Salam Merdeka 2012

 Salam Jumaat :)

Dengan bangganya aku sebagai anak jati Malaysia mo mengucapkan
"Selamat Menyambut Hari Kemerdekaan Ke-55"










Thanks to my photographer : Nurul

15 Tips Memohon Maaf


1. Luahan Menyesal
"maafkan saya". Ketepikan rasa ego , rasa dendam, rasa degil yang mana memang dah tersemat dalam diri u all. Hehe. Ucap kata maaf dengan jujur dan ikhlas tanda anda benar2 meminta maaf. Si dia mungkin akan merasa puas hati dengan kemaafan yang diluahkan dari anda.

2. Mengaku Bertanggungjawab
"saya yang bersalah". Kadang-kadang mengaku salah ni baik dan boleh menjernihkan keadaan walaupun bukan salah kita pun.. Tapi kalau dah buat salah, mengaku je la yang u all bersalah dalam hal ni kerena memang silap korang la terlanjur membuat tuduhan melulu.

3. Pertanyaan Maaf.
"apa yang boleh saya lakukan supaya awak memafkan saya?" . Bila dah puas pujuk tetapi si dia berkeras jugak dengan diri yang merajuk atau marah korang, mungkin dengan bertanya apa yang perlu korang buat akan buat dia sedikit bersuara.

4. Janji Taubat
"saya janji takkan mengulangi kesilapan ni dan membuatkan awak marah".. Berjanji takkan mengulanginya pun mahupun bertaubat bermakna korang perlu berubah kepada keadaan yang perlu. Berusaha untuk menepati janji bukan hanya janji bila hendak memujuk sahaja.

5. Minta Maaf
"bolehkan awak memaafkan saya?".. bersabar dan merasa rendah diri apabila memohon maaf. Si dia mungkin memerlukan masa untuk menerima maaf korang. Mestipun maaf tidak diterima sekurang2nya si dia tahu korang sedang meminta maaf.

6. Berterus Terang
" maafkan saya, saya tak sengaja". Tanpa menyedari korang telah menyentuh sesuatu perkara yang sensitif. Lebih baik cepat2 minta maaf dengan menyatakan sekali yang korang tak sengaja melakukannya. Tak semua boleh terima setiap teguran on the spot. 

7. Pilih Masa
Saat si dia mempunya masalah dengan yang lain, mana mungkin perlu menambah masalah si dia. Ada baiknya memilih masa yang sesuai untuk meminta maaf.

8. Menulis
Jika korang berdepan dengan kesukaran untuk meminta maaf secara berdepan, atau malu, masa ni la meluah secara keikhlasan menerusi penulisan. Meminta maaf secara penulisan bukan bermakna anda x ikhlas meminta maaf tapi mungkin ada sedikit kesukaran untuk berdepan. 

9. Tapi..
Minta maaf bagi pihak diri sendiri dan yang paling penting, elak kewujudan penggunaan ayat "tapi". Misalnya, "saya minta maaf tapi awak yang mulakan dulu".. ayat "tapi" ni akan mengundang perbalahan bukan kemaafan.

10. Rakaman
Mahu lebih ikhlas dan sedikit dramatik dan romantik? hehe. Apa kata anda rakam suara  untuk meminta maaf. Pilih melalui sama ada melalui fon, CD atau emel. Ataupun berikan rakaman nyanyian yang liriknya yang mampunyai maksud anda sedang meminta maaf.Apa2 je lah yang penting ia jelas menunjukkan anda bersungguh-sungguh meminta maaf. Tak semua orang mampu melakukannya.

11. Penjelasan
Sekadar meminta maaf tanpa memberi penjelasan membuktikan korang dalam keadaan terpaksa meminta maaf mahupun takde perasaan ikhlas nak minta maaf. Jika anda beri penjelasan panjang lebar sekalipun sekurang2nya si dia faham perkara sebenar. 

12. Hadiah.
Bukan rasuah tetapi sebagai tanda kemaafan kerana telah mengguris perasaannya. Tak perlu hadiah mahal, cukup menghadiahkan sesuatu yang sweet terutama kesukaannya.

13. Bersabar
Sekiranya kemaafan korang tak diterima, ucapkan terima kasih kepadanya kerana sudi mendengar. Dan kemudian terus memint maaf dan beredar. Katakan kepada si dia yang anda tau si dia masih bersedih ataupun masih sedang dalam keadaan marah. Katakan juga kepada si dia jika si dia berubah fikiran, anda sanggup menunggu panggilan dari si dia.

14.  Jangan Desak
Memang benar korang kesuntukan masa kerana hal2 yang terdesak, so anda jangan mendesak si dia mendengar dan meminta maaf secara langsung darinya. Dah tentu si dia memerlukan masa untuk menerima korang semula. Jika anda memaksa, automatik anda termasuk dalam musuh si dia.

