✿Baca Entry Yang Lepas✿

Wednesday, November 28, 2012

Tutorial : Cantikkan Side Bar Kat Blog


As-Salam

Hari ni ade yang bertanya. Nak buat sidebar yang kemas/cantik kat blog.



1. Pi Dashboard --> Template -->Edit Html

2. Tekan Ctrl+A , Cut the paste code ditempat yan sama. (Cara unhide kotak segitiga hitam cara mudah. Kalau tak buat macam ni, Korang tak dapat cari code kat bawah yang korang nak nanti)

3. Tekan CTRL+F serentak, cari code kat bawah then tekan enter.

4. Cari code ni, Ctrl+F  h2 

5. Paste kan kod kat bawah ni di selepas kod h2 yang korang cari tadi

 { background:url(http://3.bp.blogspot.com/-zjX3zL5hODg/UC3fy2Okk9I/AAAAAAAAEXA/n-5467dqGMw/s1600/background+emas+putih.png);
border: 2px solid pink;
line-height: 28px;
-webkit-border-radius: 10px;
text-align: center;text-align:center;
  margin: 0 0 1em 0;

6.  Tukar kan kod :
Merah = Url image korang
Oren and hijau : Tukar ikut kesesuaian.


7. Preview dulu and save.



16 comments:

Iffah Syahirah said...

wau!nak try la..nak tanye sikit boleh tak pasal cara nak buat HOME,OWNER sume tuh..boleh tunjuk cara nak buat??hehe,lagi satu yg BACA ENTRY YANG LEPAS tu,camne ek??hihi..

balas kat shoutbox saye eh..

ekabukanmakcikkau. said...

macam best tapi malas nak cuba sebab kalo cuba mesti tak jadik lepastu pening kepala pastu tendang semua org heheh

Izzat Syahmi said...

agak2 kalau bt kat blog sy nt nmpk mcm blog gegel x?hehe...

Ira said...

saya dah buat n dah jadi.. terima kasih..

Nurul Filzah said...

mana nk dpt url image tu ek ?

Nurul Ain said...

puas cari tutorial bnda ni..upe2 nye emas putih ada.hahahaha

Lyz said...

Still x faham la. Mcm mne nak dptkan url image tu eyh?

aLLya ZaRieFa said...

Salam...nk tnye sikit boleh..mse sye find h2 tuh...ade due h2 yg sye jumpe ..mcm mne ek?

FAIRUS ISMAIL said...

HARIMAU MALAYA KERUGIAN!!

Peminat bola sepak Malaysia mungkin sudah terlupa atau sedang asyik menikmati kerancakan Liga Super Malaysia.FAM buat masa hari ini ternyata masih lagi gagal menamakan calon Pengendali pasukan Kebangsaan Malaysia BACA SELANJUTNYA >> http://cantikpermainan.blogspot.com/

Mrs.Zaheer_Hajrah said...

sya dah try...tq sis atas tnjuk ajar hihi...

nana zarina said...

Nak kena belajar byk lagi ni. Thanx for info.sudi2 la komen blog ni ya
www.villavitaminibu.blogspot.com

Syiesya Nello said...

boleh ajar tak step by step .. sebab tak faham laa ..

ayus halim said...

Thanks for sharing . very good tips:)

must try.
jom singgah : http://tipssihat-ibuzara.blogspot.com/

Fizie Mohamad said...

eeemmm......mcm xjd jer ak buat..camno ni.help3
www.fizzienet.blogspot.com
cikgu emasputih..dtg blog sy beri tunjuk ajar..tq

nur aina said...

thanks an advance. follow me back :)

http://3.bp.blogspot.com/-zjX3zL5hODg/UC3fy2Okk9I/AAAAAAAAEXA/n-5467dqGMw/s1600/background+emas+putih.png

Budi Sanjaya said...

niche post, thanks your share article

Copyright © ✿Emas✿Putih✿Blog✿ Designed by azhafizah.com