Alhamdulillah.. Tahniah BFF Della !!


Assalamualaikum . Tak jawab dosa. So sila jawab :)
"waalaikumsalam"

Alhamdulillah, Hari nak cerita yang HAPPY STORY tentang persahabatan.
Aku yang bahagia dengan 4orang BFF aku sejak 12tahun yang lalu. Amacam? Sweet tak tempoh kami berkawan? Hehehehehehe.

kali ni nak cerita yang BFF sorang ni ada "orang baru" dalam hidup dia.
Wahhh engkau della dalam diam kan. Hehehe

Berita suspen ni timbul bila orang buat gempak kat FB !!


Hahaha okay aku bukan busy body. Tapi I care every little things about my BFF's.
Diorang la half of my nyawa walaupun diorang anggap husband/tunang/bf more important than me. I don't care lah. Yang penting, mereka Sahabat dunia akhirat.

So aku pun bila dengar berita sorang lagi yang dah dapat orang baru. Sedih la rasanya.

"alaaaaaa. aku ngan Fara ja yang membujang ni."
monolog dalam hati yang sedih je aku rasa. Terus lah diri ini tertanya-tanya, "bilalah turun aku ni?"..

Hahahaha. sedih ja rasa kan. TAPI dalam kesedihan ni. tetiba TERBUKA RAHSIA yang sebenarnya???


What?? KAKAK IPAR BARU??!!
Terus terpekik-pekik geram la dengan kawan sorang ni. Hahahahahaha !!
Selalu buat aku suspen. memang dia nak kenakan aku la tu. Hahahaha :D

"ok selamat. geng bujang still 3orang"

Yang kenakan aku ialah Jun atau Puan Qalesyha Umairah . Dia blogger jugak. nak tau? Klik SINI .
Nak tau tak sapa Della?? Ni haaa dia gambar kat bawah :) geng paling comel. Future Ustazah. Still single. Nak ngorat sila tinggalkan jejak. Hahaha :D


ok sekian tuk hari ini. Salam :)

P/s : "Puan Muda !! Ko tunggu turn aku pulak kenakan ko ok?". haha


Hukum Mandi Wajib Tanpa Wuduk


Salam. Sekadar berkongsi .


Soalan :
Apakah sempurna mandi wajib tanpa berwuduk?

Jawapan :
Mandi bererti mengangkat hadas besar yang ada pada seorang, sedangkan mengambil wuduk itu bererti mengangkat hadas kecil. Sesiapa berhadas besar, maka wajib mandi hadas supaya hadas besar itu terangkat daripadanya dan sunat dia mengambil wuduk.

Hukum mengambil wuduk baginya tidak wajib kerana apabila berniat mengangkat hadas besar ketika mandi itu, hadas kecilnya juga terangkat sama.

Hasilnya, seorang yang melakukan mandi wajib, tidak lagi perlu berwuduk bagi mengerjakan solat melainkan berlaku perkara yang membatalkan wuduk selepas mandi wajib itu.


sumber : BUKU "Anda Bertanya USTAZ AZHAR IDRUS Menjawab Berkenaan Permasalahan Semasa."

Hukum Minyak Wangi Tanpa Alkohol Ketika Solat

Salam. Sekadar berkongsi .


Soalan :
Seorang menyapu minyak wangi tanpa alkohol pada tangan, kemudian mengambil wuduk. Apakah solatnya sah sedangkan baunya masih ada pada tangan?

Jawapan:
Sekiranya wangian itu adalah jenis yang tidak menghalang air sampai ke anggota wuduk, wuduknya sah. Dia tidak perlu membasuh kesan wangian itu dahulu sebelum mengambil wuduk.

Tetapi sekiranya wangian itu jenis berminyak di sapu pada anggota wuduk seperti tangan, maka ia perlu dibersihkan dahulu sebelum mengambil wuduk.

