Jom Shopping Online Kat Zea Rea !! Semua Harga Di Bawah RM 35


As-Salam

Hari ni nak bawak u all Shopping Online kat sini Zea Rea
Page ni baru tau so Uzu minta tolong kat u all like page ni --> Zea Rea

JOm cuci mata kat bawah. kot-II bekenan kan.. Hehe

Plain Chiffon Dress (RM 35) *ready stock*

Cantik tak? for more details u all terjah la page Zea Rea ni.

Semua harga di bawah RM35

If berkenan bolehlah email order kat diragmj@gmail.com :)

Jom cuci mata jom ! hehe Nanti Uzu update ye pasal Shoping Online kat Zea Rea ni.

ok bye Salam :)


Dapat Kiriman Dari Blogger Shida Radzuan


As-Salam

Sihat tak korang-II sume? Hehe. Uzu pulak letih. baru sampai rumah tadi pagi .
Sesungguhnya perjalanan dari Brunei itu memenatkan .Hehe

ok hari ni uzu cek peti surat ada sampul tuk Uzu . Tengok alamat pengirim mmg dah agak dari sapa.

Yang ni dari Shida , owner blog http://www.duniashida.com/ (Dunia Sebenar Shida) ..




Keychain cartoon kaler biru, name card kaler biru, suka biru agaknya Shida ni. Hehe. I guest :)

Thanks Shida .. Senyum lebar Uzu tengok bungkusan dari Shida ni.
Terima kasih byk tau. Hehehehe :)

korang ada dapat tak? Hehehe.  Saja nak bagi jeles seketika..Hehe

ok lah. bye-II Salam :)

Segmen : Terjah Tahun Baru AisyahHumaira'


As-Salam

Uzu nak join segmen Niera :) 


Simple rules right? Meh click banner if nak join :)

k bye2 :)

Mulianya Wanita Hamil.. Kan? Jom baca sini..


As-Salam

Mulianya seorang wanita yang mengandung. Macam mak kita lah. Betul tak?
Meh baca selanjutnya. Hehehe



1. Apabila seseorang perempuan mengandung dalam rahimnya, maka beristighfarlah para malaikat untuknya. Allah SWT. mencatatkan baginya setiap hari dg 1,000 kebaikan & menghapuskan darinya 1,000 kejahatan.

2. Apabila seseorang perempuan mulai sakit hendak bersalin, maka Allah SWT. mencatatkan baginya pahala orang berjihad di jalan Allah SWT.

3. Apabila seseorang perempuan melahirkan anak, hilanglah dosa2nya seperti keadaan ia baru dilahirkan.

4. Apabila telah lahir anaknya lalu disusuinya, maka bagi ibu itu setiap setegukan daripada susunya diberi  kebajikan.

5. Apabila semalaman si ibu tidak tidur & memelihara anaknya yg sakit, maka Allah SWT memberinya pahala seperti memerdekakan 70 orang hamba dg ikhlas untuk membela agama Allah SWT.

6. Rakaat solat wanita yg sedang hamil adalah lebih baik daripada 80 rakaat solat wanita yg tidak hamil.

7. Wanita yg memberi minum air susu ibu kepada anaknya dari diri nya sendiri akan mendapat 1 pahala pada tiap2 titis susu yg diberikannya.

8. Wanita yg tidak cukup tidur pada malam hari karena menjaga anaknya yg sakit akan diampunkan oleh Allah SWT seluruh dosanya dan bila ia menghibur hati anaknya Allah memberi 12 tahun pahala 'ibadah.

9. Wanita yg hamil akan dapat pahala terus berpuasa pada siang hari.

10. Wanita yg hamil akan dapat pahala terus beribadat pada malam hari.

11. Wanita yg bersalin akan mendapat pahala 70 tahun solat & puasa, serta setiap kesakitan pada 1 uratnya Allah mengurniakan 1 pahala haji.