15. Rancangan
Kadang kala kita hendaklah kreatif untuk melembutkan hati si dia. Buat satu kejutan kepadanya supaya si dia merasa anda masih menghargainya dan diperlukan untuk seorang sahabat. Tak salah merancang sesuatu yang diluar jangka. yang penting ikhlas.

P/s : sekadar mengemukakan sedikit pendapat dari pengalaman sendiri. Tips hanya sekadar berkongsi dan pasti untuk pengajaran untuk diri sendiri.

Diari-Diari Cinta


Hari ni tetiba je TER-ingat dengan benda yang melucukan jugak bagi aku.
Budak-budak punya style siotttt.

Korang ada tak Diari cinta? Ala-ala diari konon2 untuk couple?
Dalam tu semua tertulis. Start couple, kisah indah , kisah sedih, kisah meyampah, sakit hati, cemburu, and last maybe kisah clash? Hehehehehehehe 2 penulis dalam 1 buku. Perghhhhhhhh.



Aku ada je buat benda-benda ni. Dulu la zaman budak2. 
Maklumlah aku suka menulis.Meluah segala

Dan aku rasa buku tu masih ada kat rumah even dah bertahun2 lamanya.
Kenangan kan. duduk diam2 suda dalam almari tu. Tak  menjejaskan langsung apa yang ada sekarang.

Bila dipikir kan dan dikenang balik,
MELUCUKAN dan buat aku gelak lak.
Ya Allah sungguh malu aku ada Diari2 mcm tu bagai.

Sekarang tak nak buat dah.
I feel like I'm stupid person. Takde indahnya pon tulis benda macam at the end sakit yang kita rasa.

Tapi sebenanrnya best jugak ada diary-diary cinta ni. Kemungkinan besar yang ada diary ni adalah seorang yang jiwang n romantik. YA aku la tu. hohohoho tapi maybe aku dah tawar dengan semuanya.. 

well...
Peace no war. 
Sekian n Salam :)

Kelebihan Puasa Sunat 6 Bulan Syawal

Salam selasa ^___^

Hari raya dah pun berlalu.. Eh? berlalu dah ka? Bagi aku belum habis raya kot. Raya boleh je sebulan as long as still dalam bulan syawal. Bagi pendapat aku la.



For the next step is Puasa Enam di  bulan syawal. Woww ganjaran pun baik berlipat ganda.
Last year niat hati mo puasa enam tapi aku dahulukan dengan Ganti Puasa di bulan syawal. So tahun ni, InsyaAllah kalo xda aral melintang mo Puasa Sunat Enam Syawal.

Ganjarannya.
Ganjaran puasa sunat enam di bulan syawal ni sama seperti berpuasa selama setahun.

"Abu Ayyub al-Ansari ada meriwayatkan satu hadith daripada Rasulallah s.a.w. di dalam menerangkan tentang kelebihan puasa enam Syawal yang maksudnya “sesiapa yang berpuasa Ramadhan, kemudian diikutinya puasa enam hari Syawal samalah seperti dia berpuasa sepanjang tahun”

Selain itu, ganjarannya puasa enam sunat bulan syawal umpama sunat rawatib seseudah solat fardhu bagi menampung kekurangan puasa fardhu.

Niat Puasa Enam.
“sahaja aku puasa sunat bulan syawal kerana Allah swt “.

Lebih afdal dilakukan puasa ganti dahulu berbanding puasa sunat kerana puasa ganti adalah Wajib dan puasan sunat enam adalah Sunat.

Cara melakukannya.

Pendapat di dalam mazhab Syafie menyebut bahawa yang terlebih afdhal di dalam perlaksanaannya ialah sejurus selepas hari raya pertama dan dilakukan enam hari berturut-turut.

Ini tidak pula bermakna, jika seseorang itu melaksanakan secara terputus-putus (tidak berturutan) atau dilakukan pada pertengahan atau akhir Syawal dianggap satu kesalahan atau tidak mendapat pahala, malah semuanya diterima Allah dan dikira sebagai satu ibadah juga.

So jomm la reramai puasa sunat enam. Best kot.

P/S : Sharing is caring. Lebih kepada nasihat untuk diri sendiri :)

Episod Lebaran Raya 2012


Salam Aidilfirti :)

#Mood raya still running#

Sebelum terlambat, aku nak ucapkan "Selamat Hari Raya Aidilfitri Maaf Zahir dan Batin". 
minta maaf sekiranya ada yang terguris perasaan secara langsung atau tidak langsung.
Hehe. Raya korang camne? ok tak?