Sekiranya wangian itu bukan pada bahagian anggota wuduk seperti pada leher, maka tidak mengapa mengambil wuduk tanpa membersihkan dahulu.


sumber : BUKU "Anda Bertanya USTAZ AZHAR IDRUS Menjawab Berkenaan Permasalahan Semasa."

SEGMEN : UP FOLLOWER BY DINI




Follow blog n twitter : done
BBPIN :  29CCD821

nak join tekan banner  :)

Tarikh Tamat : 30 September 2012

Anak Saudara Sebijik Macam Anak Ben Ashaari :)


Salam :)

Wah!! Geli ja hati aku taip tajuk entry aku ni. Rasa nak muntah macam orang tengak mengandung pun ada. Morning sickness gitu.

2 hari lalu, abang aku selamat melahirkan anak pertama. Bukan dia yang melahirkan lah. Bini dia.
Sampai sekarang aku belum jumpa lagi anak saudara aku tu.
Aku bukan nak berangan-angan taw. tapi aku HARAP sangat anak saudara aku tu muka dia macam anak BEN ASHAARI. Hahahahaa :D

Yelaaaa bukan ape la. Kalo muka dia macam si Qhaliff tu, CONFIRM aku jadi babysitter sepenuh masa jaga anak saudara aku tu dan tak bayar gaji pun takpe. Hahahaaha :D #konon#


Comel gila Qhaliff ni. Nanti aku mengandung, nak tengok muka Qhaliff je la. KOt-kot anak boleh jadi kembar ngan Qhaliff ni. Hahahaha :D

p/s : Ouchhhhh aku muda lagi. Tak nak kawin awal. Saja ja berangan-angan untuk 5tahun akan datang :)
Yes! Berangan-angan tu wajib . Sekian n Salam :)

credit to : Ben Ashaari



Study kat ENGLAND???


Salam. Selamat Pagi.

Tercengang aku dengan tajuk entry aku ni. Bukan aku yang nak stdudy England.
Tapi one of my BFF kat Poli ni.

Sedih ja rasa sebab tak bagitau pun. Alih-alih dah update kat facebook study kat
University of the West of England , BRISTOL UNITED KINGDOM !!

Dengan sepantas beruk la aku tanya. Bila tnya kat twiiter, dia kata dia dah study and memang dah ada kat sana =.= Saja tak nak kecoh katanya.

Alhamdulillah. Mungkin rezeki dia kat sana kot kan. Dia ambik kos Bachelor of Quantity Surveying and Commercial Managment. (2years) Perghhh engkau memang hebat sahabatku. Hehehehe :)

Apapun, goOd luck. Semuga berjaya. Future Quantity Surveyor tu beb. InsyaAllah doakan ko dari jauh ja okay. 

Kami rapat  masa sem 1 lagi kat Politeknik Kota Kinabalu. Kami rapaaatttt sesangat yang bergeng ni. Even dia pindah kat KL, lost contact pun tak. Bila dia balik KK lepak sesama tu, konfem ada.

Kami memang kaki lepak sejak dulu kala. Abang Myvi katakan.! Hahaha selalu ambik hantar kami.
Well, dia dah jauh. Nak lepak camna. 

meh tengok orangnye.


Tadaaaaaaaaaaaaaa ! ini la dia. Alaaa gemok kan. Hehehe.
ini gambar dulu kala. 

yang ni gambar latest.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

Sekarang dia dah kurus dah..yang baju biru tu.Hehe.. Entah berapa tahun dia diet.
Hensem pulak geng aku ni. Hahaha. Opssss sorry. TER-PUJI geng sendiri.

Yang ni la last kenangan kami bersama. Oh I really miss that moment.



Tu ja la. Harap dia kat England tu senyum baca entry aku. Komen sekali ye kalo dah baca :)

k. Salam dari sahabatmu, Kota Kinabalu, Sabah.   ^____^



Segmen : Tangkap Follower Sebanyak Mungkin


Salam.
Hari nak join la segmen dari Nabila Medan. Meh2 sama yang nak join klik banner ye.