12. Sekiranya wanita mati di masa 40 hari selepas bersalin, dia akan dianggap sebagai mati syahid.

13. Jika wanita menyusui anaknya sampai cukup tempo (2,5 tahun), maka malaikat2 dilangit akan khabarkan berita bahwa syurga wajib baginya.

14. Jika wanita memberi susu dirinya pada anaknya yg menangis, Allah akan memberi pahala1 tahun solat & berpuasa.
subhanAllah


Wallahu a’lam bis sawab. Baraka Allah fiikum.

k bye Salam )


Berhujung Minggu di Brunei Darussalam


As-Salam

Haiiii . Selamat berhujung minggu.

ok actually sekarang Uzu ada kat Brunei Darussalam buat kali yang entah ke berapa. 
kali yang ke 4 atau 5 kot..Uzu selalu pegi ngan kazen. Hehe :)


Actually semalam kami stay hotel kat Sipitang. Sebab perjalanan jauh lagi and dah lewat malam.

Yang kata bawah ni view pagi kat Sipitang tadi pagi..Cantik tak?

And tadi pagi teruskan perjalanan seawal jam 6.30 pagi. 

Now sampai sudah kat Brunei. Nak rehat.

Bye-II Salam 


16 Perkara Perempuan Kena Tahu Pasal Lelaki


As-Salam
Straight to the tittle post, jom kita baca perkara tentang lelaki..

Sebelum you all menuduh bukan-bukan dan berfikiran skeptik bahawa ‘semua lelaki sama je,’ jom baca dulu perkara-perkara yang you all perlu tahu tentang lelaki nie.




  • Bila seorang lelaki menyukai perempuan, perempuan itu tak semestinya cantik. Lelaki  juga boleh terpikat dengan keperibadian yang lemah-lembut dan kesopanan seseorang perempuan  Cara berfikir dan minat sama juga antara satu lagi sebab. Ini kerana bagi lelaki , perempuan tersebut mudah dibawa berbual dan boleh berkongsi idea.

  • Lelaki  juga boleh jadi seorang yang mengambil berat dan prihatin.

  • Kebanyakan lelaki  sukar meramal perasaan sebenar perempuan. Jadi perempuan perlu berterus-terang dengan lelaki .

  • Lelaki boleh terima penolakan, tapi dengan cara baik.

  • Demi untuk menambat hati perempuan, lelaki  sedaya-upaya akan menunjukkan sikap gentleman dan machonya.

  • Majoriti lelaki  akan gelisah waktu mahu mengajak perempuan untuk first date, apatah lagi sewaktu keluar bersama.

  • Perasaan lelaki terhadap perempuan memang kuat. Sebab tu they all suka sangat memandang dan menjeling perempuan.

  • Bila lelaki mengatakan, “Emm, tengoklah dulu,” itu maknanya they all kurang bersetuju atau tidak secara tidak langsung.

  • Bila lelaki  bercakap direct to the point tentang sesuatu hal, itu maknanya they all berlaku jujur dan mengharapkan you all memahaminya.

  • Cemburu itu perkara biasa bagi lelaki . Lagi-lagi kalau perempuan tu asyik menyebut nama lelaki lain.

  • Lelaki  tidak boleh tahu dan memahami segalanya tentang perempuan hanya melalui buku. Disebabkan itulah they all selalu keliru dengan perasaan dan kehendak perempuan.

  • Walaupun rapat dengan ramai perempuan, namun hanya seorang perempuan yang benar-benar mampu menawan hatinya.

  • Bila hubungan terputus di tengah jalan, lelaki  juga akan merasa sedih. Cuma sedih itu tidak ditunjukkannya di hadapan orang.

  •  Kalau perempuan meminati seorang lelaki dia sepatutnya memberi hint. Kadang-kadang lelaki  nie agak malu memulakan langkah.

  • Lelaki akan berasa malu jika tidak mampu menolong perempuan.

  • Lelaki  sangat lemah dengan air mata perempuan  lebih-lebih lagi kalau air mata tu mengalir daripada perempuan yang dikasihinya.


