Bye2011welcome2012

Meninggalkan dan Memulakan tahun baru dengan KESEDIHAN
Anyway,
Selamat Tahun Baru 2012

Azam tahun baru..??
xda mood mo update sekarang..
maybe next time..

#Apa pun terjadi, hadapi dengan senyuman walaupun perit#

My dear FUTURE Husband

My dear FUTURE Husband 

I will cook. I will clean. I will shop. I will be the best wife, ever, InsyaAllah..
I will dress up for you. I will maintain my appearance for you. I will make sure to be the best wife I can be, InsyaAllah.. I will have children with you & I will raise them to be the best they can be. I will be the best mother, InsyaAllah..
All this - as long as you promise me one thing..

♥ Help me, accompany me in getting to Jannah! ♥ Insyaallah ♥

Even when we're miles, u're still holding all of my heart

The truth about women...



When a GIRL is quiet, millions of things are running in her mind. When a GIRL is not arguing, she is thinking deeply. When a GIRL looks at you with eyes full of questions, she is wondering how long you will be around. When a GIRL answers “I’m fine” after a few seconds, she is not fine at all. When a GIRL stares at you, she is wondering why you are lying. When a GIRL lays on your chest, she is wishing for you to be hers forever. When a GIRL calls you everyday, she is seeking for your attention. When a GIRL texting you everyday, she wants you to reply at least once. When a GIRL says I love you, she means it. When a GIRL says that she can’t live without you, she has made up her mind that you are her future. When a GIRL says “i miss you”, no one in this world can miss you more than that. :)

T/jawab Sapa Bayar itu dan ini Time Dating ?

Al kisah di kedai makan ...



BOY : Dik! kira dik...

DIK : Makan apa bang?

BOY : Nasi goreng biasa dengan ais kosong

GIRL : Saya punya nasi goreng thai dengan fresh orange.

DIK : Sekali ka bang?

BOY : Tak tak, asing-asing.

GIRL : Awk ni tak gentlemen langsung...

BOY : Laaa bila masa saya kata nak belanja awak makan?

GIRL : Memang la awak x cakap. tapi boyfriend kan kena belanja girlfriend dia.

BOY : Siapa cakap kena buat mcm tu?

GIRL : Tak ada orang cakap tapi dah itu kan kebiasaan. Lumrah. Semua couple macam tu la.

BOY : Owh... Kalau mcm tu saya ni luar biasa sikit la. Awak bukan tanggungjawab saya lagi. Habiskan duit untuk awak beribu-ribu pun belum tentu awak akan kahwin dengan saya lagi.

GIRL : .......


## Pendapat peribadi aku tentang hal di atas :) ##

Aku sokong dengan lelaki tu kan.. setakat gf ja kan, keluar duit beribu-ribu pun belum tentu perempuan tu akan jadi wife dia.. 
mengikut pemerhatian aku tentang isu ni, memang kebanyakkan lelaki akan membayar bila keluar makan, atau keluar shopping atau beli itu dan ini, semuaa duit lelaki ..
Yalaaa bak kata perempuan, romantik la sangatkan boyfriend belanja itu dan ini kan
tapi kena pandai fikir jugak lah ..

Aku pun pernah jugak bila keluar, lelaki yang bayar .. tapi aku tengok dulu lah jenis orang tu
kalau dia kerja , tidak kisah la..tapi jangan selalu..
tapi kalau boyfriend masih study and masi dibawah tanggungjawab ibubapa?
Aku kalau bab-bab macam ni, aku pikir sikitt ..
Ya laaa kadang-kadang lelaki konon tidak kisah la, sanggup berabis dengan makwe tapi akhirnya diri sendiri kering. Argghh itu buat masalah sendiri tu..

kawan aku ada jugak amalkan bayar asing-asing ni
reload topup sendiri.. keluar makan bayar asing-asing
aku pun pernah jugak suatu ketika dahulu amalkan konsep macam ni
sebab kena faham masing-masing student kan
kawan aku ni pun, 2-2 pun student jugak..
even selalu keluar makan kan, maklumlah 1 campus,
diorang makan bayar asing-asing
kadang-kadang perempuan belanja lelaki, ada masa lelaki belanja perempuan
bukannya kedekut tapi masing-masing saling memahami situasi masing-masing
kalau kadang-kadang belanja makan tu, x kisah la.
Tapi??
kalau hari-hari ?? Mak aiiii pokai la boyfriend kan.. x pasal2 makan nasi+telur masin
tidak kesian ka? 

p/s : so nasihat aku , kalau sayang boyfriend berusahalah mengurangkan bebannya.. bukan menambah beban

Disaat Kamu Ingin Berpisah...Ingatlah....

Disaat kamu ingin melepaskan seseorang, ingatlah pd saat kamu ingin mndapatkannya…

Disaat kmu mulai tidak mencintainya, ingatlah saat pertama kamu jatuh cinta pdanya…

Disaat kmu mulai bosan dengannya, ingatlah selalu saat terindah bersamanya 

Disaat kmu ingin menduakannya, bayangkan jika dia slalu setia…

Disaat kamu ingin membohonginya, ingatlah disaat dia jujur padamu…

Maka kamu akan merasakan erti dia untukmu…

Jgn sampai disaat dia sudah tidak disisimu..Kamu baru menyedari semua erti dirinya untukmu… Yg indah hAnya sementara..Yang abadi adalah kenangan,yang ikhlas hanya dari hati, yang tulus hanya dari sanubari..

Tidak mudah mencari yg hilang, Tidak mudah mengejar impian.... :)

True Love Never Gets Old

Everything Reminds Me of U

hurmm

Keikhlasan Hati Saat Mencintainya

Tapi

Adakah Ada Keikhlasan Ini Ketika Meninggalkannya ??????

Wordless

Cinta Bukan Milik Kita

Hahahaha .. Perjanjian Yang Sangat Kejam+Kedekut

Najwa Latif Pindah Sekolah Baru

Suatu hari Najwa Latif berpindah ke sekolah baru....



Cikgu: selamat berkenalan....

Najwa: kita Berkenalan hanya dalam laman muka buku.... :)

Cikgu: sat gi cikgu hantar kau dekat guru besar baru tau...

Najwa: Kau hantar pesan dan suruh aku terima kamu ooohh uwouwouwo :P

Cikgu: cikgu sakit hati dah ni =="

Najwa: hati ku rasa sesuatu :P

Cikgu : sebelom kamu balik, datang jumpa saya kat office..

Najwa : Dan pabila kau kata kau mahu jumpa aku

Cikgu: atau kamu nak saya hantar kamu dekat guru besar? >:(

Najwa: Ku gelisah berdebar hati rasa tak menentu :)

Cikgu: cikgu rasa kamu ni dah tak betol..

Najwa: Oh oh benarkah rasa itu...

Cikgu : ingat taw.. sebelum balik nanti kamu datang office jumpa saya!!

Najwa : bagaimana harus bersua...ku rasa gementar tapi bahagia

Cikgu : memang kalau dah ade peluang nak rotan je kamu ni...

Najwa : perlukah kita cari peluang pertama..