Follower : 1983


Segmen : Follow And Follow


click a banner if u wanna join this segment :)

start : 25september12 until..will announce it later :)

E-Novel : Sungguh, Aku Cinta Kamu


As Salam and Selamat Petang.

hehe. Even line tenet sangat la menyampah hari ni, xleh buka Facebook segala tapi boleh pulak buka blog ni. Ni haaa masa berBlogwalking tapi terjumpa 1 blog ni. Dalam tu ada E-Novel.

Aku kalo bab novel ni memang suka la. Lagi-lagi E-Novel. X perlu la buang duit nak beli Novel. Ngee :)

Novel yang aku tersempak ni tajuk dia Sungguh, Aku cinta kamu. Memikat hati betullah tajuk dia. Pandai penulis ni cari tajuk. Aku dah baca semua bab2 ni. Not bad jugak la. Ada la rasa masuk ke alam novel sekejap. 

Yang berminat nak baca e-novel tu meh skodeng kat SINI .
Dia baru dalam penulisan so if ada yang x kena silalah tegur dia ye. Boleh improve e-novel dia ni. Mana la tau kan novel dia boleh masuk Alaf 21 kan. Ngeee. ok Semoga dipermudahkan dan murah rezeki untuk dia. Amin. Waiting 4 next episode!! 

Well,
Selamat membaca ye. :) 

Salam :)

Zyraroxx: follower datang bertubi-tubi




Follower : 1956

Selamat Bersegmen :) Due date 30/9/12





Tips Penjagaan Emas Putih


As Salam dan Selamat Pagi :)
Hai korangggg dah breakfast tak pagi-pagi ni? hehe

Pepagi yang indah ni nak berkongsi sikit je tips macam mana cara jaga Emas Putih ni.



3 Cara yang simple.

1. Simpan tempat yang berasingan kot kot kang emas putih korang tu calar atau bergesel. Oh nanti tak cantik lak kan.

2. Yang penting jangan simpan emas putih anda bersama dengan emas kuning dalam 1bekas sebab nanti emas putih hilang kilaunya.

3. Lepas 12 hingga 18 bulan kena sadur balik emas putih korang sebab saluran sodium akan terhakis.


 Tu ja la tips nya. Ringkat dan padat.
Sharing is caring right..? hehehe Selamat menjaga :)


Jom tingkatkan followers sampai lebam


Follower : 1941

Dulu [dot]my Sekarang dah [dot]com :)


As Salam :)
Selamat berhujung minggu buat anda sekalian :)

Hehehe. Happy lak aku ari ni. tengok tajuk pun u all dah tau tahap ke-Happy-an aku hari ni.

Meh nak cerita..
Macam ni, dulu aku pengguna [dot]my tapi x sampai sebulan ada masalah pulak.
Pastu sponser yang tukar domain baru ke [dot]com.



Dah berapa minggu aku tunggu domain [dot]com ni tapi ada masalah pemasangan lak.
Error entah papa. Tapi sponser kata server dah ok.

Alhamdulillah.. sekarang dah bertukar :)

Kepada sesiapa yang tertekan link www.emasputih.my tapi ERROR tu, sorry la pulak ye.
Sekarang dah pakai www.kisahemasputih.com :) So don't worry link lama yang ni www.kisahemasputih90.blogspot.com akan direct terus ke link yang baru..

Yang nak pasang domain tu, sila la berhubungan ngan Hosting Rajawali ya :)
Servis yang cekap dan harga boleh tahan :)

p/s :Finally I'm [dot]com user :)


Hot and Super Giveaway by Fatimah Azzarah



Follow & Like & Klik = Done :)

Id Fb : SINI

Thanks yang invite join. :)

Salam :)

Happy Birthday To Me on 21September2012


Asslamualaikum :)

Hai :) Ngeeeee ^_______^ #sengihpanjang#

Kelmarin kan.kan.kan.. Kan kelmarin Birthday aku. So...Aku nak berkata-kata jap :) Hehe


Alhamdulillah aku pun still bernafas pada usia aku yang ke 22 Tahun :)
ok tak tua mana pon. Still muda masih :) ok.

