✿Baca Entry Yang Lepas✿

Thursday, January 10, 2013

Anak Pensyarah Politeknik Maut Disuntik Ubat Kecut Rahim Selepas Dilahirkan


As-Salam


Seorang pensyarah Politeknik di Tanjung Malim Perak serta suami memfailkan saman terhadap Hospital KPJ Ipoh kerana didakwa cuai hingga menyebabkan kematian bayi mereka yang baru lahir selepas menyuntik ubat kecut.



Mereka yang berkahwin tiga tahun lalu, mendakwa kecuaian itu menyebabkan bayi pertama mereka yang dilahirkan pada 5.19 petang, 13 April lalu menerusi pembedahan, maut dengan kecederaan teruk pada organ dalaman serta kepala.

Norehan berkata, bayinya yang dinamakan Muhammad dilahirkan dalam keadaan sihat dan sempurna fizikal, sebelum dimaklumkan bayinya kritikal.

Saya langsung tidak sempat mendakap dan mencium, apatah lagi menyusukan anak saya. Ini kerana beberapa jam dilahirkan, saya dimaklumkan seorang doktor hospital itu bayi saya berada dalam keadaan kritikal selepas diberi satu suntikan, katanya.


Sebelum ini, beberapa rundingan dilakukan antara kedua-dua pihak, namun tiada persetujuan diperoleh.

p/s : Takziah kepada Pensyarah tersebut. Memang bersimpati lagi-II warga Politeknik.


25 comments:

ina said...

ya allah kesiannya baby tu baru je nk hdp..skg ni pihak hos mmg cuai sgt...

Syarifah Nornazrah Al Yahya said...

kesian ibu bapa, anak yang tak berdosa apa2 meninggal kerna kecuaian pihak hospital

Farah Waheda Wahid said...

ubat kecut tu aper function dier sebenarnya...ya Allah...cuainya mereka... dan sedeynyer hati ibu bapa kerana x sempat nak tengok anak membesar depan mata...harap2 mereka tabah dan ada rezeki untuk dapat anak lagi di masa hadapan...amin...

cik tenggiling said...

apa2 pun kte kne terima dengan redha.mungkin ada hikmah disebalik kejadian..kepada keluarga mangsa, takziah saya ucapkan

Asmar Arafad said...

Al-Fatihah, kesiannya baby tue, ibu bapa pun kesian jugak, awat jadi cam nie,

sal ya said...

saman utk bg kesedaran tak apa la kot. nywa bkn blh buat main. tapi semua tu dah ketentuan Allah kan.

dEdEQ dE wIshEs said...

TAKZIAH TUK KUARGE BBY TU ..

KESIAN GILER .. KES BUNUH NI

najiah shaharain said...

innalilah..memang patut saman pun..jgn smaan hosptal kena smana org yg buat tuh!SGT X BERTANGGUNGJAWAB!

Mayang ABDUL RAZAK said...

allah siannyer bb tu.... mintak tolong le jgn le lakukan lagi kesilapan2 bodoh camni...

MisEyz BLurz said...

ya Allah..kesiannyaa....

✿A I N A A✿ said...

Astagfirullah, kesian baby tu... hurmmm

shidaR said...

mcm mana la dorg ni bt keje haihh..salam takziah bt keluarga..

Intan Akma said...

kesian nye...

aanie said...

sedihnya..:(

huny madu said...

Ciannye baby tu :(

Nieyxzha Hassan said...

Kenapa mesti cuai..ni melibatkan nyawa seseorang..tolong la jangan cuai dalam kes-kes bersalin ni..s

Sally Samsaiman said...

Ya Allah...kenapa cuai sampai mcm tu sekali...??

semoga pemergian bayi tu boleh menjadi syurga buat ibubapa kelak..

sa mic said...

ish kesian ! Tiga tahun kahwin , kang baru ada rezeki nak ada anak tapi malang dah meninggal . Ni mesti kerja doktor pratikal ni,hummm

★ Nurul Nadhirah Norsalim ★ said...

Al-fatihah

izzQuinn said...

Al fatihah utk baby muhammad..ada hikmahnya..kepada pengurusan mana2 hopital pun..jgn kerah pekerja utk keuntungan shj.mcm mana pekerja nk bekerja dgn keadaan tenang tanpa stres dan bagus kalo workload nya melampau..so pekerja x dpt fokus dlm pekerjaannya

izzQuinn said...

Al fatihah utk baby muhammad..ada hikmahnya..kepada pengurusan mana2 hopital pun..jgn kerah pekerja utk keuntungan shj.mcm mana pekerja nk bekerja dgn keadaan tenang tanpa stres dan bagus kalo workload nya melampau..so pekerja x dpt fokus dlm pekerjaannya

Mohammad Nazri Samsudin said...

Actually Ini kesilapan midwife...bukan doctor ! And fyi, Kpj tak akan ambil doctor practical....doctor tu disaman kerana kesalahan staff dibawah seliaan beliau. Oleh kerana ia dibawah tanggungjawab superior, bermakna org lebih senang pint points terhadap doctor compared to staff yg membuat kesalahan. This is not because of over workload, tetapi lebih kepada kecuaian - medication error.

Mohammad Nazri Samsudin said...

Actually Ini kesilapan midwife...bukan doctor ! And fyi, Kpj tak akan ambil doctor practical....doctor tu disaman kerana kesalahan staff dibawah seliaan beliau. Oleh kerana ia dibawah tanggungjawab superior, bermakna org lebih senang pint points terhadap doctor compared to staff yg membuat kesalahan. This is not because of over workload, tetapi lebih kepada kecuaian - medication error.

fifie said...

KPJ kan hospital swasta dan tak ada lah ramai mana pun ibu yang melahirkan di swasta hospital tiap hari. Macam mana boleh terjadi kes macam nie. Takziah buat pensyarah dan isteri, semoga sentiasa tabah.

Nadia Johari said...

kesiannyer baby tu

Copyright © ✿Emas✿Putih✿Blog✿ Designed by azhafizah.com