So macam mana? Hehehe ^___^
k bye Salam =)

sumber




Objek Misteri 7 Sayap Terbang Di Sabah


As-Salam

Sapa ada tengok Buletin Utama kat TV3 beberapa hari yang lalu?

Konon2nya ada objek misteri terbang di Sabah. Apa benda tu agak2nya?

Nak tengok video ni? klik SINI

Jabatan Hidupan Liar Sabah akan menjalankan kajian terperinci mengenai rakaman objek misteri yang terbang pada kelajuan tinggi di sebuah gua di negeri itu.

Pengarah Jabatan Hidupan Liar Sabah, Dr Laurentius Ambu berkata ini kali pertama objek itu ditemui di Sabah.

Sebelum ini TV3 melaporkan penemuan objek misteri yang seakan mempunyai 7 pasang sayap.

Visual objek itu berjaya dirakamkan menggunakan kamera definasi tinggi, HD oleh seorang pengembara British, Matthew Lazenby, dua minggu lalu di sebuah gua yang lokasinya dirahsiakan.

Rakaman beliau menunjukkan beberapa objek ganjil sepanjang lima sentimeter hingga lima belas sentimeter, yang bergerak pada kelajuan tinggi dan boleh terapung.

Matthew mendakwa objek itu bukan serangga kerana kelawar dalam gua melarikan diri sebaik dihampiri objek berkenaan. sumber


p/s : Dulu kat Sabah kecoh ada Keranda Terbang dekat airport.. Kali ni objek misteri yang terbang.
Nak tahu sama ada betul atau tidak tentang objek misteri ini?? Kita tunggu kajian terperinci.

k bye Salam

Alhamdulillah. Follower Dah 3000 :)



As-Salam


Yeaaaaaaaah . I'm happy =) 

Yelaaaa target bulan lalu nak dapat 3k follower sebelum tahun baru.
Akhirnya dah sampai target.




Sapakah blogger bertuah itu?? Dia ialah Afie Eifa ^____^


Tahniah adik. Dah lama tunggu ni. Hehehehe =)
Jom kita follow blog adik ni-----> FOLLOW


Maybe ada sesetengah blogger akan kata,
elehhhh baru 3k pun nak kecoh? Betul tak? Haaaa tak kisah lah :) Janji apa yang kita nak, tercapai.kan?


Hehehe. bye-II . Salam



Bekas Anggota Kumpulan Hip Hop Ruffedge Didakwa Rogol Anak Tiri


As-Salam

Memendangkan Uzu ni dulu minat ruffedge, so Uzu agak sedikit kecewa lah dengar berita ni.
Jom baca berita penuh kat bawah.


Seorang bekas anggota kumpulan Ruffedge hari ini didakwa merogol anak tirinya berumur 14 tahun, Februari lalu.

Lelaki berusia 37 tahun itu bagaimanapun mengaku tidak bersalah apabila tuduhan dibacakan di hadapan Hakim Mahkamah Sesyen, Roszianayati Ahmad.

Dia yang memakai baju kemeja-T berwarna biru didakwa melakukan perbuatan berkenaan di sebuah rumah di Taman Gombak Jaya, jam 9 pagi pada 9 Februari lalu.

Bagi kesalahan itu, dia didakwa mengikut Seksyen 376 (2)(d) yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum 30 tahun dan sebat, jika disabit kesalahan.

Timbalan Pendakwa Raya, Dalina Ali tidak menawarkan jaminan atas alasan tertuduh mempunyai hubungan kekeluargaan dengan mangsa.

Bagaimanapun, tertuduh yang tidak diwakili peguam merayu agar diberi jaminan kerana dia perlu menyara kedua anak kandungnya.

Roszianayati kemudian membenarkan tertuduh diikat jamin RM15,000 dengan seorang penjamin.

Mahkamah turut mengenakan syarat tambahan iaitu tertuduh tidak boleh tinggal serumah dengan mangsa dan tidak mengganggu mangsa.

