of the world comes from women much more than from men - from mothers most of all, who carry the key of our souls in their bosoms.

26. There was never a great man who had not a great mother -- it is hardly an exaggeration."

27. Time is the only comforter for the loss of a mother.

Kazen aku dah jadi tunang orang ..!!

Kazen aku dah jadi tunang orang ..!!:
Ahhh .. Macam tu la..
kazen aku memang dah jadi tunang orang pada 1 May 2011 hari tu
aku selaku kazen terdekat dia sangat la gembira
orang lain yang tunang aku pula yang excited
Aku jadi CameraWoman masa tu, bole pula tangan aku ni bergegar
lepas tu ada orang tegur lagi tu..
Hahahaha. LAWAK JuE ..

Kak yah selamat ditunangkan pada hari tu
Direstui oleh kedua belah pihak keluarga
cincin pertunangan disarung sendiri oleh Ibu abg Mek(Tunang dia)


Pihak lelaki hantar 5 dulang iaitu ,
Cincin pertunangan+Cincin Merisik, Kain Pasang, Kek, Telekung, dan Hp Satio
Pihak perempuan balas dengan 7 dulang,
Baju Kameja+Seluar, Kek, Sejadah,Tuala,Coklat,Buah-buahan dan Hp Satio juga


Tema pertunangan pula warna Purple + Gold

Mini pelamin tu di buat sendiri oleh Kak Lin+ Kak Noi
simple ja.

Majlis pertunangn pula ramai yang datang sampai nda cukup piring+cawan+sudu ..
sesak rumah tu.

Apa pun aku doakan kebahgian kak yah dan abg mek..
jangan lama-lama tunang tu.. kawin cepat-cepat ok ..!!

dan lepas ja majlis selesai,
boleh pula makcik-makcik aku tanya bila turn aku pula??
aku blur..
tp aku jawab dengan muka senyum-senyum "Awal masi ba" ..
hahahhahahaha..
kalo ada jodoh, tidak kemana..

Tahniah Abg Zie !! da jadi bapak!!

Tahniah Abg Zie !! da jadi bapak!!:
Hallo..
hari ni aku mo share saat kegumbiraan kawan baik aku dulu ni, iaitu Abg Zie.
Abg Zie da kawin hari tu
so sekarang dia baru ja jadi seorang Bapa.
Comel anak dia. Geram rasanya.
Macam mo cubit-cubit ja pipi dia..


comelkan.. tengok la sapa mak dia.. Mak dia cute gila tu..
dengar cerita, Isteri abg Zie memang baik ..

ok.
Aku doakan kebahgian Abg zie sekeluarga..
Wah aku bila mo dapat cute baby mcm ni ahh ??
berangan-angan

Allah dah ambik dia....

Allah dah ambik dia....:
Salam.. Hari ni aku off day so aku baru ada masa mo update blog.
banyak cerita yang belum lagi aku cerita dengan u all.
ada cerita baik punya.. cerita sedih.. cerita menyayah hati , cerita lawak tapi aku belum sempat mo update.

tapi hari ni aku rasa mo cerita pasal cerita yang menyayat hati.
al kisahnya macam ni.

Aku bekerja dan mengenali adik kepada bos aku iaitu Pak cik Mat.
Pak cik mat yang berusia dalam lingkungan 4a tahun.
Pak cik ni sangat sporting dan baik hati.
setiap kali dia datang di tempat kerja, aku, anak bos dan kawan aku yang lagi sorang ni, c biah namanya selalu bergurau dan bermain.
macam tu la keadaan kami kalau dia datang.
boleh dikatakan sangat rapat.

Ada satu hari,
pak cik datang bsama sepupu dia dan bawa ikan.
ikan tu Fresh lagi. dia mo jual dengan abg dia (bos kami) ..
so aku tegur la dengan niat main-main ja
" ko ni pakcik, adik bradik pun mo bkira"
dia hanya balas dengan senyuman..
ya la kami kan tengah bgurau..

hari tu macam lain ja. dia bergurau bukan macam selalu.
terdetik juga di hati aku tapi aku biarkan ja
selalunya kalo pasal bgurau , dia akan balas gurauan itu selagi dia boleh
tapi hari tu, bila bgurau, dia cuma senyum dan diamkan diri.
pelik..

hari isnin yang lalu punya lalu,
bila aku bangun pagi mo bsiap p kerja,
macam biasa la tiap kali bangun kena check hp dulu.
so aku dapat sms dari no yang x dikenali.
sms tu menyatakan bahawa pakcik telah meninggal dunia pada malam hari isnin kerana terlibat satu kemalangan.
Astagfirullah.
aku terkejut dan tidak menyangka apa yang terjadi.
nda sangka gurauan yang pelik itu sebagai tanda akhir pakcik tinggalkan untuk kami semua.

Pak cik mat terlibat dalam satu kemalangan di sekitar Rampaian.
Kemalangan itu membawa maut .
pakcik mat dan sepupunya dirempuh sebuah perodua Alza berhampiran dengan pusingan U.

dia di kejarkan ke hospital untuk pemeriksaan forensik.
Sepatutnya jam 9 pagi selasa jenazah arwah boleh dituntut, tapi mengikut kata ketua kampung, kena sama-sama jalan dengan arwah sepupu beliau.
Akhirnya arwah sampai ke rumah jam 5 lebih dan di kebumikan pada malam tu juga.

mengikut cerita dari anak bos(Farah) , keadaan arwah teruk kerana terheret 100m .
bayangkan la kalo sudah diheret 100m apa yang jadi?
Astagfirullah.

