January 23, 2013

, ,

Apa Yang Kita Perlu Tahu Pasal Ayah


As-Salam

Sekadar perkongsian. Tetiba teringat bapak uzu.Mungkin ibu lebih kerap menelefon utk menanyakan keadaan kita setiap hari..Tapi tahukah kita, sebenarnya ayahlah yang mengingatkan ibu untuk menelefon kita? Tapi kini , mak uzu dah meninggal so ayah lah yang kerap telefon.

Semasa kecil, ibu lah yg lebih sering mendukung kita..Tapi tahukah kita bahawa sebaik saja ayah pulang bekerja dengan wajah yang letih ayahlah selalu menanyakan apa yg kita lakukan seharian.. Saat kita sakit@demam, ayah sering membentak "sudah diberitahu! jangan minum ais!".Tapi tahukah kamu bahawa ayah sangat risau.??

Ketika kita remaja, kita meminta izin untk keluar malam. Ayah dengan tegas berkata "tidak boleh!"..Sedarkah kita bahawa ayah hanya ingin menjaga kita? Kerana bagi ayah, kita adalah sesuatu yang sangat berharga.

Saat kita sudah di percayai, ayah pun melonggarkan peraturannya. Maka kita telah melanggar percayaannya...Maka ayah lah yang setia menunggu kita di ruang tamu dengan rasa sangat risau..
Setelah kita dewasa,ayah telah menghantar kita ke sekolah@kolej untuk belajar..

Di saat kita memerlukan ini-itu, untuk keperluan kuliah kita, ayah hanya mengerutkan dahi.tanpa menolak, beliau memenuhinya..Saat kamu berjaya..Ayah adalah orang pertama yang berdiri dan bertepuk tangan untukmu..Ayah akan tersenyum dengan bangga..

Sampai ketika jodoh kita telah datang dan meminta izin untuk mengambil kita dari ayah..Ayah sangat berhati-hati mengizinkan nya..Dan akhirnya..Saat ayah melihat kita duduk di atas plamin bersama pasangan nya..ayah pun tersenyum bahagia..

Apa kita tahu,bahawa ayah sempat pergi ke belakang dan menangis? Ayah menangis kerana ayah sangat bahagia..Dan dia pun berdoa "Ya Tuhan, tugasku telah selesai dgn baik..Bahagiakan lah putra putri kecilku yg manis bersama pasangannya"..

Setelah itu ayah hanya akan menunggu kedatangan kita bersama cucu-cucunya yg sesekali dtg untuk menjenguk..Dengan rambut yg memutih dan badan yang tak lagi kuat untuk menjaga kita.

Thanks for reading.Salam.

p/s : Bapak uzu lah yang jaga kami adik bradik after my mom meninggal since 2005. Dah 7 tahun? Hmm


Share:

10 Sila Komen:

Unknown said...

i could felt it... nice...

setuju dengan pernyataan
"sebenarnya ayahlah yang mengingatkan ibu untuk menelefon kita".....

Dayang Deno said...

al-fatihah utk mak uzu...

sayang abah

ina said...

yup..btul :')

Unknown said...

awak buat saya tersentuh pagi-pagi ni... bila berkenaan dengan keluarga , memang senang sangat emosi saya tersentuh..

:(

Unknown said...

walaupun ayah tegas tp jauh dlm lubuk hatinya,ayah sgt3 syg pd kita... trsntuh bca entry neh...
btw al-fatihah buat mak uzu...May Allah bless of u sis..

Athirah Farah said...

hm.. terase sangat2..nak menangis asenya.. Al-fatihah buat mak uzu ye.. Kalaw dah kawen tuh jgn lupekan ayah ye and jage la dye lelok :)

Unknown said...

i hope that my dad still alive n live with me...love him so much...

Nadia Johari said...

ayah uzu seorng lelaki yang tabah..mampu diidk ank2 nyer hingga berjaya..

Shida Radzuan said...

bangga dengan bapa uzu..tetine sedih huhuhu ;(

Unknown said...

ibu dan bapa adalah idola terbaik......
jaga ayah uzu elok2 tau.......