Cikgu : saya dah agak hang ni bermasalah..

Latif : walaupun kita tak pernah berjumpaa..... ooohh uwouwouwo\

Cikgu: otak saya dah sarat dengan macam2 masalah.. Kamu ni buat...

Najwa: Banyak persoalan yang berada di minda =P

Pelajar lain menyampuk: cikgu ni banyak tanya la...

Najwa : Banyak tanda tanya dan juga kata kerja

Cikgu disiplin : cikgu jom pegi lunch dengan saya kejap lagi

Cikgu: Argh, tak nak, nak settle kes najwa ni

Najwa : Otak kata jangan hati pula kata ya =)

cikgu: tak menentu saya di buatnya..

Najwa : Hidup tak menentu adakah ini cinta......

Cikgu : konfius!!!

Najwa : banyak soalan banyak juga jawapannya

Pelajar lain : kalau ikut hati,cikgu kami memang nak bunuh hang ni adoiii

Najwa : kata hati dan rasa tak dibiar saja..

Cikgu Disiplin : masuk bilik saya nak jalankan operasi merotan ni...

Najwa : setiap yg berlaku ada kebaikannya,harus pejam mata dan cuba apa saja...

Cikgu Disiplin : kamu pandang muka saya..

Najwa : Pabila kau renung tajam tajam mata aku

Cikgu Disiplin : cikgu, kau rasa kita nak report kat encik latif ke..

Cikgu : aku rasa...

Najwa : Ku rasa sesuatu rasa yang ku tak tahu

Cikgu : Najwa! Ape semuanya ni?

Najwa : Oh oh ini cinta remajaku.. :P

Cikgu : cinta? Dengar baik2 kata-kata cikgu ni...

Najwa : Dan pabila kau katakan kau suka aku... ^^,

Cikgu Disiplin : sudah., Diam!!

Najwa : Ku terdiam terkedu tak tahu mana nak tuju...

Cikgu Disiplin : Cikgu! cinta apa yang dia merepek ni?

Cikgu : Oh oh itulah cinta yang satu XP

Cikgu Disiplin , Cikgu , Najwa : Cinta di muka bukuu....

Redha

Saya Tidak Menyesal Tapi Saya Redha

Lirik Lagu Lara - Adira

Lagu ini untuk someOne special yang telah pergi dari hidup ku selamanya


Hanya sampai di sini sahaja
Kisah cinta kita berdua
Tiada daya selamanya
Terhenti di sini

Biar ku pujuk ati ini
Merawat rinduku sendiri
Setelah aku kau lukai
Sedangkan kau tahu

Kasih aku hanyalah untukmu
Tiada lain dalam diriku
Takkan berubah
walau dipisah laut biru

Cinta aku hanyalah untukmu
Tak pernah goyah
Tak pernah jemu
Takkan terpadam dalam hatiku
Ia milikmu.. percayalah

Mungkin sudah suratan kita
Terpisah sebegini saja
Pasti suatu hari nanti
Ku jejak bahagia…

Tips Putus Cinta

Pernahkah anda bercinta? Jika pernah, adakah anda dengan si dia masih kekal? Jika " YA ", jangan baca apa yang ditulis di bawah, jika " TIDAK ", anda dialu-alukan untuk membacanya. Nasihat saya di sini, jika anda pernah putus cinta atau berpisah, diharapkan banyak bersabar kerana mungkin itu sekadar ujian daripada Tuhan atau ada yang lebih bagus lagi menanti anda. Jodoh itu ada dimana-mana, banyak lagi. Jadi kuatkan semangat, ambil masa untuk lupakan si dia. Tips ini banyak bagusnya, kalau anda ada tips yang lebih bagus, sila sumbangkan.

1.Jangan Hubungi Pasangan Anda!
Jangan call, sms, e-mail atau apa- apa cara sekali pun yang berkaitan dengan menghubungi. Jangan lakukan sebarang komunikasi kepada pasangan anda. Biarkan keadaan ini berlalu selama yang mungkin.

2.Jangan Hubungi atau Meluah Masalah Kepada Rakan Pasangan Anda.
Disebabkan tidak dapat menghampiri pasangan anda, akhirnya anda memilih untuk menghubungi rakan pasangan anda dan meluah masalah anda dan pasangan anda. Keadaan ini akan memburukkan keadaan dan bukannya memperbaiki keadaan.

3.Luahkan Masalah Anda Hanya kepada Teman Rapat Anda Sahaja!
Masalah cinta seperti ini anda perlukan seseorang yang betul- betul rapat dan memahami anda. Seseorang yang betul- betul boleh mendengar dan menjiwai masalah anda. Cari mereka dan luahkan segala masalah perhubungan cinta anda. Ahli keluarga juga mungkin menjadi pilihan anda untuk meluah.

4.Jangan Biarkan Diri Anda Keseorangan
Amaran! Jangan sesekali letakkan diri anda berseorangan. Mungkin anda perluankan masa untuk bersendirian tetapi hakikatnya anda sebenarnya perlukan teman. Dengan erti kata lain, anda perlukan pasangan anda. Apabila anda letakkan diri anda keseorangan anda akan cenderung untuk menghadapi masalah kemurungan “stress”.

5.Hadiahkan Diri Anda Dengan Sesuatu yang Menyeronokkan
Anda perlu sedar bahawa anda sedang bersedih. Jika anda terus bersedih maka, tiada penyelesaian dapat anda lakukan. Oleh itu, anda perlu hadiahkan diri anda sendiri dengan sesuatu yang ceria dan menyeronokkan. Pergi bercuti ke tempat yang asing daripada tempat anda mungkin boleh membantu anda meredakan kesedihan. Belikan sesuatu yang berharga kepada diri anda sebagai hadiah kerana anda mampu mengharungi perpisahan ini.

Yusry KRU & Lisa Surihani bakal umumkan tarikh penting

PETALING JAYA: Selepas sekian lama berteka-teki mengenai tarikh perkahwinan mereka, pasangan artis Lisa Surihani dan Yusry Abdul Halim akan membuat pengumuman istimewa mengenai perkara itu pada Sabtu ini.

Jemputan mengenai pengumuman berkenaan telah dihantar oleh pihak KRU Studios kepada pihak media pada petang Khamis.

Majlis berkenaan akan diadakan pada pukul 10.30 pagi di Hotel Marriott, Putrajaya.

Ketua Pegawai Eksekutif, Kumpulan KRU Studios, Norman Abdul Halim yang juga abang kepada Yusry ketika dihubungi bagi mengesahkan perkara itu hanya ketawa dan memberitahu akan menjelaskan perkara sebenar kepada pihak media pada hari berkenaan.

"Ia merupakan satu pengumuman istimewa dan pastinya ia akan diberitahu pada majlis nanti. Kalau saya beritahu sekarang tak ada kejutanlah," katanya berseloroh.

Pada pengumuman itu nanti, ibu bapa Yusry iaitu Abdul Halim dan Zarina Fenner serta ibu Lisa, Siti Amira Ahmad juga akan turut serta.

