December 07, 2012

,

Tutorial : Bila Upload Gambar Kat Blog Dah Habis Limit


As-Salam

Memandangkan aku dah habis limit nak upload gambar,
So, Ok hari ni nak share tutorial yang actually ramai yang tak tahu lagi yang kat blogspot ni,
kita ada limit nak upload gambar

Bila dah sampai limit, akan keluar notis tau yg mengatakan dah habis limit.

ok caranya macam ni.

1. Pi Dashboard --> Setting --> Permissions--> Blog Author --> Add Author

2. Masukkan email gmail baru korang. Okay u all kena buat email google yang baru.
Tujuannya untuk email baru tu masukkan jadi Admin

Masukkan email, then tekan Invite Authors.Macam kat bawah ni..


3. Google akan hantar 1 email macam ni kat email yang korang invite tadi. Pegi email baru tu dah buka email dari Google.




4. Tekan link biru macam kat atas tu then korang akan terus masuk dashboard..

5. Then korang akan nampak ada 2 author kat dashboard. Tapi sebelum tu, Kena setting kat author tu dulu,
Jadikan kedua2 author ni sebagai admin


Then setrusnya akan jadi macam ni, dua2 dah jadi admin.




6. Dah siap!!  So xda masalah nak upload gambar lagi.
Bila dah habis limit upload gambar lagi, korang Add Author guna email lain.
Rasanya Author ni sampai 99Author boleh add.

Cara lain? Malas nak add author segala?

Upload gambar guna URL link.Kena upload gambar korang kat Photobucket, then ambik direct link gambar tu. Link gambar tu korang paste kat Url nak upload gambar kat blog tadi.

Selamat Mencuba :)

k.Salam.
Share:

23 Sila Komen:

Cik Fie said...

owh . camtu rupanya . thanx for the info :)

hazwan hairy said...

stkt ni xde kena lagii..hehe

Unknown said...

Oo .rupa nya ada limit jg . Hihi.. Taktauu sblm ni.. Tnx shared :)

Hanna Nabiella said...

blog pown ade limit upload photo?ceitt, baru tahu, apa2 pun good info, tenkiu ^^

jemput singgah sini pulak
http://farhanabiella.blogspot.com/2012/12/sebab-kenapa-orang-tak-suka-datang-ke.html

dEdEQ dE wIshEs said...

ALHAMDULILLAH .. XDE AG MSALAH TU . HEHE .. T KLO DA DE .. NK WAT GAK .. NGEE~ . MEKASIH

Leeza Zailan said...

Baru tau rupenye upload pon ade limit . bfor ni upload sakan betol huu . Btw, thanks 4 the info :)

mujagirl92 said...

laaaa... tak terfikir pulak,, aduss,, sia-sia je muja dok copy sume gambar and compress then upload balik nak kasi ada ruang banyak,, alamak,, grr,,, geram btul. so, bila dah ada 2 author, kita still boleh sign in guna email lama and psword lama and update entry macam biasa ke camne? mohon pencerahan,, hehe

Unknown said...

rupanya ada jugakk..thanx for the information n tuto..=)

Unknown said...

eh, baru tahu ada pulok benda begini. hihi

Unknown said...

perkongsian yg menarik... :)

★Nurul Nadhirah Norsalim★ said...

Dapat ilmu baru. t time jadi camnie, xla gelabah. at least dah taw. tqvm :)

Unknown said...

thanks for info...

Unknown said...

baru taw..wah..thankx kak emas putih..:D

◕ D Y S H A S A H H I R ◕ said...

bru tau, upload gambar kat blog pun ada limit.. thanks for sharing mas

Chot said...

Xpenah tahu...so thank bgtau...uhuuhu

Delimasari said...

tq2222

Emas Putih said...

@muja : Boleh sign in guna email lama n upload mcm biasa :)

D i n said...

dengan tutorial ni lega din tk perlu risau law habis limit len kali hehe

Leeza Dayasari said...

thumb up.... mmg sgt memerlukan ini.

boni kacak said...

wah.. bagus ni..hehehehe.. tak adalah pening bila jadi masalah macam ni nanti,hehehe

Shida Radzuan said...

nice tutor uzu :)
shida so far xde mslah habis limit lg hehee..

Shida Radzuan said...

nice tutor uzu :)
shida so far xde mslah habis limit lg hehee

Unknown said...

alaaa... baru tauuu... dah buat acc baru tapi create blog baruuu... chiehhh... ada tak cara nak transf semua entry kat blog 2 masok dalam blog 1???