"Tertuduh juga diarah melapor diri di balai polis berhampiran sebulan sekali dan menyerahkan pasport kepada mahkamah," katanya.

Mahkamah menetapkan 25 Januari depan sebagai sebutan semula kes.

Sumber : Sinar Harian

Review Blog #9 : Teratak Cinta



As-Salam

Selamat pagi you alls. Hari ni uzu nak sambung review blog . Belum habis-II lagi..

Kali ni nak review blog Cik Ta.



Blog Teratak Cinta dimiliki oleh Noranita Mohd Noor yang sekarang dah berumur 31 Tahun.
Sudah berkahwin 5 tahun lebih lalu dengan suami tersayang. Betul tak sis ?? Hehe

Sis ni dah anak 2 orang anak. Alhamdulillah. Rezeki tu sis :)

ok Pasal blog sis cik Ta, semuanya okay je :)


Jom kita follow blog Teratak Cinta sis ni -> FOLLOW

k bye Salam

Wordless Wednedsay : Photoshoot by Mat Jokuo Ashideek at Tanjung Aru Beach, Sabah (Part 1)


As-Salam

Talent : Emas Putih
Photographer : Mat Jokuo Ashideek
Venue : Tanjung Aru Beach, Kota Kinabalu, Sabah












p/s Apa pendapat korang untuk shoot Uzu ni kali ni ? ok tak?


Hehe.kbye Salam ^______^

"Awak....... Jom kawin" !! - Kata Si Dia


As-Salam

Selamat bercuti buat semua. Amacam hari ni?
Cuti buat apa? Mesti sakan jejalan kan.??

Uzu pulak agak kurang sihat 2 3 hari ni.
Pening kepala.. kurang selera makan.. moody.. Muntah2..Selesma.
Mak aiiii :) Doa kan Uzu cepat sihat tau..

Berbalik kepada tajuk di atas, haaa ni nak citer ni.
Ada la sorang ni bawa uzu kawin.

Wah senyum Uzu :) Apasal tetiba bawak kawin ni. Buang tebiat ke apa..



Tapi kan.. Orang nak bawa kawin, eh xkan x terima.. Betul tak? Hoho

Agak-agak korang Uzu patut terima tak lamaran ni?
Uzu muda lagi. Nak sangat sambung Ijazah..Nak kerja. Senangkan Ibubapa. Hm Hm.

Camna ni??

Tapi kan sebelum tu.... meh Uzu nak kenalkan sapa yang bawa kawin ni. Jom !!
 .
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

Tadaaaaaaaa !


Hahahahahahah :D Amacam? Encik Anonymous bawak kawin la weay ! Haha

Lawak gila bawa kawin. Dia ingat Uzu kuat perasan kot kan. 
Elehhhhhhh Encik Anonymous ni maybe musuh Uzu kot. Saja nak buat Uzu perasan la tu.

Hahahaha :D Actually, Lamaran anda di tolak mentah-II Encik Anonymous.
Nak mainkan orang, agak-II lah. I tak bodoh. Haha :D


k bye. Salam.




3 Blogger Bertuah Yang Dapat Top Up dari Segmen Sabtu by Emas Putih


As-Salam

Seperti yang dijanjikan dalam Segmen Sabtu by Emas Putih yang berlangsung 2 hari tu,
3 blogger bertuah akan mendapat Top Up RM5 yang di sponser penuh oleh Cik Puan Muda Qalesya Umairah , selaku BFF dunia akhirat Uzu. Hehehe.

3 Blogger bertuah tu ialah :



1. 43 (Group 5 No.3)



2. 55 (Group 6 No.5)



 3. 30 (Group 3 No.10)



Sila semak nombor peserta anda dekat -----> SINI


Tahniah kepada 3 blogger bertuah tu. Sila claim top up kat FB uzu tau kat SINI
Lengkapkan details di bawah.

