✿Baca Entry Yang Lepas✿

Monday, February 13, 2012

oh! No No No No Valentine..!


Hai watsup watsup.. yo yo yo !!
ceh macam hip hop la pulak kan.. eh tetiba teringat zaman sekolah menengah masa penampilan ku ala-ala hip hop. Minat lagu pun lagu hip hop . Adoiiii geli hati jugak..
Astagfirullah. Itu zaman kegelapan ku dulu..
Sekarang tidak lagi.. Zaman dulu ada naka-nakal sikit
Alhamdulillah sekarang ni dah tutup-tutup diri..Aku harus bersyukur kerana diberi kesempatan untuk berubah.
Hehehe..

Ok sebenanrnya just mo update pasal hari esok.
Esok? Rasanya hari apa?  birthday kawan u all ka? Apa yang menarik sangat esok sampai semua pun dah kecoh-kecoh kan.. Di facebook pun dah ramai yang post pasal hari esok.
Semua pun dah sedia maklum kan esok 14.02.2012 iaitu Hari Valentine.
orang yang tengah couple mesti excited mo sambut Valentine esok ni.
Astagfirullah.
Sejak sekian lama dah aku tau yang Valentine haram di sambut oleh umat Islam.
sebabnya??

Berdasarkan sejarah, Valentine ialah seorang paderi yang mempunyai pengaruh besar pada zaman pemerintahan Ratu Isabella di Sepanyol.Dia antara individu yang menghancurkan tamadun Islam di Sepanyol.Sebab itu, ratu Isabella menetapkan 14 Februari sebagai hari mengingati kemenangan Kristian terhadap Islam. Sesiapa yang merayakannya seolah-olah mereka gembira dan merestui kekalahan umat Islam di Sepanyol.Justeru, tarikh 14 Februari ditetapkan sebagai cuti umum untuk meraikan kemenangan kristian.

Aku rasa sesiapa yang baca ni, faham kot kan bahasa malayu..
kena ingat dan faham sendiri la..
dah HARAM katanya, tetap HARAM..

kelmarin aku berkesempatan tengok video ceramah tentang hari valentine oleh Ustaz Azhar Idrus.
My favourite penceramah. Dia kata " Sesiapa yang menyokong untuk meraihkannya, maka HARAM dan sesiapa yang menyambut hari Valentine, maka dia murtad."
Astagfirullah..
kalau x silap aku la, apa yang aku dengar. kalau ada yang salah, sila maafkan =)

Di Kelantan pula, dengar-dengar cerita, 
Hari Valentine sudah ditukar menjaid Hari Suami Isteri .
Alhamdulillah lah kalau macam tu.Hehehehe =)

so, buat apa la mo sambut Hari Valentine ni..  sambut hari couple sendiri cukup la tu..
Ini nasihat untuk diri sendiri, untuk kawan-kawan dan family.
okay.
Assalamualaikum =)






No comments:

Copyright © ✿Emas✿Putih✿Blog✿ Designed by azhafizah.com