January 10, 2013

, , , ,

Cara Pasang Alexa Dalam Blog Versi Baru


As-Salam

Hari ni nak ajar newbie cara nak pasang Alexa.com versi baru.
Semalam Uzu baru nak letak Alexa.com dalam blog.

Fungsi Alexa.com? 
Cara kita nak tahu ranking blog kita yang ke berapa di dalam dunia dan di Malaysia.

Sapa yang belum letak, meh kita letak. Mostly blogger letak tau Alexa.com.


2. Masukkan link blog anda ke dalam ruangan macam kat bawah dan tekan ENTER atau simbol search berwarna hijau kat tepi tu.




3. Bila dah search akan keluar macam kat bawah ni. So just tekan Get details.


4. Dalam details tu anda akan dapat tengok ranking blog anda di global/dunia dan ranking dalam Malaysia.
So lepas tu just tekan Claim you site.


5. Lepas tu tekan  SIGN UP FREE. Sign Up boleh via facebook. Untuk memudahkan, Log in with Facebook.

6. Then ada dua option cara nak letak Alexa.com ke dalam blog. Upload a file to your blog and the second option is copy the code ID to HTML. 

Benda ni memeningkan tau, so uzu bagi sedia code, so just copy and paste, edit and masukkan kedalam gadjet HTML.

<center><a href="http://www.alexa.com/siteinfo/kisahemasputih.com"><script type="text/javascript" language="javascript" src="http://xslt.alexa.com/site_stats/js/s/a?url=kisahemasputih.com"></script></a></center>

copy code yang uzu sedia kat atas, then paste ke ruangan HTML anda.
tukar yang kaler merah tu ke link blog anda :)

Selamat Mencuba ^_____^

Salam.

Share:

27 Sila Komen:

Izwa Kamaruddin said...

good info :)

Unknown said...

Thanks sharing..mmg tgh cari psl ni..

Pstt letak iklan kat sini berapa sebulan?

Cik Fie said...

wah ! hehe :)

Unknown said...

nice sharing. dah berjaya hehe jauh sekali ^___________^=V peace

Ena's Stories said...

tq..good sharing..

Sabella Mohamad said...

thanks for the tuto kak ^^

Unknown said...

hehehehe.. teringin nak letak tapi rasa malas pulak..hehehe

Unknown said...

thanx membantu eyqa

cik lisa said...

okay ! done check! Alexa meningkat balik, haritu turun . Haha malas nak letak balik kalau masih tak turun xD

Hanny Abdullh said...

thanx 4 sharing, menjadiq tp sedih sgt tgok no no yg tertulis d situ huhu

Unknown said...

aritu aya nak pasang alexa ni tapi tak reti sbb tutorial semua version lama. thanks uzu. :)

Unknown said...

aritu aya nak pasang alexa ni tapi tak reti sbb tutorial semua version lama. thanks uzu. :)

✿INA AINAA✿ said...

dah cuba letak.. tapi buang balik.. hehehe

HS Business Notes said...

TQ..info yg bermanfaat!..dulu dah coba .pasal memeningkan downlod sana-sini.terus cancel.
Namun tengok cara yg Uzu bagi ni cukup bagus,,sy pun buat gak..
Alhamdulillah berhasil..
Selamat maju jaya buat Uzu.
Ni blog aku tu :
http://helmysyamza.blogspot.com/

HS Business Notes said...

TQ..info yg bermanfaat!..dulu dah coba .pasal memeningkan downlod sana-sini.terus cancel.
Namun tengok cara yg Uzu bagi ni cukup bagus,,sy pun buat gak..
Alhamdulillah berhasil..
Selamat maju jaya buat Uzu.
Ni blog aku tu :
http://helmysyamza.blogspot.com/

HS Business Notes said...

TQ..info yg bermanfaat!..dulu dah coba .pasal memeningkan downlod sana-sini.terus cancel.
Namun tengok cara yg Uzu bagi ni cukup bagus,,sy pun buat gak..
Alhamdulillah berhasil..
Selamat maju jaya buat Uzu.
Ni blog aku tu :
http://helmysyamza.blogspot.com/

Unknown said...

dah jadi!hehhe..thanks akak :)

Unknown said...

yeah jadi.. terima kasih :)

Unknown said...

alhamdulillah, done ! tQ uzu :D

M Haniff said...

tq dah berjaya pasang

MIZZSEVEN said...

thanks jadi Alhamdulillah

Unknown said...

thanks uzu...^^

Qaseh Vee said...

alhamdulillah dpt pasang wpun alexa dah guna format baru ...

nurul hasan said...

terima kasih tutorialnya, tapi yang paling sulit itu adalah bagaimana cara merampingkan ranking alexa tersebut, sudah berbagai cara saya lakukan , tapi tetap saja, gak pernah berhasil...

Naddy Elysa said...

Thanks kak ! :)

Unknown said...

Thanks visit kamarularnizam.blogspot.com.com

Dunia Alam said...

alexa ni..nak kene pay by month ke uzu?