Difahamkan Yusry dan Lisa akan bernikah pada awal tahun depan yang mana majlis berkenaan akan mendapat liputan secara langsung menerusi saluran Astro.

Pasangan tersebut sudah mula rapat sejak Mac lalu dan sering berhubungan menerusi telefon bimbit masing-masing sejak setahun yang lepas.

Kemudian kedua-dua mereka membuat pengakuan pertama pada bulan Jun bahawa mereka sedang menjalinkan hubungan lebih daripada seorang kawan dan menganggap ia sebuah perhubungan yang matang.

Duit Baru - Rm1 , Rm5 , Rm10 , Rm 20 , Rm 50 , Rm 100

#####

WHEN I TALK TO YOU
MY DAY GETS A WHOLE LOT BETTER
BUT....??

20.12.2011 - Dating with cBudak Kecik


Plan mo jalan dengan c kawan tapi last minute ada emergency nenek dia masuk hospital

Terpaksa jalan sorang-sorang

Tapi

tetiba budak kecik xda orang jaga

TERpaksa jugak bawa c kecik naik bas turun bas, meredah panas sampai bpeluh-peluh

Lucu c budak kecik, turun bandar guna selipar rumah AngryBird. Kasut di dalam keta mak dia

Bawa c budak kecik makan KFC, makan colonel chicken rice kami berdua.

Naik atas .. turun bawah.. naik atas turun bawah

p kiri p kanan

sempat juga belikan dia senapang tadi

kesian penat berjalan. ntah berapa kali beli minuman.. kehausan !

itulah perjalanan aku dengan budak kecik

dari jam 1 petang sampai 5 petang

sepanjang perjalanan aku dengan c budak kecik ni, macam wartawan pulak watak aku

"mo makan?"
"mo minum ?"
"mo kencing?"
"mo berak?"
"penat...? kalo penat bagitau aunty."

take care gila aku hari ni dengan dia.. kalo di rumah...... ishishish
aku lah aunty dia paling garang di dunia..



Pelancong Brunei Kemalangan


KOTA KINABALU: Sebuah bas dengan 40 pelancong bercuti merempuh sebatang pokok di atas bukit regangan berhampiran Kampung Kaporingan di Tamparuli pada kira-kira 3:00 petang. Enam orang mati manakala 7 orang lain adalah dalam keadaan kritikal. 

Bas yang sedang dalam perjalanan dari Tawau ke arah sini tergelek dua kali di atas jalan raya selepas pemandu hilang kawalan kenderaan, grazed bas pelancong dalam arah yang bertentangan sebelum datang ke berhenti kira-kira 30m dari apabila ia merempuh sebatang pokok di tepi jalan. 

Dua penumpang meninggal dunia di tempat kejadian dan seorang lagi di hospital daerah Tuaran. 

Kumpulan itu tiba di sini Jumaat lepas dan pergi ke Tawau di mana mereka juga telah menghabiskan dan bermalam pada hari Isnin. Mereka kembali di sini mereka untuk bermalam  di tempat lain sebelum kembali ke Brunei hari ini.

I Love You & I Love You Too

I Love You & I Love You Too

Responden Universiti Malaya Tidak Percaya Video Seks Dikaitkan Datuk Anwar Ibrahim



KUALA LUMPUR, 19 Dis: Kajian yang dibuat Pusat Kajian Demokrasi dan Pilihan Raya Universiti Malaya (UMCEDEL) mendapati majoriti responden tidak percaya dengan video seks yang dikaitkan dengan Datuk Seri Anwar Ibrahim.
Kajian itu juga mendapati, orang ramai memiliki tahap kepercayaan yang rendah terhadap media arus perdana dalam membuat laporan tentang politik.
Keputusan ini diperolehi dalam kajian yang dijalankan pada 23 – 30 Oktober 2011 di Perak, melibatkan 1304 responden dengan menggunakan kaedah temubual secara bersemuka menggunakan soalan kaji selidik berstruktur.
Demikian kata Profesor Datuk Dr Mohamad Redzuan Othman, Pengarah UMCEDEL, Fakulti Sastera dan Sains Sosial, Universiti Malaya dalam satu kenyataannya hari ini.
Selain keputusan itu, mereka juga mendapati majoriti pengundi di Perak telah membuat keputusan parti yang akan dipilih pada PRU ke 13 nanti.
Persepsi pengundi di Perak terhadap kerajaan BN pula berada pada tahap yang tidak membanggakan, selain mendapati pendekatan program 1Malaysia belum mampu meningkatkan sokongan terhadap BN di Perak.
Kajian ini juga mendapati majoriti etnik Melayu menyokong BN sementara majoriti etnik Cina menyokong Pakatan di negeri itu.
Sementara itu Pas pula dilihat mampu menjadi alternatif kepada Umno untuk menjaga kepentingan Melayu, lapor Harakahdaily.

My BFF (Puteri Metro) at Harian Metro


Inilah kawan aku yang aku cerita hari tu
kami berdua lah yang p photoshoot di Harian Metro selasa lalu
muka dia dah keluar paper hari Khamis lalu..

my turn?
oh! x tau bila... 

Hehehehhehehehe :)

Ayat Romantik Untuk Sang Encik ^.6


Di satu malam yang sunyi..
Malan tu sangat suny + boring
so aku decide call sang encik


Aku     :  Hello b . B buat apa ??
Asyraf  : Tengah tengok movie di bilik kawan..
Aku     : Ohh . B ada ayg mo suruh B buat ni.. Tapi janji jena buat ..
Asyraf  : aaa apa die ?
Aku      : Sekarang di sana lampu buka ka?
Asyraf  : Bukak...
Aku      : Ok .. Cuba b tutup mata B guna tangan.. Gelap ka?
Asyraf  : Gelap..
Aku      : Haaa macam tu lah hidup ayg bila B teda dalam hidup ayg ^.-
Asyraf  : Amboiiiiiii .. romantiknyer .. hehehehe
Aku      : Hehehehehehehehehe

Lebih kurang macam ni lah perbualan aku semalam dengan sang encik.. Aku x ingat ayat yang betul..
HuaHuaHuaHua :) Buat aku ketawa ja bila ingat-ingat balik pasal hal ni..
Actually semalam aku ada terbaca ayat-ayat di atas di Facebook, so aku praktikkanlah dengan sang encik. Hahahaha.. ROmantik x aku ? 

Cara Setup Fb Elak Digodam HACKERS

1st Giveaway by Ina & Nadiah

 Klik Banner untuk Join.. tQ


Tag :

  • Mesti ada blog dan warganegara Malaysia .  done
  • Wajib follow blog Ina dan Nadiah .    done
  • Wajib like page Ina .    done
  • Hanya lelaki dan perempuan sahaja . #pondan atau tomboy tidk dibenarkan :P  
  • Buat satu entry yang bertajuk 1st Giveaway by Ina & Nadiah   done
  • Letak banner GA . Linkkan terus ke blog Ina atau Nadiah . *hanya pilih satu sahaja   done
  • Lepas buat entry , copy link tersebut dan pastekan link tersebut di kotak komen . *di shoutbox tidk diterima .    done
  • Tag seorang atau lebih . Makesure diorang tahu .    done

Nasi Goreng LOVE



 Masa jejalan dengan my cuzzy hari tu
kami singgah maka di Restoran Baba&Nyonya
then aku order menu ni :

Ice Lemon Tea : Rm4.80


Nasi Goreng Seafood : Rm8.50
Yang buat aku kagum
Nasi ni dihidang berbentuk L.O.V.E
tersenyumm aku tengok
and
rasa dia pun not bad
u all Try la next time ok :)

Pengalaman Photoshoot untuk Harian Metro


3 hari lalu 
Selasa

Masa dalam perjalanan balik dari Politeknik KK ke Kota Kinabalu
My cousin call aku ..