Copy paste dan isikan details kat bawah ni then sent to my Inbox kat Fb tau.
(pemenang top up segmen sabtu by emas putih)
Nama , No handphone, Jenis prabayar, link blog

Tahniah kepada pemenang. Yang tak bertuah tu cuba lain kali ye. Uzu memang suka bagi top up dalam segmen. InsyaAllah minggu depan atau minggu seterusnya maybe nak buat segmen sabtu lagi.

Thanks for you all support. Jom kita blogwalking kat SINI .

k bye Salam.




Thanks Azhafizah.Com Untuk Keychain & Calender Exclusive Ni :)


As-Salam

Alhamdulillah sampai dah calender and keychain comel dari Fiza ni..




Actually hari Jumaat yang lalu dah sampai tapi belum ada masa nak update.

Hehehe Thanks Fiza untuk calender and keychain tu. Calender tu uzu letak kat meja ofis so hari-hari boleh tengok. Keychain tu uzu pasang kat kunci :) Wahhh setiap hari ingat Fiza ni cenggini. Hoho


U all nak tak keychain exclusive ni?? Fiza ada prepare tau tuk fan blog dia.
Meh terjah kat SINI .


Once again, Thanks Fiza :)

k bye-II Salam


Senarai Perserta Segmen Sabtu By Emas Putih ! Jom Blogwalking kat sini :)


As-Salam



Thanks for all sebab support segmen Uzu yg berlangsung selama 2 hari.

Dibawah ni link peserta segmen.. If ada yang double, link xda ke, inform me ya.
And 3 blogger yang bertuah yang akan dapat top up tu akan saya umum malam ni atau esok. Jemput Blogwalking semua.


Group 1
  1. http://superdreamland.blogspot.com/2012/12/segmen-sabtu-by-emas-putih.html
  2. http://supermonitor99.blogspot.com/2012/12/segmen-by-emas-putih-nak-top-up-please.html
  3. http://dindamaisarra.blogspot.com/2012/12/segmen-sabtu-by-emas-putih.html
  4. http://cikmieraa.blogspot.com/2012/12/segmen-sabtu-by-emas-putih.html
  5. http://randomssssss.blogspot.com/2012/12/segmen-sabtu-by-emas-putih.html
  6. http://mybeautifulrainbowlife.blogspot.com/2012/12/segmen-sabtu-by-emas-putih.html
  7. http://kisahsyu.blogspot.com/2012/12/segmen-sabtu-by-emas-putih.html
  8. http://ainacweetcheer.blogspot.com/2012/12/segmen-sabtu-by-emas-putih.html
  9. http://www.aimancool.com/2012/12/segmen-sabtu-by-emas-putih.html
  10. http://memories-si-akma.blogspot.com/2012/12/segmen-sabtu-by-emas-putih.html (10)
Group 2

Segmen Sabtu by Emas Putih .. Peluang Dapat Topup Tau ! Jom join !


sticky post

As-Salam

Tepat jam 12.00 am pada tarikh 22 December 2012,
Bermula lah Segmen Sabtu by Emas Putih ni. Hehehe..

Bersegmen sambil peluang menang Top up. Hehehe. Kot kot rezeki korang kan? Hihihihi
Top up RM5 X 3 disediakan untuk yang bertuah dalam segmen ni.



Syarat :

1. Buat entry yang bertajuk Segmen Sabtu By Emas Putih

2. Tempekkan banner kat atas ke dalam entry anda dan link kan ke entry ini.

3. Follow blog sponser SINI

4. SUNAT  Follow ,Subsribe
5. SUNAT Like fanpage INI dan INI

6. Tag at least 1 blogger (untuk kembangkan segmen ni kepada blogger baru)

7. Kalau dah siap tinggalkan LINK ENTRY anda ke ruangan komen.


Selamat Men-Join kan diri.

k bye-II Salam.


TAMAT pada Ahad 23 December 2012 jam 11:59 malam.


p/s : Komen akan di publish bila segmen dah tamat.
And senarai peserta jugak akan Uzu update lepas segmen tamat.





SEGMEN : Free Doodle To Me!


