✿Baca Entry Yang Lepas✿

Tuesday, August 14, 2012

4 Cara Menahan Marah

Salam Selasa :)

Hari ni mo berkongsi cara menahan marah. Maklumlah sifat amarah ini dari bisikan syaitan.. Apa yang perlu kita lakukan untuk mengawal sifat-sifat marah ini.



1. Duduk :
Mengikut kajian sekiranya anda dalam posisi berdiri berkemungkinan yang tinggi untuk anda lakukan kepada pasangan atau sesiapa sahaja adalah sesuatu yang memudaratkan mereka. Dalam posisi duduk pulak ia menghadkan pergerakan anda dan mengelakkan dari melakukan sesuatu yang keterlaluan..

2. Tenang :
Selepas duduk, berhenti sebentar.. Fikir, istighfar dan cuba selami masalah yang timbul.. Fahami konsep "masalah itu adalah untuk diselesaikan" bukan untuk diperbesarkan.

3. Berwuduk :
Bila berkesempatan ambil sedikit masa berwuduk supaya dapat mengurangkan atau memadam api kemarahan dalam hati anda, InsyaAllah ia sangat berkesan.

4. Bincang dengan hikmah
Jadilah seorang pemimpin tidak kira untuk lelaki atau perempuan supaya lebih dihormati oleh pasangan. Percayalah setiap dugaan yang datang ada hikmahnya.. Mungkin tidak akan merasakan hikmah itu sekarang tetapi kemungkinan akan merasakannya 5 tahun akan datang.. Mana la tahu kan? Dan pasti Allah tidak akan menguji sebarang ujian yang tak mampu dipikul oleh hambanya..

P/s : Hanya perkongsian untuk anda dan jugak untuk saya sendiri :) 

16 comments:

Iam Yanty said...

Tak semua orang senang untuk bawa berbincang sayang,I face it always.

aku eryati said...

insyallah mahu mencuba

Ahmad Roqib said...

Sip gan ......

salam blog walking

http://masroqib.blogspot.com

Ahmad Roqib said...

owh ya ... cantik juga ya .. yang punya blog ini ... he he he heh he h.... andai sajaaaaaaaa ........

Zufar Najib said...

Noted : Biar mengingatkan benda sama pun sebab manusia ni pelupa. Thanks share this. :)

Adtrimon said...

sabar adalah kuncinya

salam kenal :)

Emas Putih said...

betul :) sometimes.

Emas Putih said...

cuba ya :)

Emas Putih said...

:)

Emas Putih said...

terima kasih mas :)

Emas Putih said...

betul3 :) welcome :)

Emas Putih said...

ya betul :) slm knal :)

wong meimot said...

salam kenal dtg dari lawantan pencarian blogger aktif mialiana..singgah jemput nt yer

shidaR said...

nice sharing uzu :)

Emas Putih said...

thanks :)

Emas Putih said...

thanks shida :)

Copyright © ✿Emas✿Putih✿Blog✿ Designed by azhafizah.com