"Hello.. Minn.. ko di mana?? "

"aaaa ?? di dalam bas mo p kk.. Kenapa??"

"Boleh kah ko datang sekarang di HarianMetro??"

"Hahh ?? buat apa??"

"Jadi Puteri Metro.."

"ouhh bahbahbah.. Nanti aku kasi confirm balik.."


macam ni lah terjadinya cerita kenapa aku pegi photoshoot di harian Metro hari tu..

so aku call la kawan aku sorang ni.. minta dia teman and aku bawak dia sekali join sekaki kan
so kami berdua pegilah Ofis Harian Metro di KK Times Square

Sampai sana kena sambut oleh cousin aku.. sebab dia tranee di sana
dia yang handle bahagian pengambilan Puteri Metro buat masa ni

Sampai sana isi borang
kena interview sikit

then

Masa untuk photoshoot.. Aku dan kawan aku kami gilir2 kena gambar

ish gila photographer/wartawan dia suh buat posing yang geli rasanya aku mo buat
tapi terpaksa buat
mula-mula senyuman aku kaku bila kena gambar tu..
lepas tu photographer tu cakap

"cuba ko ingat boyfriend ko sekarang"

lepas tu terus aku senyumm+ketawa
Hahahahahaha
itu yang aku senyum gilaaa tu
then dia buat simbol "like"

Hehehehehe
aku x ingat berapa lama kami ambil masa untuk bergambar
tapi hampir 2 jam juga kami berurusan dengan diorang tu

kelmarin, 15/12/2012
Kawan aku keluar paper HarianMetro
tapi sayang..
Aku x dapat beli paper tu

InsyaAllah
kalau teda aral melintang,
Hari ni , turn aku pulak yang keluar
so silalah beli HarianMetro SabahSarawak
dah carilah "PuteriMetro"

**promote2 sikit**

Short Letter To My Dad ^.6




Dear Dad,

No matter where I go in life, 
Who I get married to,
How much time I spend with guys,
How much I love my boyfriend,
You'll always be my number 1 man.

Sincerely,
Your Little Girl
Emas Putih.

A Couple Should Know ..



What women should know :

a man who truly loves you will never let you go,
no matter how hard situation is.

What men should know :

a women who truly loves you will be angry at you for so many things,
but will stick around

Alhamdulillah Lulus Jugak Aku Exam Kali Ni !!


Salam :)

Huhhh lega rasa diri beta ini..
Selepas beta final exam hari tuuu , 3minggu lalu.. Beta rasa diri beta ni tidak sedap tidur
perasaan beta tidak tentu arah mengenangkan exam beta hari tu
adohaiii ..

bayangkanlah ada 1 subek yang amat beta risau
sebab beta langsung tidak dapat study pasal subjek tu ..
hal ini kerana, beta punya otak tidak dapat terima langsung pasal subjek tu
malahan, untuk menghafal beberapa ayat pun amat sukar bagi beta
serius beta katakan.. itulah yang terjadi pada diri beta pada ketika itu

Ketika ituu, hari terakhir beta untuk jawab exam
hari tu jugak beta dan pahlawan2 sekalian ada dua subjek pada masa yg sama
masalah beta pada hari itu ialah, bila beta hanya tumpukan kepada 1 subjek sahaja
dan subjek 1 lagi, beta tidak dapat study.. arghh tension beta pada waktu itu
dan beta ambil keputusan kol bapak beta
minta restu dan bagitau masalah beta
tidak sangka bapa beta memberikan nasihat yang buat beta tersenyum

"kalau kau nda buli belajar, ko rileks dulu.. tidur sekejap lepas tu kau bangun balik.. buat solat hajat .."

ini buat pertama kalinya beta mengadu masalah beta dengan bapa beta
sebab beta tidak mau melukakan perasaan bapa beta yang mengharap tinggi beta dapat 4flate untuk sem ni
Hehehe

Lepas exam, beta dan pahlawan-pahlawan sekalian risau pasal result
tapi syukur alhamdulillah

lepas dah settle result beta yang tergendala,
beta pun pun membuat laporan kepada sang encik.. 
Sang encik adalah orang pertama yang tahu tentang result beta yang tidak seberapa itu
sebab beta sungguh excited tidak sabar mau tau result beta
Adakah beta gagal?? Adakah pointer beta dibawah 3 ??
sungguh mendebarkan

menurut laporan sang encik
Alhamdulillah beta lulus semua :) Yeahhhh sugguh tidak sangka beta lulus subjek yang beta kurang study tu
itu pun nyawa-nyawa ikan
tapi lulus jugak

lepas tu sang encik sebut pointer beta
sungguh mengecewakan sebab beta punya target biarlah dapat dekan kan
tapi beta dapat di bawah itu.
Pointer beta 3 keatas ..
beta sedikit kecewa
tetapi sang encik cakap "Tahniah.."
siap topup aku rm30 masa ituuuuu.. Hahaha... geli hati aku terus ..
padahal aku bukan dapat dekan pun kan..
x apa.. rezeki jangan di tolak
sang encik sangat baik hari itu ;p
patutlah beta sayang dia lebih3 gila saat ituu 
Hahaha **gurau ja syg..**

Lepas tu beta call bapa beta
beta bagitau lah result beta

"Pa.. keluar suda result aku.."

"jadi berapa ko dapat ??"

"huhhh.. gagal aku.. 3 aku gagal.. hehehehehe" niat bergurau...

"kenapa begitu??"

