✿Baca Entry Yang Lepas✿

Friday, November 23, 2012

Tutorial : Buat Scrollbar Box Kat Blog


As-salam


1. Dashboard --> Template --> Edit HTML >

2. Tekan Ctrl+A , Cut the paste code ditempat yan sama. (Cara unhide kotak segitiga hitam cara mudah. Kalau tak buat macam ni, Korang tak dapat cari code kat bawah yang korang nak nanti)

3. Tekan CTRL+F serentak, cari code kat bawah then tekan enter.
]]></b:skin> 
4.  Dah jumpa ?? Copy code kat bawah ni and paste kan di atas code yang atas tadi.

::-webkit-scrollbar {
height:12px;
width: 12px;
background: #FDEEF4;
}
::-webkit-scrollbar-thumb {
background-color: #B93B8F;
-moz-border-radius: 10px;
border-radius: 10px;

Merah : Scroll garisan yang panjang tu
Hijau : Croll yang pendek tu. Yang kita akan gerakkan nanti

4. Code warna bleh rujuk kat SINI

5. Preview dahulu then save.

Selamat mencuba ya :).


3 comments:

Ira said...

saya da letak spt tutorial, tp xjadi pun. cemana ye?

Emas Putih said...

sy try tadi dapat.

Ira said...

saya guna google chrome br nmpk scroll bar tu. tenkiu. tp scroll bar dkt blog. kalau nk letak scroll bar dkt widget2 tu camne?
apa2 pn terima kasih sbb sudi share info ni..

Copyright © ✿Emas✿Putih✿Blog✿ Designed by azhafizah.com