✿Baca Entry Yang Lepas✿

Saturday, January 19, 2013

Resepi : Udang Masak Black Pepper


As-Salam

Hari ni nak share rezepi lagi. Simple and sweet tutorial nak masak udang ni.


Bahan-bahan
Udang } gaul ngan garam dan serbuk kunyit
Bwg putih }
Bwg merah }tumbuk
Lada hitam }

Halia }
Bwg besar } hiris
Cili merah }
Kacang panjang }

Tomato } belah 4

Sos tomato
Sos tiram
Kicap

Cara Membuatnya
1. Goreng udang sekejap. Ketepikan.
2. Tumiskan bahan tumbuk hingga wangi.
3. Masukkan kicap, sos tomato dan sos tiram. Letak air sedikit jika terlalu pekat. Kacau sekata dan masukkan udang yang digoreng tadi.
4. Akhir sekali masukkan kesemua bahan yang dihiris, biar pekat dan tutup api.

Simple kan? Hehe so jom try masak :)

Salam

14 comments:

Farah Waheda Wahid said...

memang simple boleh try recipe uzu nih... ^_^

Nanie said...

wahh , sedapnyaa . teringin pulak deh . :D

Cik Fie said...

cam sedap je . belom try lagi resepi ni . nk try la nanti :)

timm_bill said...

yum3..

hazwan hairy said...

ok mnarik..haha

dEdEQ dE wIshEs said...

HAMBOI .. SODAPPP GILER

sa mic said...

sungguh menyelerakan sungguh , hehe

Nadia Johari said...

senang dan mudah..

вʋввℓɛ ρσρƨ said...

sedapnyeeee ;) suka la . dah la perut tgh lapar ni .

Cikgu Fikri said...

nmpk cam sedap dan menggoda! huhu..tp fiq lg suka udang goreng tepung! sedap kn?

El Hardy said...

nyam nyam..meleleh air lior... :)

1st visit from ~ Tekok Beriuh

Mimi Suraya said...
This comment has been removed by the author.
Mimi Suraya said...

Besttt..

Maria Awi said...

nak cuba buat hari ni..yeayyy

Cara Artis Lebatkan Rambut Untuk Elak Jadi Nipis Macam Kulit Bawang

Copyright © ✿Emas✿Putih✿Blog✿ Designed by azhafizah.com