"Nda ba Pa.. lulus ba aku semua..."

lepas tu bapak beta marah .. "Kau tau ka ucapan itu doa?? bla..bla..bla... "

" behhh orang main-main ja pun.. 3.#0 ja aku dapat"

"3.#0 ja?? jadi subjek law ko apa cerita?? "

"Lulus law aku.. 2-2 lulus"

 "oo ba bagus lah.. bla..bla..bla "

Hahahahaha.. Apa la bapak beta ni.. beta niat mo gurau-gurau pun salah
sebenanrnya bapa beta adalah seorang yang serius dan jaaaaarang sekali bergurau
sangat garang sebenarnya
kadang-kadang kalau ada berita gembira baru lah dia bergurau senda

Then aku text mama sang encik
seperti yang dijanjikan, bila dah keluar result, mama dia mo tau result aku
so aku text la
and mama sang encik reply

"Alhamdulillah.. semoga terus berjaya..Amin"

hehe
result dah lulus
so boleh suda tunggang tebalik di rumah
tiada apa yang di risaukan

Hahahahahahahahahahaha .. **ketawa senang hati***

Kucing Kotak & Cinta



Pendapat peribadi aku tentang gambar di atas :
Ia sama maksud dengan cinta

Kita mempunyai kekasih yang sangat kita sayang dan kekasih kita juga menyayangi kita seadanya

Tiba-tiba ternampak seseorang yang lebih sempurna dari kekasih kita

Kita pun mula mengenal dan mula berpindah perasaan dengan seseorang yang baru itu

Kita mengambil keputusan untuk mencintai yang baru

tetapi dalam masa yang sama, kita tidak boleh dan selalu rindukan kekasih lama kita

Dan mula sedar kehilangan kekasih dahulu serta membuat keputusan untuk kembali kepada kekasih lama


Ini pendapat aku lah berdasarkan gambar yang aku nampak ni.
Sedangkan kucing sendiri ada perasaan rindukan kotak lama dia..
Apatah lagi manusia

Pesanan beta untuk hari ni :

hargai cinta seseorang kekasih, jangan pernah memberi peluang kepada insan lain untuk mengenali anda dengan lebih dekat. Jika kita didatangi insan lain yang berniat untuk mengenali kita dengan lebih dekat,
abaikan.. !! kerana anda perlu menjaga hati kekasih anda..
Jangan sampai anda kehilangan kekasih anda, baru anda mula menyesal...


Power Gila Pesanan Bapak Aku...


tadi aku update pasal cerita mak Encik Boyfriend kan

tiba..tiba.... teringat pesanan dia untuk aku pasal kahwin..

 ** suatu ketika dahulu  **
Tahun 2008

"Bapak enda larang kalau kau mau kawin.. Tapi biarlah kau habis Diploma..
Ada kerja.. Lelaki tu biarlah dia sembahyang 5 waktu.. Ada kerja cukuplah"

bla..bla..bla..bla..

sekarang lain pulak..

"kalau mahu kawin biarlah habis Ijazah.. biar ada degree dulu.. kau lah harapan bapa sekarang..
kau sudah janji dengan bapak mau sambung ijazah kan"

baru-baru ni masa birthday bapak aku
aku wish betday... dia minta hadiah birthday..

"bapak mau keputusan kau cemerlang.. itulah hadiah yang bapak mau"
gilaa ayat power bapak aku bagi..
rasa sedihhh aku..
sungguh tinggi harapan bapak aku dengan aku kan.. aku bukan budak pandai lah bapak..

Harapan aku sekarang,
dapat result yang baik untuk sem ni..
harap dapat UPU 
darap dapat masuk sambung Ijazah
Ijazah di mana aku x kisah asal jangan di Sabah sebab konfemm aku punya kos teda

 " Ya Allah Permudahkanlah rezeki ku "

Pointer aku pelik !! Result apa ni??


Seperti yang aku uar-uarkan di facebook
hari ni hari yang paling mendebarkan
(12.12.11)
sebab result sem dah keluar hari ni :)

Aku malas mo bangun awal hari ni
sebab konfem susah sangat dapat bukak web poli..
so aku sengaja bangun tido then sengaja lambat-lambat tengok result

**


5:30 pm


**

hati berdebarr gila tapi buat-buat cool la pulak
jari jemari aku perlahan-lahan tekan keyboard
key in No matriks & Ic no

Dup dap dup dap dup dap
berdebar kian terasa


*** loading ***

Tadaaaaaaaaaaaa ini yang keluar 

Keputusan online tidak dapat dipaparkan atas sebab-sebab berikut :
Kesalahan Kolej Kediaman : Meja + Kipas kotor - RM10
Hubungi Pejabat Kolej Kediaman

Hah???
terkejut aku tengok
tapi bila ingat-ingat balik,
A'ah lah.. aku lupa bersihkan kipas+meja aku
masa aku  check out hari tu, aku kelam kabutt
tu yang aku x terpikir langsung mo bersihkan kipas+meja kan

huh..
terpaksa lah esok pagi aku bangun awal ikut kak aku sekali p kerja
then urus awal-awal di Pejabat Kolej Kediaman
Aku malas mo tunggu lambat-lambat lagi
sakit jantung aku bila ingat result aku
risau jugak aku kalo result aku ada yang "gagal"
Ish Nauzubillah

sampai termimpi-mimpi aku pasal result aku tuu
arggggghhh ..
tension !

Sampai Hati Mak Bercinta Dengan Boyriend ....

Sampai hati mak buat macam tu
mak dah la umur dh tua, 50 tahun
ada hati mo berkasih sayang dengan boyfriend umur 27
yang menyedihkan, boyfriend pun gatal bercinta dengan mak
hati anak sapa mo jaga?

Patut kah mak dan boyfriend buat macam ni??
sampai hati mak..
sampai hati boyfriend
anak dan boyfriend plan mo kahwin..
tengah siap-siap cari baju kahwin
bila anak tengok muka mak dan boyfriend,
dua-dua muka muram nda tentu pasal

Apa mo jadi ??

nasib baik cuma dalam drama melayu yang aku tengok tadi subuh
hehehehe
kalo terjadi dengan aku sendiri,
dengan mak+boyfriend sekali aku Cop jadi musuh ketat!
hehehe :)

Bulan aku lagi cantik !!


Semua orang kecoh-kecoh pasal gerhana bulan
para blogger , para facebooker semua update pasal bulan


bagi aku,
aku tengok bulan tu sama ja dengan bulan tengah mengambang
teda pun perbezaannya .
tapi
aku ada jugak jenguk sekejap di luar rumah
memang cantik bulan hari ni
Subhanaallah :) 
cuma aku teda perasaan mo tenung lama-lama
takut duduk di beranda
dah la aku ni sorang-sorang di rumah
orang rumah berjalan dari pagi sampai malam

jeles jugak aku tengok orang post di fesbuk 
tgh tengok bulan dengan suami lah, tengok bulan dengan tunang la, tengok bulan dengan gf la
jeles gila aku ! x mo like status korang !
aku dah la tengok bulan dalam 10saat ja
mo jugak tengok bulan dengan orang tersayang kan
even via phone

its ok
next time tengok bulan lagi
x dapat tengok bulan, tunggu bulan aku naik.. 
tiap-tiap bulan naik bulan aku ni
lagi cantik ! korang ada ??
buahahaha :)





Anda Akan Menyesal
Sebab
Kehilangan Seseorang Yang Betul-Betul Sayangkan Anda

Yeahh Brunei again!


Off to BruneiDarussalam
3 week starting tomorrow

ok jugak tu.
tenangkan fikiran!