Aku cuma mampu berdoa dan diharap arwah berada di tempat orang-orang yang berIman.
Mengikut kata saksi, ada yang nampak arwah sempat mengucap..
apa pun,
kini arwah telah pergi meninggalkan kami semua dan meninggalkan isteri beliau dan 7 orang anak yang masi bersekolah.

Sedih kan? memang sedih la...
Tempat kerja aku tu penuh dengan kenangan.


Teringat Arwah Mama.. Isk..Isk..Isk

Teringat Arwah Mama.. Isk..Isk..Isk:
Hari ni mood aku tiba-tiba sedih..
Ya laaa.. tetiba teringat my late mom yang telah meninggalkan dunia ini, meninggalkan bapak aku, meninggalkan anak-anaknya 9 orang.. Sop..Sop.. sedih oi..
Mama aku dah lama meninggal.. bukan la lama sampai bertahun-tahun tapi rasanya suda mo masuk 6 tahun.
Masa arwah mama aku meninggal tu masa aku Form 3..
22 Jun 2005.

mama aku lama suda sakit..Kesian kan..
dengar-dengar cerita lepas lahirkan adik bongsu aku pada tahun 1994,
mama aku suda mula saki-sakit
haaa masa tu aku berumur 4 tahun la.

Masa sakit teruk tu masa Form 3 tu lah
sehari sebelum mama aku meninggal dia memang terlantar sakit.
kesian aku tengok tapi aku bukan pego tolong..
Ya Allah banyaknya dosa aku pada mama aku.
kalaulah aku boleh undurkan masa.

hari tu.. Pada hari mama aku meninggal, aku tengah berbincang dengan bapa aku pasal beg pakaian apa yg aku mo guna untuk Kem Pengakap yang sepatutnya aku hadiri pada keesokkan harinya.
masa tu aku baru balik dari sekolah, macam biasa bapa aku yang ambil aku.
sampai ja rumah, bila aku buka pintu,
aku nampak mama aku tengah tercenggang di kerusi..
mulut mama aku tbuka..
masa tu aku terkejut dan terus menangis..
di depan mama aku tu, ada kakak aku yang tengah duduk diam perhatikan mama aku.
dia tengok aku nangis baru dia nangis..
rupanya, kakak aku tengah perhati mama aku, dia ingat mama aku tengah pensan..

"mama...........!!!" sambil nangis..
"pa....mama pa............ " aku panggil bapa aku..

bapa aku naik rumah dan check mama aku.. Bapa aku angkat mama aku bawa p atas katil then dia suru panggil Jiran sebelah rumah, kawan mama aku juga.
makcik tu datang.. dia check mama aku dan bagitau kami yang mama aku sudameninggal..

Innalillah..
sedih satu keluarga masa tu.. perancangan untuk Kem tu terpaksa dibatalkan.
Mama aku kena bawa p Kampung tempat tinggal asalnya, Kg Talon Bongawan.
Dimandikan, disembahyangkan dan dikuburkan ditempat asalnya
masa pengkebumian tu malam. nda ingat jam berapa.. hujan lagi.
tapi Alhamdulillah ia berjalan dengan lancar..

Kakak aku ada cerita,
sebelum mama aku meninggal tu, dia ada masak bubur.. tapi bubur tu tumpah oleh kucing..
so dia masak lagi bubur tapi hangus..
Adakah itu tanda-tanda?
Lepas tu, kakak aku ada tercium bau harum dari bilik mama aku.
Adakah itu tanda-tanda mama aku akan masu Syurga?
Allahualam..

Aku harap mama aku ditempatkan di tempat orang-orang beriman.
Sepanjang aku hidup, aku kenal mama aku sebagai seorang mama yang garang juga la.
suka cubit-cubit aku masa kecik du;u tapi sekarang aku nda kisah lah sebab mama aku tengah mengajar anak dia kan..
mama aku 5 waktu. walau sakit-sakit pun sembahyang juga.
selalu datang surau.. dia selalu bawa aku dan adik-adik aku masa kami kecik-kecik dulu..

Ya Allah baru aku tahu banyaknya dosa aku pada mama aku.
Sebelum mama aku dikebumikan tu, kami sekeluarga ada cium dahi mama aku.
sedih aku masa tu dan meminta maaf dalam hati..
rasanya mama aku suda maafkan kami ka ah??
Ya Allah..!! aku banyak dosa padanya..
Andai aku boleh undurkan masa..
pasti aku buat baik dengan mama aku..
sekarang ni penyesalan suda tida gunanya lagi..
hanya aku dapat titipkan doa aku setiap kali aku solat dan sedekahkah Surah Yassin pada setiap hari Khamis.
Semoga doakan aku sampai pada mama aku..

Tanda Mama tiadalah aku dimuka bumi ini..
Isk..Isk..Isk..
Sedih..!!

Semoga mama aku ditempatkan dengan orang-orang yang beriman.
Al-fatihah

Aku Serupa dengan ANNE NGASRI?? Betul ka??

Aku Serupa dengan ANNE NGASRI?? Betul ka??:
Ramai orang cakap yang aku ni serupa dengan sang pelakon ni
yang ramai orang kata tu ialah kata-kata dari kawan aku masa sekolah menengah dulu
muka hampir sama..hidung pun hampir sama..perangai pun lebih kurang sama.. Ganas-ganas sikit..
Hehehehehe
betul ka? meh tengok..

Yang Ni gambar aku dari sudut depan..

Yang ni gambar aku dari tepi.. Hehehe

Kita tengok gambar Anne Ngastri pula..


SEIRAS KA??????
Komen Sikit..