Raya tahun ni biasa2 je. Takde gambar raye dengan family macam last year.
P lawat kubur arwah mak aku pun lambat jugak. Kuih raya pon x siap.
tapi penat jugak raya tahun ni. Banyak berjalan dari duduk ruma.Yippppi :)

Meh skodeng gambar2 raya aku tahun ni. Tak banyak. Sikit je :)

1st day raya :)



2nd day raya :)





3rd day raya :)







4th day raya :)



"Setiap gambar ada lagu" bak kata Yuna :)

Ni la perjalanan raya aku yang tidak berapa best pon.
Banyak duduk rumah. Nak ngorat pon susah hahaha :D

Raya belum berakhir. Banyak tempat lagi lom pegi :)

will update it later  :)

Bye! Salam ^_____^


Jatuh Cinta Dengan Teman Baik

Beruntungnya kita kalau ada seorang teman baik yang sentiasa berada disisi anda susah dan senang.. Anda berdua sering bertukar cerita, saling membantu, berkongsi masalah dan suka duka kehidupan. Salang menyokong satu sama lain, sepertimana seorang sahabat sentiasa memberi sokongan kepada sahabat.

Tetapi, tanpa anda sedari anda sudah jatuh cinta dengan teman baik anda sendiri. Tidak salah jatuh cinta dengan sahabat anda sekiranya dia masih solo.



Dilema : Persahabatan vs Percintaan
kebanyakkan individu yang jatuh cinta dengan sahabat baik mereka sukar meluahkan perasaan. Ini kerana mereka berpendapat tali persahabatan yang terbina sekian lama amat berharga dan merekakhuatir akan menjejaskan tali persahabatan.

Strategi
Jangan bertidak terburu-buru.Jika anda sukakan teman baik anda, mulakan dengan memberi sikit demi sedikit tanda agar boleh mencerna perubahan rasa hati. Dalam masa yang sama, risik perasaannya, lihat tindak balasnya.. Dari situ anda boleh lihat jika anda mempunyai peluang atau tidak.

Luahkan perasaan
memandangkan anda merupakan sahabat baik, sedikit sebanyak anda tentu mengenali dan memahami dirinya. Jangan luahkan perasaan dengan cara yang dia tidak suka. Cari masa yang sesuai. Lakukan dengan penuh ikhlas dan berhikmah Dia mungkin menerima atau menolak tetapi apa pun keputusannya, terima dengan hati terbuka.

p/s : Cinta adalah anugerah dari tuhan dan merupakan fitrah manusia. Ramai kot yang saya tengok sendiri yang  jatuh cinta dengan teman baik. Hehe ada yang berjaya, ada yang tak tapi alhamdulillah tak menjejaskan persahabatan. Saya pulak, tak akan jatuh cinta dengan teman baik sendiri sebab saya sangat sayangkan persahabatan saya :) 


Cinta Jarak Jauh Boleh Bertahan Tak?

Pernah tak anda berjauhan dengan pasangan anda dalam tempoh masa yang lama ? Agak-agak dapat tak anda semua mempertahankan hubungan cinta yang bukan di depan mata? Sebenarnya cinta jarak jauh ni memang besar dugaannya. Betul tak? Pasangan-pasangan yang pernah mengalaminya tahu macam mana peritnya rasa rindu :)



Kepercayaan dan kesetiaan kunci kebahagian bagi pasangan jarak jauh. Bila anda rasa berjauhan dari sisi pasangan sedikit sebanyak boleh menimbulkan rasa cemburu terhadap pasangan. lebih-lebih lagi pasangan anda merupakan jenis yang terbuka, mudah bergaul dan sering bertemu orang ramai. Yang penting anda kena lah berfikiran positif. Cemburu tidka bertempat dan membuta tuli hanya akan merosakkan hubungan anda. Orang kata cemburu tandanya sayang. Betul tak? Tapi jangan keterlaluan. Letakkan rasa percaya pada pasangan anda.

Komunikasi adalah sangat penting. Serius benda ni penting untuk cinta yang jarak jauh tu.  Cari masa untuk kekal berhubung. Tak kira melalui apa ca sekali pun. Zaman sekarang kan semua boleh melalui internet contohnya Skype, Ym dan sebagainya. Kegagalan untuk berkomunikasi dengan baik menyebabkan ketiadaan kesefahaman yang menjadi punca kepada kebanyakkan masalah dalam hubungan, lebih-lebih cinta jarak jauh.

Cuba untuk berjumpa. Sekerap mana pun anda bergayut, gayut kak pokok tu haa, video chat 24jam, email tak putus-putus, anda berdua masih perlu berjumpa. Kata orang, untuk mengeratkan lagi perasaan anda. Semakin lama anda tidak berjumpa pasangan anda, ia berisiko sayang itu pudar semakin tinggi. Tapi kalau boleh, bukan sebelah pihak sahaja yang cuba untuk melawat, tapi berusahalah kedua-dua pihak untuk berjumpa secara bergilir-gilir. Dan bila berkesempatan untuk berjump, hargailah sepenuhnya masa bersama kerana bukan mudah pasangan jarak jauh untuk berjumpa.

