✿Baca Entry Yang Lepas✿

Thursday, November 22, 2012

Tutorial : Cara Buat Sticky Post Cara Baru


As-Salam

Tutorial ni masih baru rasanya sebab baru ja blogger.com ni buat perubahan. 
Agak pening jugak nak buat mula-mula tapi dah try buat kan. So I share kat u all.

1. Mula-mula buka new post

2. Tulis entry yang nak di Sticky Post anda seperti biasa. The publish.

Mesti korang pelik, kat mana nak setting date sticky post tu.
Cara dulu ada tempat set date start and end. Sekarang dah takde.

3. Bila dah publish seperti biasa, Edit post tu, then set date yang korang nak. If nak sticky post tu sampai minggu depan, so set kat la tarikh yang korang nak tu. Pilih Set date and time macam kat bawah ni.


Mesti korang tertanya-tanya, kat mana nak set Tarikh Mula and Tarikh akhir sticky post korang.

Macam ni, bila u all dah publish post mula-mula tadi, so automatic sticky post dah bermula.
Tujuan nak edit balik post tu tuk set tarikh akhir sticky post tu pula kat entry korang. Maksudnya sampai bila sticky post kat entry korang.

Faham tak? Kalau tak faham bagitau ye.

Hehehe. ok Selamat mencuba.

Salam.

24 comments:

D i n said...

owh mcm nii :) baru din taw cara nk buat sticky post .

MRie RNie said...

Kalau tak silap saya. Benda ni dah lama kot. since 2010 ke 2011 dah jadi cam tu.

Ena's Palace said...

menarik! tq for tutorial... :)

BERT said...

blh gune buat contest nanti :)

Shasha Yacob said...

nice info. saya pun baru baru saja tahu cara buar sticky post nih.. hewhew :3

Leeza dayasari [santai leeza] said...

iyaaa benar tu...

dEdEQ dE wIshEs said...

CAMNE TU ? BACE NI DA PINING2 RASE .. HEHEHE

Aida Omar said...

wah good tutorial uzu.. :)

Nur Amalina Maisarah said...

oo baru tahu..hehe btw done follow sini ^^

Zieyzie Ilisha said...

ooo..ini ker cara terbaru selalu dok cari semuanya hak lama2 tq share :)

Balqis Azzahra Shamsul Anuar said...

thank you!

siti rokiah abdullah said...

terima kasih utk tutorial ya

Nurashikin ZA a.k.a NAZECK said...

Pinjam tuto ye. Mekasih.
http://drshikinzainal.blogspot.com

Zuhaira Nasrin said...

Guna tuto ni ye kak uzu. Mekasih ;)

eamy milea said...

tQ

Umi Nazrah said...

dah lama tak buat sticky post. sampai terlupa. hahahahahaha XD

Siti Aisya Ibrahim said...

wahhh menjadilah...thanks yer... :D

Eazlye Reefa said...

thx yerp..:) dah lama x buat sticky post...nasib baik Emas Putih ajar..:)

Jemputlah ke Blog saya yer..:)
http://ezstoree.blogspot.com/

lia ummiirfan said...

tq for the tips dear! :)

SalinaJohari said...

nasib uzu ada...lame dah tak buat sticky pos...tenkiu Uzu...

Nurul Nabilah said...

oo mcm tu..hehe..tq sharing dear.. :)

Kak Mahh said...

Terima kasih Uzu,,,,,,sangat menbantu.

Aya Suria said...

tq tipsnya..bw jom

misy nelly said...

thanks dah boleh :)

Copyright © ✿Emas✿Putih✿Blog✿ Designed by azhafizah.com