As-Salam

Selamat Malam Encik Hafizzy Aziz.


I nak kaler pink macam kaler kat blog :) 
Hoho ^_____^

k bye Salam. *kenyit mata*

Tutorial : Tukar Background Chat Layout Facebook


As-Salam

Cantik tak chat layout kat facebook ni? Comel kan?



 Nak?? Meh Klik ------> SINI

Then pilih add to crome then Refresh :)

Selamat Mencuba :)

k Salam

p/s : Google Crome only.

Dakwah Jumaat : Hukum Mengumpat Orang Bukan Islam


As-Salam



Sedikit perkongsian hari ni untuk semua pembaca mengenai hukum mengumpat orang bukan Islam.

Menurut pendapat sarjana Islam,

Tidak berdosa mengumpat kerana mereka bukan saudara seagama. 
Ini kerana Nabi Muhammad berkata yang maksudnya,

"mengumpat itu ialah engkau mengebut tentang saudaramu yang mana perkara itu dia benci sekiranya dia mengetahuinya. "

Maksud "saudaramu" dalam hadis ini adalah saudara yang sama beragama Islam

Tapi sebaik-baiknya, tak payah la mengumpat orang bukan Islam even tak berdosa kan?
Betul tak? Hihi

Semoga bermanfaat perkongsian hari ini.
k bye-II As-Salam.


Ramalan 21.12.12 ialah Hari Kiamat? Terserlah Kebodohan Kalau Percaya !!

As-Salam

Kalender purba kaum mayan kata 21/12/2012 kiamat.
Maka siapa percaya akannya maka ia telah syirik dan berada dalam kesesatan yg nyata.






Ramalan Kaum Maya

Kaum Maya di Yucatan, Amerika Tengah merupakan kaum yang pandai dalam ilmu falak.Sejak beribu tahun dulu mereka dapat menghasilkan kalender yang sangat tepat dan hampir sempurna.

Malangnya kalender tu hanya dapat diramal sehingga 21-12-2012 sahaja.Ini kerana pada tarikh tu, semua planet dalam sistem suria ni akan bergerak ke kedudukan selari.

Dalam kedudukan ini, medan megnetik bumi akan terganggu teruk dan menyebabkan kerak bumi bergerak dengan drastik.Ini akan menyebabkan gempa bumi kuat, letusan gunung berapi dan tsunami.Dalam kalender mereka tarikh ini adalah kiamat atau penamat bagi dunia ini.

Dua tiga menjak ni khabar angin bertiup kencang kat internet kononnya walaupun ramalan kaum Maya pasal kiamat tu karut, tapi ramalan tentang semua planet akan bergerak kedudukan selari tu ramai yang percaya.kedudukannya dikatakan akan sempurna pada 23 hingga 25 Disember 2012.



Kiamat sememangnya akan berlaku.Ini memang tak dapat dinafikan.Tapi kita tak akan tahu bila sebagaimana firman Allah "Katakanlah sesungguhnya pengetahuan tentang hari kiamat itu adalah disisi Allah tetapi kebanyakkan manusia tidak tahu” (Al Araaf:187)

Nabi pun pernah bersabda "Sesungguhnya kiamat tidak akan terjadi sebelum kalian melihat 10 tanda. Beliau menyebutkan ; Asap, Dajal, haiwan melata, terbitnya matahari dari barat, turunnya Isa bin Maryam, Yakjuj dan Makjuj, tiga gerhana matahari iaitu gerhana timur, gerhana di barat dan gerhana di jazirah Arab dan akhir dari semua itu adalah api yang keluar dari Yaman yang menghalau manusia ke Padang Mahsyar"(Hadis Muslim).



p/s : Kiamat itu rahsia Allah. Allahualam. Renungkan.

k bye Salam.





Orang Kata Muka Emas Putih Macam Shila Amzah. Eh ? Betul Ke??


As-Salam

Tengok tajuk kat atas?? Hehe. I tak perasan.
Eh bukan I yang kata. Blogger Syiffa Azlan ni yang kata tadi kat chat. Hohoho.


