June 07, 2012

Mengapa Orang Meletakkan Anak Patung Bawah kereta ?


Sudah tentu sahabat-sahabat pernah melihat ada orang yang meletakkan anak patung di bawah bumper kereta...Sebenarnya meletakkan anak patung bawah kereta adalah budaya orang Thailand.Mereka percaya roh orang yang mati kemalangan akan berlegar-legar di tempat mereka mati. Bagi mengelakkan roh menganggu mereka yang memandu, terutama roh kanak-kanak, jadi mereka memasang anak patung pada bumper kereta,Supaya roh kanak-kanak tenang.Trend ini dibawa oleh pemandu teksi Thai yang mahu meletakkan roh lain (dengan meletak anak patung) supaya roh orang mati dilanggar tidak menganggu kereta mereka.

Firman Allah, mafhumnya:Maka barangsiapa mengikuti petunjukKu maka ia tak akan sesat dan celaka. Dan barangsiapa berpaling tadah, tidak ingat kepadaKu maka baginya kehidupan yang sempit dan Kami akan membangkitnya di Hari Kiamat dalam keadaan buta." (Ta Ha : 123)

Sabda Rasulullah saw Bermaksud: “Siapa yang menyerupai suatu kaum, maka dia termasuk sebahagian daripada Mereka” (Riwayat Abu Daud).

Kesimpulannya janganlah mengikut sesuatu perkara tanpa sebarang usul periksa sama ada perkara berkenaan mengikut syariat islam atau pun tidak.Berhati-hatilah dengan perkara seperti ini kerana tanpa kita sedar kita telah mensyirikkan Allah S.W.T..

SUMBER: Hamba Allah
PESANAN : tolong sebarkan.
Share:

4 Sila Komen:

Akulah Hero said...

uish...bahaya macam nih...thanks for the info..
http://akulahhero.blogspot.com/2012/06/gugurl-priceless-or-no-price.html
-follow me back--

Emas Putih said...

welcome =)

Anonymous said...

betul tu. sekarang da kerap sangat tengok orng buat mcm ni. =) btw, nice info.

raybanoutlet001 said...

zzzzz2018.5.4
coach outlet
true religion jeans
kate spade outlet
mbt shoes
nike outlet
49ers jersey
polo ralph lauren
coach factory outlet
ray ban sunglasses
red bottom