P/s : bukan mudah tau untuk pertahankan jarak jauh ni. Pendapat peribadi saya pun, memang dah 3x gagal kot pasal cinta jarak jauh. Semuanya xleh tahan je. Tu yang rasa malas je nak cari yang jauh-jauh lagi :) Tapi jodoh kan rahsia Allah.. kita tak tahu. :)

Pesanan untuk diri saya sendiri :) saya sekadar berkongsi.

credit to : http://www.ayatayatcinta.net

Ye, Emas Putih dah pakai DOMAIN :)


Salam semua :)
heee sihat tak? Tanya2 u all sihat ke tak act macam artis je. perasan sungguh :)

ok berbalik kepada tajuk di atas, ada beberapa blogger dah tegur menegur pasal hal ni.Hehe
Perasan je korang kan. Hehehe

YA memang aku dah pakai DOMAIN (.my)



sebenarnya nak diam je, biarkan orang nampak sendiri.
Sebab ye la.. follower tak ramai mana tapi dah pakai domain. Tak sesuai langsung.

Domain .my ni aku dapat masa berbuka puasa bersama blogger sabahan minggu lalu.
Aku nak sangat pakai .com tapi dah kena sponser, terima je la kan :)

dulu link url ni pakai ni http://kisahemasputih90.blogspot.com/
sekarang dah pakai ni http://www.emasputih.my/
kedua2 link berfungsi. Link lama akan direct ke link baru :)

Apa pun, berterima kasih kepada sponser Hosting Rajawali kerana cabut no bertuah itu.
Siapa-siapa nak pakai domain boleh la kontek beliau ye.

Thanks. k bye Salam.


16 Fakta Tentang Apa Yang Wanita Suka

Kaum wanita dan hawa sememangnya kuat sifat derianya, dari  hujung kaki ke hujung rambut :) Tu sebab kaum hawa akan mengambil masa yang lama untuk bersiap.. Betul tak?

Dan oleh sebab itu komplesiti dan sensitiviti wanita, mereka snagat sukakan benda-benda macam ni :

1. Bau-bauan yang wangi dan menyegarkan.

2. Warna-warna terang dan menyegarkan seperti bunga ros.

3.  Objek atau benda yang comel seperti teddy bear atau patung-patung kecil.

4. Pakaian yang penuh dengan ketelitian dan kehalusan seperti renda pada pergelangan tangan atau berlabuci/manik pada baju.

5. Barang kemas yang rekabentuknya menarik yang tampak bergaya dan elegan.

6. Makanan yang sedap, enak dan rasa unik, dibandingkan dengan lelaki yang belasah je.

7. Barangan bayi, kerana sifat keibuan yang merupakan sifat fitrah semulajadi wanita.

8. Puisi dan sajak merupakan yang menonjolkan kasih sayang dan rasa cinta.

9. Cerita, drama dan movie kisah romantik yang mengasyikkan.

10. Lagu-lagu jiwang kerana liriknya yang menceritakan hati kaum hawa.

11. Mendengar kata-kata manis dari diri lelaki untuk wanita supaya diri kaum hawa supaya rasa dihargai dan disayangi.

12. Dimanjakan dan dijaga dengan oenuh kasih sayang.

13. Gosip dan artis kerana mahu mengetahui trend terkini dan selalunya dijadikan idola.

14. Shopping ! Mereka suka menyimpan koleksi supaya dapat kelihatan berbeza sentiasa.

15. Alat solek dan penjagaan kulit supaya kelihatan anggun dan berseri menjadi daya tarik pemikat kepada lelaki..

16. Kejutan ! bukan kejutan elektrik tapi suprise dalam bentuk hadiah, sambutan hari jadi atau sambung ulang tahun perkahwinan.

P/s : sekadar berkongsi :)


4 Cara Menahan Marah

Salam Selasa :)

Hari ni mo berkongsi cara menahan marah. Maklumlah sifat amarah ini dari bisikan syaitan.. Apa yang perlu kita lakukan untuk mengawal sifat-sifat marah ini.



1. Duduk :
Mengikut kajian sekiranya anda dalam posisi berdiri berkemungkinan yang tinggi untuk anda lakukan kepada pasangan atau sesiapa sahaja adalah sesuatu yang memudaratkan mereka. Dalam posisi duduk pulak ia menghadkan pergerakan anda dan mengelakkan dari melakukan sesuatu yang keterlaluan..