See?? Dia yang cakap tau. Hehehe ..  Oh yeah..?? Macam Shila Amzah. Kuang3x..

I admit Shila Amzah tu cantik sesangat, dia natural beauty. Not like me..!
Maybe cantik kat gambar ja. Tak semestinya cantik kat luar , right??
Belum jumpa depan-II lagi.. Betul x ?
Tapi ,
Meh nak banding gambar I ngan Shila Amzah. Betul ke tak sama muka kami ni. Hehe
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Tadaaaaaaaaaa!!




Tak sama langsung ! Hahahaha :D Kan?? 

Pendapat korang camne?? 

K bye.Salam. hoho


Akhirnya Merasa Jugak "Crepe Durian" .


As-Salam


Crepe Durian? Selama ni I just dengat kat blog pasal Crepe Durian.
And Finally semalam dah try makan.

Not bad jugak crepe durian ni. Awesome. RM10 (6biji) :)

Nak try buat tak?? Meh try tengok resepi kat sini ---> KLIK
Kat sana memang ajar satu persatu macam mana buat crepe durian. Try la buat. Hehe


Selamat mencuba. k bye Salam.


Wordless Wednesday : Jom Belajar Buat Love Yang Conel Ni. Kreatif !!


As-Salam


Jom try buat :) Comel ..

Selamat Mencuba ..Good Luck .! Salam


Wordless Wednesday : Cara Rasullulah S.A.W Menjaga Kesihatan


As-Salam




Amacam?? Boleh buat tak? InsyaAllah sama-sama try.
k bye-II Salam..

Cemburu Tanda Sayang, Tapi Jangan Berlebihan


As-Salam

Selamat Pagi :) 

Anda kuat cemburu? Macam saya? Tapi saya tak lebih-II . Kuang3x. Sebab I realize cemburu berlebihan is not good for us. Oh yeah.. Meh check it out pasal cemburu yang berlebihan :)



  • Dalam sesebuah perhubungan, tidak salah jika ada perasaan marah atau cemburu kerana ia sudah adat cuma jangan berlebihan. Emosi marah tidak harus menguasai diri kerana ia hanya akan mendatangkan keretakan dalam hubungan.

  • Mengikut kajian pakar, hampir 80 peratus keretakan dalam perhubungan berpunca apabila perasaan marah dijadikan perasaan utama. Ini berlaku apabila setiap kali wujud krisis dalam hubungan, setiap pasangan akan mula berfikir untuk memutuskan hubungan dan mencari pengganti yang mungkin lebih memahami perasaan diri yang sebenarnya.


  • Kadangkala masalah kecil diperbesarkan sedangkan masalah itu boleh diselesaikan dengan berbincang antara satu sama lain. Tetapi apabila perasaan marah sudah menguasai diri dan hubungan berakhir, lazimnya ia berlaku dengan alasan tiada jodoh dan sefahaman.

  • Memang benar jodoh itu di tangan Tuhan tetapi kita berhak berusaha agar jodoh kekal bersama orang tersayang.Tetapi jangan hanya sebelah pihak saja berusaha. Usaha mesti dilakukan kedua-dua pihak untuk mendapatkan hasil lebih memuaskan.

  • Satu lagi perasaan yang perlu diatasi adalah cemburu. Tidak salah untuk rasa cemburu tetapi biarlah berpada-pada. Memang benar cemburu tandanya sayang tetapi jangan melampaui batas.Tidakkah rasa sia-sia hubungan yang dijalin sekian lama terputus begitu saja hanya disebabkan cemburu pada pasangan?

  • Ramai yang memperkatakan soal cemburu malah pelbagai cara untuk mengekang perasaan cemburu daripada terus menyelubungi hidup.