..

imDying

Lirik Lagu Hujan Kemarin - Taxi


kemarin ku dengar kau ucap kata cinta
seolah dunia bagai di musim semi
*courtesy of LirikLaguIndonesia.net
kau datang padaku membawa luka lama
ku tak ingin salah semua seperti dulu

reff:
tak ingin lagi rasanya ku bercinta
setelah ku rasa perih
kegagalan ini membuatku tak berdaya

tak dapat lagi rasanya ku tersenyum
setelah kau tinggal pergi
biarkan ku sendiri tanpa hadirmu kini lagi

repeat reff

biar ku sendiri tanpa hadirmu kini lagi
hujan kemarin

Cerita Cinta Ke Mati


Cerita ni aku jumpa masa tengah blogwalking tadi
gilaa sedih cerita kakak ni.
korang baca sendiri


Sume harapan n impian aku musnah..
aku meneruskan life aku sbgai sorang student..
tapi aku sunyi..dia ambik 2thn life aku..
n now aku dah x pk boy..kapel jaoh skali..
pengalaman lepas bnyak mngajar aku..dia ada sms aku selepas beberapa hari aku balik dari utm..
dia mntak maaf n mntak aku lupa dia..sengal..ingat mudah ke??dia xde prasaan ke??
dia nak aku mula kan hidup baru n wish gud luck utk aku..
sakit hati aku dgn sms tu..
aku cuma reply thanx a lot n mntak jgn ganggu aku lg..aku gak wish dia bahagia dgn tunang dia..
lepas tu dah xde berita dari dia..


1 april 2010..

3bulan berlalu..bulan ini adalah bulan utk bday dia..aku xdpt lupa bday dia..namun aku dah ok sket dari dulu..
juz pk nk tumpu pada study n dpt kje elok2...n prinsip aku, no boys no cry..
lagi seminggu bday dia..adui la..nape bday dia sgt kacau aku..bila ingat bulan 4, msti ingat bday dia..
hari ni aku cuma ada klas ptg..nasib baek..xde mood nak blaja pg ni..huhu..nak study pn xde mood..so, juz bermalas kt katil la..huhu..
dan aku terlelap..dalam tidur, dia hadir dalam mimpiku..hmm...wajah yg sangat aku rndu muncul d dpn aku..dia senyum dan dia ckp nak jumpa aku..
aku nampak dia nangis...
jam yg aku set pada pukul12tghr brbunyi...aku tjaga dan mematikan jam...hmm...nape ngn dia??tdo siang, mainan tdo je tu...
aku trus bangun dah brsiap utk ke kelas pada jam 2ptg..aku mandi, lunch n solat zohor..dlm doaku, aku pohon kebahagiaan dan keselamatan dia..
air mata aku menitis lagi..

sewaktu kelas dijalankan, handfon aku bergetar..ada call dari 1 nombor yg x dikenali..aku abaikan..kalau penting, orang tu akan call aku lagi..
namun, panggilan itu berlanjutan sehingga 5kali x djawab...aku mula rasa x sedap hati..
selepas klas, aku call nombor tadi...

"assalamualaikum.."
"waalaikummussalam..sape ni??"
"erk..saya tasya, gurl yg bf awk ckp tunang dia hr tu..."
"so??awak nak ape???"
"sabar jap..dgr dlu pe saya nak gtau...sbnarnya, saya bukan tunang dia..saya sepupu dia..n saya tau awak gf dia sejak awal hubungan korang..
n hari tu saya xsangka dia knalkan saya sbgai tunang dia..saya tkejut jugak..awak..dia sakit..dia buat cmtu sbb dia nak putus ngn awak..
dia xnk awak tengok dia sakit..n dia xnk awak merana nnt..dia nk rhsiakan pnyakit dia dr awak.."
"what???dia sakit pe??awak jgn nak wat cerita laa..."tanpa aku sedar, air mata aku laju mengalir d pipi..
"kanser...kanser otak..n skarang pluang dia tipis sgt..doc pun xdpt buat pape dah..dia degil..xnk operate..awak...he's dying..
doc ckp dia mgkin ada masa dlm 3mgu je lagi..skarang, bnyak bnda dia xingat..kanser tu dah serang bhgian ingatan dia.."
aku terduduk, xmampu nak cakap pe ag..
"awak...dia kt mane??"tanya aku dlm esak tangis yg cuba d kawal..
"sabah..saya rsa baik awak dtg..jmpa dia sbelum trlambat.."

teringat balik kata2nya beberapa bulan lps sbelum kitorang putus..

"makcik, nnt dah kwen, n dh tua nnt, kalau saya nyanyuk, awak nk jaga saya x??"
"tapi kalau x salah saya, pratus nyanyuk lg cepat kna kt pmpuan kan..."
"ala...tu kajian laa...jwb laa.."
"mesti la jaga..everythg pasal awak saya jaga punya laa.."
"even saya xkenal awak??"
"yup..insyaAllah."
"kalau saya nyanyuk masa muda ag??maksud saya, b4 kita kawen.."
"ada ke??"
"ada laa...tapi jarang sgt la kot.."
"pakcik betul la dia ni.."
"jwb laaa...."
"hmmm...jap..awak save saya kt mane sbnarnya?? kat otak awak or hati awak??"
"hati laa..npe??"
"ne de org nyanyuk kt hati..ish..so, xde alasan awak nk lupa saya..hehe.."
"hmm..org tnya serious laa..."
"hmmm...camne ek?? ha!! saya akan brkenalan semula ngn awak..dan buat memori baru ngn awak..hehe.."
"awak x tinggal saya n cari org lain??"
"saya sayang awak la...u r the 1 n only kan.."

rupa2nya dari awal prkenalan kami dia dah tau tentang pnyakitnya..patut la dia prnah gtau yg dia sakit kpala..
bila tnya nape, dia ckp sbb stay up buat assignment..tp jarang sgt la dia mengadu..
n dia decide nk putus lepas dia dapat tau ingatan dia akan hilang..sebenarnya dah banyak tanda dia tunjuk kt aku..
tapi aku xpnah nampak..n patut la dia suka ckp pasal mati..n pada masa tu,segala kekuatan aku hilang..

camne aku nak g sabah??tket mahal..bila check tket, plg kurang pn rm400 utk air asia..tu pun utk nex week..
k..aku book yg tu..tpaksa la tunggu lagi seminggu n kebetulan ada cuti khas seminggu masa tu..
tiap2 hari aku doakan kesihatan dia dalam tangisan..terasa lambat masa berlalu..


8 april 2010..

aku menaiki bas utk ke kl..n menaiki teksi utk ke airport..penat pjalanan yg tpaksa aku tempuh langsung x terasa..
demi dia yg aku sayang, cinta..


9 april 2010..day 1

akhirnya, aku tiba di kota kinabalu, sabah..d sana, tasya telah menunggu ketibaan aku..
dan kami terus menuju ke hospital..

sampai d hospital, perasaan aku bercampur baur..
tasya dah gtau aku supaya tabah n sabar bila tengok dia nnt sbb dia bukan lagi org yg sama aku knal beberapa bulan lalu..
pintu ward03 aku tolak perlahan dan aku nmpak sekujur tubuh terbaring lesu, lena d katil..tasya mengekori aku dari blakang..
d sebelahnya seorang perempuan yg agak berusia..aku yakin itu adalah ibunya walaupun kami x pernah bertemu..
aku salami ibunya..kami berpelukan dalam tangisan..ternyata ibunya mengenali aku..dia meminta aku memanggilnya ibu..
ibu memberi laluan dan membiarkan aku dgn si dia...

hampir x ku kenal insan yg amat ku sayang..badannya kurus melidi..mukanya pucat dan kepalanya botak..
sebak...npe sampai macam ni keadaan dia??aku tenggelam dlm tangisan..badan ku sangat lemah..dan aku rebah d tepi katil dia..

awak...sampai hati awak tanggung sakit ni sorang2..awak..siapa saya kt hati awak??
bukan kita dah jnji nk susah senang brsama??n saya dah jnji nk jaga awak..

aku terjaga dan memandang sekeliling..aku mncari kelibat dia..aku nmpak tasya mghampiri ku..