2. Tenang :
Selepas duduk, berhenti sebentar.. Fikir, istighfar dan cuba selami masalah yang timbul.. Fahami konsep "masalah itu adalah untuk diselesaikan" bukan untuk diperbesarkan.

3. Berwuduk :
Bila berkesempatan ambil sedikit masa berwuduk supaya dapat mengurangkan atau memadam api kemarahan dalam hati anda, InsyaAllah ia sangat berkesan.

4. Bincang dengan hikmah
Jadilah seorang pemimpin tidak kira untuk lelaki atau perempuan supaya lebih dihormati oleh pasangan. Percayalah setiap dugaan yang datang ada hikmahnya.. Mungkin tidak akan merasakan hikmah itu sekarang tetapi kemungkinan akan merasakannya 5 tahun akan datang.. Mana la tahu kan? Dan pasti Allah tidak akan menguji sebarang ujian yang tak mampu dipikul oleh hambanya..

P/s : Hanya perkongsian untuk anda dan jugak untuk saya sendiri :) 

Iftar Bersama SABAHAN BLOGGER :)

Assalamualaikum.
Alhamdulillah Berbuka puasa bersama blogger sabahan pada 11ogos2012, sabtu lalu berjalan dengan lancar. 
Ada yang datang dari jauh semata2 mau datang berbuka puasa bersama. Terima kasih yang tidak terhingga.

Meh nak kenalkan pencetus idea untuk mengumpulkan sabahan blogger ni..
ce teka ce teka sapa? Hehehe Mestilah aku (Emas Putih)!! 


dan penyokong kepada idea aku ialah Mohd billy :)


Agak awal sampai di Grace Point, Sembulan,
layan benda ni dulu :)





Sesi perbincangan perancangan membuat website baru :) 
bersama sponser domain, Hosting Rawajali , yang tengah pegang laptop tu..



blogger jantan macho. Hahaha



Blogger perempuan comey2..




FaraItay 




With Eca (baju merah), owner http://ecadwinkyasha.com/



Ready for berbuka puasa. borak-borak dulu :)







Lepas kenyang berbuka, semua pun transform pakai baju yang comel ni.



Ini lah blogger yang hadir..Yang bukan blogger pun turut hadir :)
jadi tukang gambar :) Thanks










Hehehe terima kasih kepada semua yang hadir. U all memang sporting..
Thanks kepada sponser , iaitu Hosting Rajawali , Mohd Billy dan Yati Bengy :)
dan Thanks a lot to designer baju kami ni, FizGraphic.com :)

P/s : jumpa lagi next gathering :)

Petanda Anda Telah Jatuh Cinta Pada Si Dia :)



1. Sukar melelapkan mata . setiap malam sebelum tidur pasti anda teringatkan si dia . anda teringat kan peristiwa yang berlaku antara anda dengan si dia . atau mungkin anda terbayang kan saat3 romantis antara anda dengan si dia . kemudian anda tertidur dengan hati yang berbunga-bunga . 

2. Hati anda akan berdebar apabila ternampak kelibat beliau lalu dihadapan anda . kalau si dia muncul betul betul dihadapan anda , anda boleh terkena renjatan elektrik satu badan . darah anda mulai menyirap . hehe 

3. Kebelakangan ini , anda sering membaca tips tips cinta di majalah mahupun internet untuk mempraktikkan ke atas si dia .

4. Tiba-tiba anda berasa cemburu bila melihat si dia mesra dengan orang lain yang sama jantina dengan anda . siap bergurau senda . dan anda akan curik curik menjeling ke arah mereka .

5. Perasaan rindu membuak buak di dalam hati anda . kalau boleh anda mahu si dia berada di depan mata anda 24 jam .

6. Tiba tiba anda banyak menghabiskan masa anda dengan handphone anda . walau sesibuk mana pun , anda tetap menhantar mesej kepada si dia . takpun menghantar mesej kepada si dia dengan hanya perkataan 'Hai' semata mata .

7. Anda sentiasa bersemangat untuk memulakan hari anda berbanding sebelum nie . anda mahu jadik orang 'first' sampai kat kelas /tempat kerja semata mata untuk melihat si dia . si dialah sumber semangat anda setiap hari .

8. Jika sehari anda tak dapat tengok si dia atau bayang bayang dia , anda rasa gelisah macam cacing kepanasan . di tambah pulak semua mesej di handphone , facebook @ twitter tak dibalas lansung .

9. Anda semakin berminat untuk mengambil tahu tentang latar belakang dan perkembangan si dia . anda tekun mendengar cerita tentang si dia dan bertanya daripada kawan kawan nya .

10. Anda semakin menjaga penampilan anda . anda sentiasa ingin memakai pakaian yang kemas dan cantik . dan mungkin jugak akan memakai 'perfume' yang boleh menarik perhatian si dia . 

