✿Baca Entry Yang Lepas✿

Thursday, July 19, 2012

Segmen : Nostalgia Ramadhan


Tag : Puan Muda


Nostalgia ramadhan?

Nostalgia ramadhan waktu aku kecik la yang paling indah bagi pendapat murni aku.. 

DULU: Bulan puasa la yang paling best sekali. Kami akan balik kampung mak..Kampung mak memang best... lagi best naik KERETAPI dengan mak dan adik-adik.. aku dan adik-adik akan bnyanyi2 lagu "balik kampung".... mak hanya senyum tengok gelagat kami..SEKARANG : Mak dah meninggal tapi dari kecik aku akan balik kampung mak "sorang2"setiap tahun sampai aku besar sekarang.

DULU : Mak selalu buat kuih raya..memandangkan kuih raya mak sedap, mak buat kuih untuk tempahan makcik pakcik.Aku selalu memerhati mak buat kuih..sambil gatal tangan curi kuih panas mak. Ouchhh sangat panas.. mak tiup tangan aku..walau mak marah tapi aku tau dia sayangkan aku lebih. SEKARANG : if raya buat kuih raya yang simple2 ja. yang lain kuih tunjuk.Semua kuih rasa x sedap...

DULU : Raya budak kecik selalu ja meriah. Aku n kazen2 aku akan keliling kampung beraya di rumah saudara, rumah orang, rumah yang x dikenali pon ada. Apa kami kisah time tu? janji dapat duit raya. Air yang dihidang x minum sangat. sikit-sikit ja. Save perut tuk rumah seterusnya. Hahaha.lawak pulak..Dah penat berjalan siang sambung malam pulak. sampai duit raya ratus2 .. SEKARANG : sekarang ni bila dah besar duit raya jarang dapat. RM1 pun haram mo dapat.. yang ada? pokai bagi anak saudara..geleng kepala :)

DULU : Dulu selalu p sembahyang terawih ngan mak. Wajib kot ikut mak. mak rajin sangat p terawih memandangkan surau dekat dengan rumah.SEKARANG : Bila dah besar, jarang sangat p terawih. aku memang suka terawih tapi masalahnya xda teman.if ada teman laju ja ni..

DULU : Mak selalu bawak aku p kubur pagi raya. baca yassin untuk keluarga yang dah meninggal.. SEKARANG : Setiap tahun,raya pertama aku "sorang2"duduk di kubur mak dan baca yassin untuk mak..Aku orang pertama yang baca yasin untuk mak.Adik beradik lain akan sampai kampung tengahari atau petang.

Huhu ini lah nostalgia aku.
Saja berkongsi. Maaf menggunakan perkataan "aku"..biasa dah kot :)

daa salam :)

17 comments:

C'Jai said...

Emas Putih..Al Fatihah untuk emaknya...Kenangan yg sangat berharga...

Terima kasih join...

Emas Putih said...

sama :)

ozi priawadi said...

Semangat! :)

C'Jai said...

jom baca nostalgia kengkawan yang lain, sementara menanti keputusan pemenang di link
http://ummuainries.blogspot.com/2012/07/senarai-peserta-segmen-nostalgia.html

TiranaAduka said...

aSSALAMUALAIKUM WBTH...

Al fatihah....

Thanks sharing...dari segman yang sama juga.......

http://aku-saya-alam.blogspot.com/2012/03/segmen-nostalgia-ramadhan.html

anisalya said...

kenangan semua tu kan?

Zie said...

kenagan kan, kita hanya dapat merindui zaman dulu...
jom ke blog utama akak

http://sayangkudinadania.blogspot.com//

Ira said...

Al Fatihah utk mak emas putih.. Semoga ditempatkan bersama org2 soleh..
Jadikan nostalgia itu kenangan terindah..

Salam Ramadhan.. :)

Nurul Husna Mohd Hassan said...

al-fatihah untuk mak emas putih. semoga ditempatkan dalam kalangan orang beriman. amin...

mekasih singgah n follow saya. datang sini follow balik ;)

Ummi Iman said...

Alfatihah. Mmg berbeza bila ada dan tiada mak.
Selamat berpuasa

Emas Putih said...

Terima kasih semua... tQ :) Salam Ramadhan ..

♥ Anis said...

Al-Fatihah untuk emak akak ..
Salam Ramadhan :)
Anis dah follow sini

Emas Putih said...

tQ Anis :)

Ummu Muhammad said...

selamat berpuase..semuge ramadhan ali ini lebi baik..salam ukhuwwah..done follow u back! ;)

Ismi Iman said...

sedih la dgq citer awk..nangis tau iman smpai kuaq air mata.iman xley dgq yg berkaitan mak tau...iman dri segmen yg sma tau

http://mimbarhatiku.blogspot.com/2012/07/segmen-nostalgia-ramadhan.html#comments

Emas Putih said...

Alaaaa jgn la sedih .. hehee :)

taqiee din said...

Doa anak yg solehah itulah harta bg ibu bapa kita yg dah pergi..
taqie dr segmen yg sama....:)

Copyright © ✿Emas✿Putih✿Blog✿ Designed by azhafizah.com