"tasya..dia.."
"sabar wak..awak pengsan..dia dah sedar..pergi la jumpa dia..kt bilik sebelah.."
perlahan2 aku bangun dan memasuki bilik nya..
aku nmpak dia bersandar lesu d katil sambil memegang handfon..bila dia sedar kdatangan aku, dia berpaling padaku, memandangku..
namun, pandangannya kosong..keningnya berkerut tnda x mngenali aku..
dlu, matanya tersenyum setiap kali memandang ku..dugaan apakah ini??

"assalamualaikum.."sapa ku..terasa hangat d mata..namun tepaksa aku tahan..xnak dia nmpak aku nangis..aku duduk atas kerusi d sebelah dia..
dia cuma senyum padaku..
"kita kenal ke??"
aku mengangguk..terasa suara tersekat d kerongkong..
"awak sape??"
"kawan...kawan yg sangat rapat.." x ku sangka itu yg terkeluar dari bibirku..
"oo...sayang??"
aku terkejut..adakah dia memanggil aku sayang??
"erk..sebenarnya tadi saya tgk gambar2 kat handfon..saya rasa ni awak kn??n saya save dlm folder sayang"
dia menunjukkan beberapa gambar yg dsimpan d dalam handfon dia..
"ye saya.."
"nape kita rapat sgt??ni gambar bila??nape saya save awak sbgai sayang??"
tembok air mataku musnah lagi..aku xtau camne nk jwb setiap ptanyaan dia..
"sebenarnya, dulu kita 1 matrix..dh hampir 3 thn kita kenal.."
"oo..sori wak..xtau.."
"awak x ingat saya???"
"maaf..tp knape sayang??"
"sebab awk slalu ckp awk sayang saya.."

tapi..doc ada gtau yg ada kemungkinan ingatan dia akan kembali..tp mgkin skjap je la sbb kanser dia dh besar..
lps tu x ingat balik..tu pn, peratus utk ingatan dia ok sket sgt..
tp, ibu ckp, stakat ni, dia xpernah ag dpt ingat pape n hope kehadiran aku blh tolong pulihkan ingatan dia wlaupn skejap..
shari suntuk aku dgn dia..kami mcm baru kenal balik..tp cpat msra..dia mcm sedaya upaya menyembunyikan sakit yg dia tanggung..


12 april 2010..day 4

3hari berlalu..n hari ni hari ke 4..keadaannya masih x berubah..aku selalu berada disisi mnemaninya..slalu aku ceritakan kisah2 kami dahulu..
tapi aku xgtau dia ape yg aku ceritakan itu trjadi antara kami..aku gtau tu cte yg aku bca dlm sebuah novel..
n dia cuma sbgai pndengar setia..tiap2 hari aku berdoa supaya ingatannya pulih..awak...saya rindu nak dgr awk pnggil saya makcik..
lagi 4 hari bday nya akan tiba..mgkin aku akan sediakan sebiji kek utk dia d hospital..ibu stuju dgn cdngan aku..


13 april 2010..day 5

seperti biasa, aku bangun pada jam 6pg..mmg dah 4mlm aku tdo kt hspital..aku xnk tinggal dia sorang..
lgpun xkn nk bia ibu yg jaga..ayahnya pula uzur..tp xseperti hari2 lain, pagi ini dia bangun awal dr aku..biasanya dia akan dikejutkan pada
pukul7pg utk makan ubat..aku nmpak dia duduk brsandar d katil dan leka dgn handfonnya..

"awak..awal bangun..xleh tdo ea??"
dia memandangku dgn pndangan yg redup..ya!!pandangan yg sama dgn masa matrix dlu!!matanya tersenyum..
"makcik.."berderau darahku mndengar panggilan itu..
"a..awak ingat???"
dia mengangguk...mengalir air mataku..aku memanggil nurse memandangkan doc xde awal pg cmni..
tapi aku dberitahu lagi sjam doc akn tiba..

"makcik.."dgn senyuman dia memandangku..
aku hnya mampu mengangguk..sebak sgt..aku telah memaklumkan pada ibu tentang pkmbangan dia..
"saya rindu awak...dh lama awak kt sni??"
"awak langsung x ingat??"
dia menggeleng..
"4hari.."
"awak jgn tinggal saya k..saya mntak maaf sbb tpu awak..saya xbtunang pn..dia kzen saya..saya syg awk.."
aku sebak..
"xpe wak..xpe..jgn pk smua tu lg..saya pn sayang awak..saya dh tau smua.."
"tapi saya lg sayang awak..haha"
ye...dia dah kmbali..som1 yg xprnah kering idea utk sakat aku..aku tersenyum..dia nmpak agak aktif hari ni..
syukur padamu ya Allah..lg 3 hari bday dia...

14 april 2010..day 6

hari ini doc dah benarkan dia pulang..ingatan dia masih ok..tp, doc ckp jgn menaruh harapan yg tinggi..
walaupun ingatannya dah pulih, tapi ia mungkin utk seketika je..keadaannya yg sebenar adalah sgt kritikal..
pmbedahan dah x brguna lg..kanser dia sgt cepat merebak..dan doc pn pesan gk supaya cpt2 hntar dia ke hospital jika berlaku pape..
aku terpaksa tabah dgn sebarang kemungkinan..tapi hari ni dia mcm sgt shat..
mlm tu aku tdo d rumah dia..n lusa bday dia..


15 april 2010..day 7
d rumah dia..