11. Tiba tiba anda berubah menjadi defensif terhadap si dia . pantang orang lain salah cakap atau sekadar mengusik , anda pasti akan mempertahankan si dia . 

12. Ada saja alasan untuk berjumpak atau secara terang menawarkan keluar bersama . mungkin anda mengajak si dia keluar makan bersama atau mengajak si dia berbincang tentang assignment/projek walaupun anda boleh membuat nya seorang diri .

13. Ketika rakan rakan menyebut tentang jodoh , terus tiba tiba anda teringatkan si dia .dan dan tiba tiba juga anda berangan angan dapat berkahwin dengan si dia . 

14. Anda mempunyai hobi baru iaitu mengelamun . kejap kejap si dia datang dalam fikiran anda . kemudian mula lah anda tersenyum seorang diri . kadang kadang sambil memandu pun boleh mengelamun kan tentang si dia .

15. Hati anda kan terus berbunga bunga apabila ditegur / disapa oleh si dia walaupun si dia hanya bertanya tentang assignment yang diberikan oleh lecturer tadik . bagaikan dunia ini anda yang punya .

16. Anda memberikan si dia sedikit hadiah sebagai tanda ingatan agar si dia berasa terharu dan sentiasa mengingati anda . mungkin boleh memberikan kad ucapan selamat berjaya dalam peperiksaan . 

17. Anda cuba lari daripada terserempak dengan nya . takut si dia perasan yang anda menaruh hati dengannya . dan anda takut cinta anda tidak dibalas .

18.  Citarasa anda berubah . anda mahukan persamaan dengan si dia . anda cuba mendengar lagu yang si dia dengar . anda cuba menonton rancangan tv kegemarannya .

19. Anda melihat bayangan wajah nya di mana saja anda pergi dan pada sesiapa saja yang kamu terpandang . sehingga anda mesti menoleh 2 kali untuk memastikannya .

20. Anda sanggup berkorban apa saja demi si dia . anda sanggup berkorban wang ringgit dan memerah kudrat tenaga hanya untuk menarik perhatian si dia terhadap diri anda . dan anda mengharapkan ianya akan berhasil . 

21. Anda cuba menguji si dia adakah si dia menyimpan perasaan terhadap anda .anda berpakat dengan kawan anda untuk membuat kan si dia cemburu .

22. Sebelum tidur anda akan mendengar lagu cinta yang mendayu dayu . sambil itu anda membaca kembali mesej mesej anda dengan si dia . petang tadik seolah olah masih ada ayat ayat yang tersembunyi dari pandangan anda .

23. Bila bersama dengan si dia anda berjalan/memandu dengan sangat perlahan . takut cepat sampai ke tempat yang hendak dituju . kalau boleh , ingin sangat berada di sisinya lebih lama lagi .

24. Prestasi anda dalam kerja/belajar tiba tiba naik mendadak kerana anda cuba untuk memberitahu kepada si dia bahawa anda pun boleh lakukan apa saja .

25. Anda berbual dengan si dia sampai lewat tengah malam melalui telefon dan selepas saja beberapa minit anda putuskan talian , anda sudah mulai merinduinya . kemudian , anda menghantar pula mesej kepada si dia .

26. Ke mana saja anda pergi , anda pasti akan teringat haruman badan si dia . ketika berjalan jalan , anda tercium bau yang sama macam si dia dan terus anda tersenyum teringat kat si dia .

27. Anda tidak pernah menolak mahupun berkata 'TIDAK' bagi semua permintaan yang datang dari si dia . anda sentiasa akur dan menurut sekalipun ada diantara permintaannya yang keterlaluan dan pendapat nya kurang anda senangi .

28. Anda mengajak rakan rakan anda untuk melepak di laluan yang sering digunakan oleh si dia selepas habis kelas hanya semata mata untuk melepaskan rindu untuk melihat kelibat si dia .



29. Anda berniat di dalam hati untuk bertekad memiliki si dia . anda mahukan si dia terus berada disamping anda . anda menggunakan pelbagai cara untuk cuba menarik perhatian si dia tentang kewujudan diri anda . 

30. Anda menyimpan apa saja pemberian dari si dia . kad raya , surat , resit dan apa saja dalam kotak . dan jugak sms dari si dia mula daripada berjaya mendapatkan nombornya . tak sanggup anda nak padam semua mesej dalam handphone anda yang dihantar oleh si dia .

31. Apabila kawan kawan anda 'melagakan' anda dengan si dia , anda tak akan marah sebaliknya anda tersipu sipu malu . dan pipi anda mula kemerah merahan . 

32. Si dia kerap menemani anda dalam mimpi sejak akhir akhir nie . bila bangun pagi esok anda cuba mengingati mimpi mimpi indah antara anda dengan si dia semalam .



