✿Baca Entry Yang Lepas✿

Friday, November 23, 2012

Tutorial : Letak Iklan Nuffnang Dengan Betul


As-salam

Pagi ni sihat tak? Alhamdulillah harap2 semua sihat2 belaka.

Ok pagi ni nak buat tutorial lagi untuk mana-mana blogger yang belum tahu pasal ni.
Iklan nuffnang sebenarnya kena diletakkan di tempat yang betul terutama sekali ramai yang ada masalah letak iklan bahagian atas header. Betul tak?? Sy pun macam tu jugak dulu nasib baik abg apit ni tolong.

Pagi ni dapat request dari cik akak ni. Hehe thanks for request and I try buat tutorial ni. Harap menjadi.



1. Sign in nuffnang ---> manage my blog



3. Cari perkataan Add ad unit and klik



1)Leaderboard, (untuk atas header)(728x90)
boleh copy code yang diberi.


Sebelum tu, untuk leaderboard ni, 

1. Masuk Dashboard --> Template --> Edit Html
2. Highlight code kat bawah, Tekan Ctrl+A , Cut the paste code ditempat yang sama. (Cara unhide kotak segitiga hitam cara mudah. Kalau tak buat macam ni, Korang tak dapat cari code kat bawah yang korang nak nanti)

3/Tekan ctrl + F (serentak), cari code ni  <header> dan tekan enter
dan code yang anda copy kat nuffnang tadi, boleh paste kan di atas code <header> yang korang cari tadi.

4.Kalu tak dapat cari kod <header> , try cari code ni pulak <body> 
So code nuffnang tadi paste kan di atas code <body>



2) Skyscraper (160x300)
untuk kat sidebar.
Dashboard --> Layout --> Add a Gadjet --> paste kan ke HTML/Javascript and save.


3)Large Rectangle (336x280) iklan untuk kat dalam entry.

1. Masuk Dashboard --> Template --> Edit Html

2. Highlight code kat bawah, Tekan Ctrl+A Cut the paste code ditempat yang sama. (Cara unhide kotak segitiga hitam cara mudah. Kalau tak buat macam ni, Korang tak dapat cari code kat bawah yang korang nak nanti)

3. tekan ctrl + F (serentak), cari code ni <data:post.body/> dan tekan enter

4. code nuffnang tadi yang korang copy kat nuffnang tu, paste kan code tu di bawah code <data:post.body/> 
akan jadi seperti ini.


p/s : Cuba korang try k. Sebelum save kena preview dahulu.

Selamat mencuba :)






Copyright © ✿Emas✿Putih✿Blog✿ Designed by azhafizah.com