✿Baca Entry Yang Lepas✿

Wednesday, January 23, 2013

Tanda-Tanda Jika Terkena Saka



As-Salam

Sekadar perkongsian untuk hari ini mengenai saka. Saka kat siapa pun ade. Kadang-II saka ni kita tahu dia ada kat dalam tubuh, kadang-II ia datang tanpa sedar.



Actually, saka ni dari keturunan yang mana nenek moyang kita ambik sebagai pendamping atau penjaga keluarga kita.. Saka menjadi pendamping nenek moyang kita dahulu and akan mencari penganti bila nenek moyang sudah meninggal. So, pendamping mula mencari pewaris.

Pernah makcik uzu p berubat kat pengamal perubatan, dia kata family kami ada saka? Tapi bila tanya Asyraf Muslim bila dia check/scanning my sis and my bro, dia kata takde pun. Karut tul. Tapi kita kena ambik tahu juga kot-II ada saka dalam dia so, uzu just nak share tanda-II orang yg ada saka.

Ketika Tidur
Susah tidur malam atau tidak boleh tidur malam.
Sering terjaga pada waktu malam jam 2 malam atau 3 dan  malam selepas itu sukar untuk tidur.
Mimpi melihat binatang-binatang seperti kucing, anjing, ular, serigala,dan sebagainya.
Bunyi gigi berlaga ketika tidur.
Mimpi di Kawasan Kotor atau Perkuburan.
Mimpi Jatuh tempat tinggi.
Mimpi Berjumpa atau melihat Makhluk halus.
Mimpi Budak Kecil (Menyusukan bayi bagi wanita).
Mimpi di ancam benda tajam seperti pisau,paku dan sebagainya.

Ketika Jaga
Selalu pening kepala (Perubatan Moden tidak dapat kesan).
Hilang Ingatan atau cepat lupa dan mungkin menjadi gila.
Sering Lesu dan Malas.4. Sentiasa Sakit di Tulang Belakang.
Lenguh-lenguh sendi.
Terasa sesuatu berjalan didalam Badan.
Mudah Marah dan Panas Baran.
Cepat mengantuk (terutama mendengar Ayat-ayat quran)
Lemah semangat untuk meneruskan kehidupan
Bila memejamkan mata, bulu mata berkedip-kedip.

Anak Cucu Yang Jadi Sasaran Tinggi Kena Saka
Yang cetek ilmu agamanya.
Yang suka melakukan maksiat dan melanggar peraturan Allah.
Yang Meninggalkan Ibadat Wajib.
Yang lemah fizikalnya dan antibodi.
Yang berminat utk memiliki apa yang ada pada nenek moya.
Yang mengidamkan kehebatan walaupun dengan cara malanggar perintah Allah.


p/s : Semoga benda ni terhindar dari kita semua. Mudah-IIan tak kena kan. Nauzubillah.
Sekdar perkongsian. Thanks for reading. Salam


13 comments:

Wan Ahmad Izudean said...

seram2. bunyi gigi berlaga masa tidur? huhu

semoga djauhkan...

Irwan Alessa said...

tanda-tanda tu sering berlaku juga pada ank buah wan yang pertama, rasa takut juga bunyi gigi berlaga tu.. memang pernah dengar cerita tentang saka nenek moyang ank buah wan.. adeh seram meh! :)

ain mahsuri ismail said...

seram amat. orang yg ada saka ni die tidur kalau dengar orang mengaji. hohoho

Athirah Farah said...

yeke.? seb bek tade lam list.Alhamdullilah... :)

adibah khairuldin said...

romate kat uni selalu tidur bunyi gigi berlaga..first2 dengar tengah-tengah malam, takut la jugak..apapun semoga kita terhindar dari saka ni.

boongafarra said...

-susah tidur
-gigi berlaga
-mmpi jatuh dri tempat tggi*yang ni selalu sangat*
-jumpa ular
-slalu pening kpala
-lenguh2 sendi
-sakit tulang belakang..ni yang farra selalu alami..kdg2 ada lebam kat betis atau lengan..pernah dengar gak pasal tanda2 ni ade kaitan dengan saka..mudahan dijauhkan..amin

Aidil jamil said...

Semua Benda Nih Pernah TErjadi Akt Aq , So Apa Yang Patut Aq Buat !

sa mic said...

adeh ada juga ciri-cirinya ni , hahaha aduhai

effortlab said...

solat jangan ditinggal atau dilengah2kan

...iSyA Purple* said...

pnah dgr, kalau yg slalu mimpi dukung/ mnyusukan ank tu kira tahap parah dh tu.. tp sy slalu jgk mmpi sal budak.. nk kate saka...ntah la. tp mmg sy suke maen ngan budak2 kecik. mtk2 sebab tu la..jgn sebab saka sudah..

>wah..dy ciap pegi jumpe ashraf muslem lah! nak pegi jugak!!! heheheeee

Shida Radzuan said...

seram bila baca..huhuhu

Remy hazza said...

org dulu2 memang suka ambil saka..... pastu kena wariskan pada keturunannya....

taiger badry'z said...

Seramnya... Tp ada tanda2 diatas trjadi pd suami sya... Nk kne brtindak ni..



Copyright © ✿Emas✿Putih✿Blog✿ Designed by azhafizah.com