33. Tiba tiba anda berubah perwatakan apabila bersama si dia . anda cuba menjadi lelaki / perempuan idaman si dia . segala tindak tanduk anda dikawal agar tidak 'over' seperti bersama rakan rakan .

34. Anda sering tertanya tanya apakah yang sedang dilakukan oleh si dia . adakah si dia sudah makan , mandi , pergi kelas/ kerja ?

35. Apabila anda melihat si dia , anda tidak akan mempeduli orang lain mahupun keadaan sekeliling anda pada waktu itu . anda cuma melihat dia seorang saja .

36. Kebelakangan ini anda sering berdoa kepada Allah agar dibukakan hati si dia untuk anda dan diperjodohkan dengan anda .

37. Anda berniat didalam hati untuk bertekad memiliki si dia . anda mahukan si dia terus berada di samping anda . anda menggunakan pelbagai cara untuk cuba menarik perhatian si dia tentang kewujudan diri anda .

38. Ketika membaca post nie , hanya wajah si dia yang bermain di benak fikiran anda . 


Credit : Ateen

Selamat Hari Engkau Dilahirkan Sayang..[BFF JUN]


Assalamualaikum :)

Yeahhhhhh hari ni ada orang birthday ^___^



Hehehe hari ni cPuan Muda ni birthday. Hari ni sambut hari lahir sebagai isteri orang.
mesti best kan. Tapi yang x best tu, Puan muda kita ni kerja pulak hari ni.
Sempat jugak aku singgah tempat kerja dia tadi..

Hehehehe

Apa pun, Selama Hari Engkau Dilahirkan Junainah Bte Jamlin.
Yeahhh umur ko 22 tahun hari ni.
Jangan lupa daftar undi okay :)

Well as ur BFF since 2000, Of coz ingat birthday ko.
Semoga hari ni lebih baik dari hari kemarin.



Semoga dimurahkan rezeki. Cepat2 dapat BABY okayyy ??!
Harap2 dapat kerja tetap. Amin..
Semoga bahagia dunia dan akhirat bersama suami, keluarga dan keluarga mertua.

yang penting,
Semoga persahabatan ini kekal sehingga ke akhir hayat kita.
Dunia dan akhirat.

Aku sayang kau !
MMmmmmmmmuah !!

Salam ^___^

P/s : my BFF seorang blogger jugak. Jom terjahhh Qalesyha Umairah



Tanda-Tanda Lailatul Qadar :)

Setiap orang yang beriman sentiasa menanti-nanti saat malam 10 akhir Ramadhan kerana padanya terdapat satu malam yang utama yang dinamakan “Malam al-Qadar”. Malam tersebut sebagaimana yang dikhabarkan oleh Allah dan RasulNya sebagai malam:

1)      Allah turunkan padanya al-Quran (Surah al-Qadar: 1)

2)      Beribadat padanya lebih baik daripada beribadat seribu bulan (Surah al-Qadar: 3)

3)      Turun padanya para malaikat dan Jibril ke bumi membawa rahmat, keberkatan, ketenangan dan urusan taqdir Allah yang akan berlaku dalam setahun akan datang (Surah al-Qadar: 4, dan Surah ad-Dukhaa-n: 4,5)

4)      Dipenuhi dan diliputi kesejahteraan hingga terbit fajar (Surah al-Qadar: 5)

5)      Sesiapa yang beribadat padanya dengan penuh keimanan dan mengharapkan balasan baik/pahala dari Allah maka diampun baginya dosa-dosanya yang telah lalu (Riwayat al-Bukhari: 2014, Muslim: 760)

6)      Terjadi pada malam yang ganjil (Riwayat al-Bukhari: 2018, Muslim: 1167)

Didalam usaha mencari Lailatul Qadar ini banyak khurafat, pegangan yang menyeleweng dan dogengan palsu yang tersebar didalam kitab-kitab dan cerita-cerita tentang alamat/tanda malam tersebut seperti pokok bersujud, air laut menjadi tawar, anjing tidak menyalak dan lain-lain lagi. Lebih dahsyat lagi di zaman kita ini tanda-tanda dongeng ini disebarkan oleh agamawan-agamawan yang tidak berdiri diatas disiplin ilmu yang berdasarkan al-Quran dan as-Sunnah melalui media cetak dan elektronik. Dengan itu ia terus berkembang den tersebar sepanjang tahun apabila munculnya bulan Ramadhan.

