January 11, 2013

, ,

Tips Mengatasi Masalah Gigi Kuning


As-Salam

Mempunyai gigi yang sihat adalah impian setiap orang. Kalau gigi sakit, maka mood kita untuk melakukan apa-apa aktiviti berkurangan. Tidak kurang juga yang mahu gigi putih kerana kelihatan lebih cantik. Di sini ada beberapa tips untuk mengelakkan gigi menjadi kuning :


  • Elakkan meminum kopi dan jus anggur merah secara kerap. Biasanya kedua-dua minuman ini meninggalkan kesan warnanya secara kekal di gigi kita.
  • Makan banyak sayur kerana sayur boleh membersihkan gigi secara semulajadi.
  • Tukar berus gigi anda sekurang-kurangnya sekali sebulan.
  • Minum jus atau makan buah strawberi kerana buah ini mengandungi zat yang memutihkan gigi kerana buah tersebut mengandungi kadar vitamin C yang tinggi.
  • Berus gigi sekurang-kurangnya sekali dalam 12 jam.
  • Menggosokkan kulit buah limau (tak pasti jenis apa) pada gigi juga dapat memutihkan gigi anda. Lakukan dengan teratur agar hasilnya dapat bertahan lama.
  • Hindari merokok. Merokok adalah cara tercepat untuk mengubah warna gigi menjadi kuning.
  • Manfaatkan benang gigi untuk membersihkan celah gigi anda.
  • Gunakan ubat gigi yang mempunyai formula yang diiktiraf untuk memutihkan gigi.
  • Dapatkan nasihat doktor gigi dan pemeriksaan berkala.



Share:

13 Sila Komen:

Dayang Deno said...

info yang bagus! thanks! :)

Unknown said...

good sharing sis ! :)

hazanis said...

hehe tips terbaik.:)

Tutty Lolipop said...

tips yang bagus :)

Anonymous said...

Tidak salah saya berus gigi perlu ditukar setiap 3 bulan.

Unknown said...

thank atas iformation tersebut ^_^

maszull said...

assalamualaikum uzu...info yg menarik...;)

Unknown said...

suka tips ni..:D

dEdEQ dE wIshEs said...

SHARING IS CARING

Unknown said...

terima kasih awak sebab berkongsi :)

Unknown said...

biar muka tak hensem...janji gigi tak kuning...thanks for the tip....

cik lisa said...

hihih boleh guna tip ni. Walaupun dah gosok berkali tapi tetap aje macam tu, hehe thanks sharing

★Nurul Nadhirah Norsalim★ said...

tq 4 da info :)