  • Terdapat dua langkah yang boleh diambil untuk mengelakkan perasaan cemburu mengawal hidup kita iaitu jujur dan setia.Memang ada perkara yang tidak memungkinkan kita berterus terang tapi bagi mengelakkan pasangan memikirkan perkara yang bukan-bukan, lebih baik jujur dan berterus terang dengan pasangan bagi mengelakkan perselisihan faham berterusan.Jika jujur pada pasangan, sudah pasti dia akan menaruh kepercayaan dan mengekalkan perhubungan itu hingga ke akhir hayat.

  • Kesetiaan juga memainkan peranan penting kerana jika kita sayangkan pasangan, sudah pasti kita juga akan setia padanya.

  • Jika sayangkan seseorang, sudah pasti kita tahu siapa yang ada di hati. Jadi, apabila sentiasa mengingati pasangan, amat mudah untuk kita mengelakkan diri daripada berlaku curang pada pasangan.

  • Cinta terasa indah apabila ke mana saja kita pergi, si dia sedia menemani tetapi terasa pahit apabila kita ternampak pasangan berjalan berdua-duaan bersama insan lain.

Amacam? Faham tak?? Cemburu memang tanda sayang tapi jangan nak lebih-II. Arrasso??
Haha oka bye Salam.


26th Birthday Giveaway by ShidaR


As-Salam
Hari ni nak join and support rakan blogger yang rapat ngan Uzu ni. Meh-meh. Kot-II rezeki kan?

If nak join click banner kat bawah.


ucapan Hari Lahir untuk Shida :


"Selamat Hari Shida di lahirkan. Semoga Panjang Umur & Murah Rezeki. Semoga bahagia dunia and di akhirat. Ayat skema tapi ikhlas dari hati." Hehehe ^____^ muah3x pipi !!

k bye-II Salam.

Hukum Menghias Kubur


As-Salam

Malam ni nak berkongsi ilmu agama dari Ustaz Azhar Idrus.Hehe. Jom!



Soalan
Apa hukumnya sekiranya saya buat belindang kubur ibu saya bagi mengetahui tanda kubur dengan meletak nama, tarikh mati, tarikh lahir pada belindang yang diperbuat daripada simen? Apakah jenis batu nisan yang sesuai untuk ibu saya?


Jawapan
Terdapat perselisihan dalam kalangan sarjana fikah bekenaan hukum meletakkan belindang kubur iaitu kotak yang diperbuat daripada simen. Pendapat yang paling ramai dan yang paling kuat adalah tidak boleh meletakkannya. Ini kerana belindang termasuk binaan yang dilarang.
Memadai diletakkan batu nisan sebagai tanda kubur kera ianya diharuskan oleh sarjana islam yang terkenal.

Review Blog #8 : Syira Lokman


As-Salam 


Wah kali ni pinky lagi blog ya.. Untunglah. Kali nak review blog yang seterusnya, Syira Lokman.

Blog kali ni yang bertuah direview dimiliki oleh blogger yang berumur 18 tahun yang berasal dari Ipoh, Perak :)
Uzu tengok macam model pun ada. Hehe. Gadis yang suka Pose ala-ala model, and boleh jadi model ni hehehe . Ada bakat.

ok .Template pink yang cantik seperti cantikknya tuan punya blog. Hehe.
Jenis font pun senanga nak baca entry :) Semuanya okay lah..

Follower pun dah 2k lebih so maknanya dah jadi senior ni. Hehe.

Jom follow Syira Lokman. Hehe Salam kenal Shira :) 

kbye-II . Thanks n Salam.

Photo Contest : Be Yourself ! by Hanna Nabiella


As-Salam
Meh try test kot kot rezeki kan? Hehe.. 



Syarat All done :)

Ni gambarnya. Ini I okay. Hehe :)

Renunglah masa depanmu untuk kebahagian Dunia Akhirat..

k. Salam. Hehe

Segmen Blog Chomel

As-Salam
Nak join segmen? Klik banner..



Blog sy biasa=II ja :) Comel dipandangan mata I ja :) Hihihihi

ok. Salam

Senarai Link Blog For BlogWalking. Meh Blogwalking Kat Sini..!



Group 1