Adalah mustahil malam yamg begitu besar kedudukan dan keutamaan ini tidak dijelaskan tanda-tandanya oleh Allah dan Rasul sehinggakan para agamawan boleh mencipta tanda-tandanya. Apa yang pasti Rasulullah SAW telah menjelaskan tanda-tanda malam tersebut di dalam hadith-hadith berikut:

Pertama: Hadith riwayat at-Thobaraa-ni (Jilid 22/mukasurat 59), Soheh al-Jaa-mi’ (5472), ad-Dho’iefah (4404) Rasulullah SAW bersabda maksudnya:

Lailatul Qadar malamnya terang, tidak panas dan tidak sejuk, tiada lontaran tahi bintang dan tanda keesokkan harinya matahari terbit dalam keadaan suram cahayanya.


Di dalam riwayat ini terdapat beberapa tanda:

1)      Malamnya terang (yakni langitnya terang, keadaan cuacanya baik)

2)      Udara pada malam tersebut tidak panas dan tidak sejuk

3)      Tiada lontaran tahi bintang di langit

4)      Cahaya matahari keesokannya terbit dalam keadaan suram kekuning-kuningan kemerah-merahan

Kedua: Hadith riwayat at-Thoyaa-lisi (349), Ibnu Khuzaimah (2192), al-Bazzaa-r (1034) Rasulullah SAW bersabda maksudnya:

Lailatul Qadar malamnya rasa seronok, bercuaca baik, tidak panas dan tidak sejuk serta keesokannya matahari terpancar pada waktu pagi cahayanya lemah kemerah-merahan.

Sementara dalam riwayat ini terdapat satu lagi tanda:

5)      Malam tersebut hati rasa seronok, tenang, tenteram, lazat beribadat kerana ramainya jumlah malaikat yang turun ke bumi

Demikian tanda-tanda yang dinyatakan oleh Rasulullah SAW untuk mengenali Lailatul Qadar. Semestinya setiap ummat meninggalkan dogengan para agamawan yang mencipta dan menokok tambah sesuatu yang tidak ada asalnya di dalam Agama yang diturunkan oleh Allah SWT. Mudah-mudahan Allah SWT memasukkan kita ke dalam golongan orang-orang yang mencintai dan menghidupkan sunnah RasulNya SAW.

Credit to : http://assabiel.com

Isu Emas Putih Kutuk Mengutuk??


Assalamualaikum.


Isu aku kutuk-kutuk?? Meh tengok orang tinggal message kat chatbox aku


Tetiba ja manusia ni komen camtu. Apa kes?? Adakah ini berkaitan dengan orang yang sabotaj aku semalam??

Semalam ada la mamat ni sabotaj aku. Aku x tau la apa niat dia. Nak sedarkan ka apa.. tapi nak sedarkan agak-agak sikit. siap printscreen edit status aku. TANPA KEBENARAN okay !!
nak tengok apa mamat tu buat? Dia ambik status aku, EDIT & SHARE !


Kenapa jadi macam ni? Sebab nya, kelmarin aku share2 gambar yang hina sabah tu.
Sapa jugak tahan kan tengok orang hina sabah.
tetiba ada mamat ni EDIT & SHARE status aku di atas.. Haishhh aku memang bengang la dengan mamat ni.
Aku share2 gambar dia tu, tuju tuk budak yang hina sabah tu. Yang mamat sorang ni terasa pulak.

Apa niat dia nak edit-edit macam tu?
Dia kata aku sebar FITNAH! wowww FITNAH? aku tertanya-tanya..

ok. If aku sebar fitnah tu, aku minta maaf. Aku ulangi. AKU MINTA MAAF..
Tapi fikir la.. Kalau aku tahu benda tu fitnah, aku x sebar okay.. Aku tau la aku bukannya budak baik pun. Agama xlah tingggi sangat kan. Tapi aku tau dosa sebar fitnah. Ingat aku banggang sangat ka?

Yang mamat yang edit ni, dia kata aku sebar fitnah.. Okay TAPI kenapa dia x tegur aku?
xda pulak dia tegur aku pasal isu tu FITNAH.. Dia mainsuka hati dia ja EDIT status aku n sebar.
BENGANGnya aku !

If isu aku kutuk mengutuk ni berkaitan dengan GAMBAR EDIT semalam,
okay semua tu tipu.. Semua tu edit..!! Untuk selanjutnya sila baca entry Wan Hazel ni.

Dalam entry korang nilai sendiri lah, betul ka aku kutuk mengutuk ni.
Nilai la sendiri kebenarannya :)

lupa pulak. Meh usha komen2 mamat yang edit status aku tu..


Dia nak sampaikan apa?? Nak jatuhkan air muka aku? ok fine ! Sampai bila-bila aku x maaf mamat ni!!
tapi
If mana-mana pihak yang terasa pasal status yang kena edit semalam.
okay sorry. Dan sorry la untuk sapa2 yang terasa benda yang aku share tu..

terima kasih yang menjatuhkan air muka aku.
terima kasih sangat.
Xkan aku maaf sampai bila-bila.

Salam.

#Pegi bawak diri. Kbye!#