First at all, Thank You pada semua yang terlibat yang wish birthday aku :)
Macam-macam cara u all wish. Ada yang kat SMS, ada yang wish kat FB, Twitter, BBM and Skype pon ada . Hahaha :D

Alaaa dah kena wish kan memang la aku tersengih-sengih kan.
Happy kot. Lagi happy orang yang ingat birthday aku tanpa tengok kat FB. Sangat x sangka kawan karib yang dah hilang jejak akhirnya wish birthday aku before my birthday. Wah salut I sama U ni.

Ada yang lupa birthday aku. Sedih gila sampai sekarang. Yang rapat lagi tu. Ni yang buat aku nak merajuk ja rasa..Tak minta hadiah apa pon, just ingat and wish dah cukup.. :) Apa pun, It's okayy :)
Thanks atas nyanyiannya :)

And, on that day, my cuzzy lak macam biasa bawak makan kat Home Restaurant and Cafe dengan sepupu yang lain. And Thanks kak tuk Kek Secret Resepi . Tadi baru habis makan. Sedap :)



Sponser utama. Hahaha :D Kak Yah and her husband, Abg Mek :)

Aiyie & Maksu :)



 And...... This is Birthday Girl :)




Hehe.. Ni la kisah di hari lahirku. Xda benda yang istimewa pon. Xda acara simbah tepung. Xda telur kena kat muka. Last year awesome sikit kot sebab kejutan sikit dari kawan-kawan. Thanks for it.
Nak tengok entry birthday aku last year sila baca kat SINI :)

Malam ni sepatutnya ada BBQ kat kampung tapi dah balik rumah awal. Grgrgrgr rugi :'(

Anyway, walau sekcil usaha anda semua yang mencerikan hari ku kelmarin,
amat dan sangat dihargai :)

Thanks sesangat :)

Love you all :)

I kat Jepun !! Bestnye !!


Salam :)
Ewah-ewah tengah malam dah start nak mengada aku ni.
Kat Jepun la sangat kan. Hehe ok tipu sunat. Saja buat gempak.
Gambar di atas macam kat JEPUN kan?? Tapi sebenarnya bukan kat Jepun pun.
Aku kat Jalan Jepun ja kat Miri, Sawarak :) Hehehehe

P/s : InsyaAllah satu hari nanti nak p Jepun la ! Amin..


Ini Kisah Aku Kat Jerudong Park Playground, BRUNEI DARUSSALAM !!


As-Salam :)
Selamat pagi !! Sihat tak? Hehehe harap semua sihat ja la ye.
Malas sangat nak bermukadimah panjang sangat. Jom masuk ke tajuk asal.

Hari ni nak update pasal Jerudong Park Playground kat Brunei Darussalam yang awesome :)
Lepas jejalan kat Miri tu, terus direct ke Jerudong Park palyground ni. Heheheheehhee.
 sapa yang belum baca entry aku yang kat Miri, boleh tengok older post ya :) ok.

Gambar kali ni tak banyak sangat sebab kami sampai 15minit sebelum ditutup.





































































Hehehehe kami ada 15minit ja dalam tu. Tu ja yang mampu kami snap :) hehehehe :)
best tak view kat Jerudong Park ni? Best kan. Hehehe sangat cantik :)

Rasanya dulu aku x sempat nak update pasal Jerudong Park ni. Esok-esok update pasal tu.
Yang tu banyak gambar sikit. Sikit ja la tapi x banyak mana :) Gambar tahun lalu :)

ni ja la tuk hari ni. Saja bagi u all semua cuci mata :)
hohohohohoho :)

jangan jeles suda. kah3 :D

k bye. Salam :)