"hmm..awak.."
"ye.." dia mghampiriku..
"saya nak awak ambil ni balik blh??"
dia mghulurkan 1 kotak kecil padaku..aku mnyambut kotak tsebut dan membukanya..
cincin silver dgn 1 permata..the 1 n only..cincin yg aku pnah pulangkan padanya 1 masa dhulu..
aku mngangguk dan senyum..
"thanx..tau x, sebelum saya kasi cncin ni kt awak hari tu, saya pakai n xpnah bukak tau.."
dia tsenyum..
"ek???"
"ye..."
"awak..saya rasa kn bday saya tahun ni plg bmakna kot.."
"ek??nape??"
"sbb 1st bday sy clbrate ngn awak kn.."
"yup..so??"
"mcm xde prasaan btol mkcik ni.."
"haha..xde la..k..pakcik..awk nk hdiah pe??"
"saya nak makcik saya..."
"ek??makcik shida??nnt saya gi panggil dia.." makcik shida adalah adik kpada ayahnya..
"bukan la.."
"hbs tu??"
"three..hehe.."
"tengok..main2 lak.."
"xdela..k..sesious..saya nak awak.."
"haha..ngade..dah mmg i'm yours kan.."aku ketawa..namun tiada segaris senyuman pada wajahnya..
"saya serious wak..masa saya dh xlama..doc ckp saya ada lg sminggu kan.."
"nape ni..jgn la ckp cmtu.."
"saya dh xde masa utk sembuh.."
"kita kawen.." dia tersentak dan merenung mataku..tajam.
"haha..jgn nk mngarut la..nk jadi janda awal ke??"dia ketawa..
"saya nk kawen ngn awak walaupun skejap..at least kita blh hidup bsama.."
"ntah esok, ntah lusa saya mati.."
"saya nak kawen ngn awak even utk 1jam.."
"kalau saya mati sebelum tu??"
"saya nk jadi wife awak even utk beberapa minit.."
"jgn nk ngarot laa..tolong jgn ckp bnda xlogic blh x??saya xnk kawen dgn awak.."dia terus tinggalkan aku kt stu sorang2..
seriously aku nk kwen ngn dia..even utk beberapa minit atau lg skejap dari tu..
aku merenung cincin d jari manisku..sayu..
besok bday dia..

16 april 2010..

HAPPY BIRTHDAY SAYANG..
aku sibuk d dapur brsama ibu mnyiapkan kek..hari ni kami buat mkn2 sket n jemput gak semua sedara n kwn2 dia..
malam pulak buat doa selamat n solat hajat utk dia..moga Tuhan panjangkan umo dia..

"bu..aku mau kluar kjap.." dia mnggunakan dialek sabah bcakap dgn ibunya..
"ish..kamu ndak shat bah..d rumah jak laa..."
"shat jak bah..kjap jak..awak...boleh la...pujuk ibu..kjap je..jnji.."dia meminta smpatiku..
"ala..saya setuju ngn ibu..tp nak kuar ngn sape??"
"sorang..drive.."
"ndak boleh.."ibunya xmemberi keizinan..
"hmm..ibu..saya temankan??" aku cuba meredakan suasana..
"klu mcm tu, ok jak.." ibunya senyum..setuju..
"erk..xpyh la..awak tolong ibu kat dapur..ala bu..aku boleh drive..aku shat jak..dkat jak..kdai depan sana..mau ambil barang.."
"barang pa??"
"ada laa..."jwbnya sambil memandangku..
"ya la..ya la..balik cepat.."
"baek madam.." terus dia mncium pp ibu..ibu mcm tkejut tapi membiarkan je..
mmg slalu klu nak pergi jauh, contoh klu nak balik uni, dia akan mncium pp ibu..dah trbiasa kot..
"makcik syg..saya gi dlu k..tengok2 ibu tau..bu..aku pegi dlu.."
"ya la..hati2 drive.." ibunya sempat berpesan..

setengah jam kemudian..telefon rumahnya berbunyi..ibu minta aku jawabkan panggilan tu..

"assalamualaikum.."
"waalaikummussalam..ni rumah en. aliff aizam ke??"
"ya..saya kawan dia.."
"cik, en. izam kmalangan..dia d hospital skrang..mnta tolong maklumkan kluarga dia k.."bagai nak luruh jantung aku mndengar brita itu..
"kmalangan??bgaimana keadaan dia encik??"
"dia xsedarkan diri..dia trbabas dan memasuki lorong sebelah..maaf cik..sila ke hospital skrang.."
"baek la..treima kasih encik.."sebak d dada xdpt ku kawal..

aku memaklumkan keluarganya brita trsebut dan kami brgegas ke hospital..

d hospital..belum sempat kami brjumpa dgnnya,
"maaf..ni kluarga en. aliff aizam ke??"
"ye..keadaan dia cmne doc??"
"cik..maaf..kecederaan dia sgt serious dan phak kami dh cuba sedaya upaya..Tuhan lebih mnyayangi dia.."
aku terduduk..ibu memelukku..kami hanyut dlm tangisan..aku cuba tabahkan hati..ya..Tuhan lbh mnyayanginya..
tp knapa begitu awal dia prgi??
doc ckp dia ada lg sminggu kn??

aku dan keluarganya terus mnuju ke bilik d mana dia dtempatkan..mnggigil tanganku memulas tombol pntu...
prlahan2 pntu dbuka..skujur tubuh kaku berselimut kain putih..itu lah yg prtama singgah dmataku..
aku mghampirinya..prlahan2 aku membuka kain yg mnutupi wajahnya...kepalanya berbalut..berderai air mataku..
menurut doc, dia trhantuk pada stereng..n hantukan yg kuat juga dah beri kesan yg bahaya pada kanser yg dihidapinya..

"selamat hari jadi yg ke 21, sayang.."sebak aku menutur ucapan itu..

"awak cik alyaa maisara ke??" satu suara menyapaku dari blakang..aku brpaling, mnyapu air mata..
"ya saya.."
"barang ni saya jumpa di dlm kereta mangsa..saya rasa ia kepunyaan awak.."
aku mnyamput sebuah kotak baldu kecil dan sekeping sampul surat..
"terima kasih.."
kubuka kotak baldu comel tersebut..sebentuk cincin emas dgn sebutir berlian..the 1 n only..sebak..
rupa2nya dia kluar utk membeli cncin ni d kdai..
dan perlahan2 aku mengoyak sampul tersebut dan mengeluarkan sehelai kertas biru dari dlmnya..
biru..warna kgemarannya..

"sayang..
my 1 n only..
saya tau hari ni bday saya..tapi xsalah kan kalau saya nak kasi hadiah utk awak..
kan saya x sempat kasi hadiah bday utk awak hari tu..so, terima la cincin ni..
saya buat keje part time masa blaja, kumpul duit nak beli cincin..
nak tunggu kje takot xsempat..kan dah janji ngn awak nak tuka yg silver kpda emas..
anggap la cincin ni cuma hadiah dari saya..
saya xberani nak lamar awak..masa saya xlama lg dah..
tp prcaya la..saya sayang awak..
awak..
saya mnta maaf sbb pnh kecewakan awak..
sebenarnya saya sendiri pn merana dgn apa yg saya buat..
awak xnk saya ganggu awak kn..kita jauh, x contact n xde berita dari awak mmg buat saya lg sakit..
n kesakitan tu lg menyiksakan dr penyakit yg saya tpaksa tanggung..
saya sayang awak..sbb tu saya buat camtu dgn harapan awak blh cari pengganti saya..
awak..
masa prmohonan ipta dlu, last minit saya tukar prmohonan saya..
saya xnk dekat ngn awak..saya xnk awak tau saya sakit n xnak awak tengok betapa teruknya saya..
awak kekuatan saya..maaf sbb tipu awak..saya x bermaksud..
awak..
kalau saya mati, brmakna saya cintakan awak smpai saya mati..
u r my 1st n last..
u r my everything..
saya doakan awak brbahagia hingga ke anak cucu..

alyaa maisara, aliff aizam tetap sayangkan awak selamanya..
the 1 n only is you"