✿Baca Entry Yang Lepas✿

Friday, November 23, 2012

Tutorial : Buat Menu Tab Versi Dashboard Baru


As- Salam

Selamat tengahari. 
Dapat request lagi sebentar tadi, nak buat menu tab versi dashboard baru. Yang dashboard baru ni sesetengah newbie belum tau lagi. So, Memandangkan I tengah rest ni so nak buat tutorial ni.

1. Pi Dashboard --> Pages --> New Page --> Blank Page


2.  Taip Tajuk Menu Tab yang korang nak kat ruang Page macam kat bawah ni..
Then tekan Publish


3. Kalau u all dah banyak menu tab, korang boleh susun menutab ikut kehendak korang.
Boleh gerakkan kotak biru kat tepi tu keatas atau kebawah


4. Settingkan Show pages as , Top tabs ke, Side Links ke, atau Dont show.

If mana-mana blog yang ada design menu tab sendiri macam kat blog I ni,
sila pilih Don't show.

Tapi if menu tab tu u all guna template sedia ada, boleh pilih Top tabs atau Side links untuk letak menutab kat tepi blog.

Faham tak apa yg I merepek ni? hehehe. Kalo tak faham sila tinggalkan komen k.

Selamat Mencuba.Salam.



12 comments:

Shasha Yacob said...

setel, (y)

hazwan hairy said...

kami dh buat :p

yana aina said...

TQ ^^

D i n said...

heheh din pun bwt cara ni :D

BERT said...

bagus sekali dong :)

Leeza dayasari [santai leeza] said...

uwaaa........

shidaR said...

shida try baru phm hehee..sblm ni mmg xphm :)

ieka said...

sye dh wat.. dh jd dh.. tp x nmpk pon tulisannya.. pas2 menu tab 2 ke tepi bukan ke tengah mcm blog akk 2.. mcm mane nk wat menu tab mcm akak 2?? bantu sye kak..

Syarifah Amilin said...

akak, camana nak saparate kan post lama

muna wan said...

Yeay... baru faham... hehe...lambat sikit usha..

jajan jannah ana said...

macam mane nak buat new post dekat tab yang baru tu pulak?

Zamri Yusop said...

button blank page tu dah xda lg kan????

Copyright © ✿Emas✿Putih✿Blog✿ Designed by azhafizah.com