✿Baca Entry Yang Lepas✿

Friday, January 25, 2013

Tutorial : Cara Letak Send+Like Button Di Setiap Entry


Salam


Uzu baru letak button send facebook kat blog. So setiap entry anda button send.
Fungsi button send ? Senang kita nak ping-II entry kat group. Jom letak!


1. Dashboard --> Template --> Edit Html-->
2. Highlight code kat bawah, Tekan Ctrl+A , Cut the paste code ditempat yan sama. (Cara unhide kotak segitiga hitam cara mudah. Kalau tak buat macam ni, Korang tak dapat cari code kat bawah yang korang nak nanti)


3. Cari code  <data:post.body/>  ini dengan menggunakan fungsi Ctrl+F dan tekan enter

4. Copy code kat bawah ni, dan paste kan selepas code yg korang cari tadi.

<!-- Facebook Like+Send button Start --><b:if cond='data:blog.pageType != &quot;static_page&quot;'><div style='float:left;padding:5px 5px 5px 0;'><script src='http://connect.facebook.net/en_US/all.js#xfbml=1' type='text/javascript'/><fb:like colorscheme='light' expr:href='data:post.url' font='' layout='standard' send='true' show_faces='false' width='450'/></div></b:if><!-- Facebook Like+Send button End -->
4. Save :)

k bye Salam..


23 comments:

amir rofie said...

Terima kasih kerana berkongsi ilmu.

Ieta Mat Sa'ad said...

mmg tgh cari cara ltk 2 button ni skaligus. yeay... jadi dah... tqvm Uzu :)

Athirah Farah said...

hai.. selamat petang..
mohon tgalkan komen dekat link ni.. hee =)

http://fasyrah89.blogspot.com/2013/01/hanif-idrus-giveaway-2013-segmen.html

time kasih.. <3

*tetbe je kan..

sa mic said...

ohkayyy thanks uzu , dah letak kat blog, hehe

Halimaton Saadiah said...

thanks...^_^

dEdEQ dE wIshEs said...

:)

★ Nurul Nadhirah Norsalim ★ said...

Thankyou sis :)

Nurul shuhaimi said...

thanx sis...da jadi.. :)

Remy hazza said...

thanks...remy dah lama cari tutorial nie.....

Shida Radzuan said...

uzu tok send saja xde ke?

Nadia Johari said...

yeahh..thnks uzu

Lily Ixora said...

thanx :)

Mummy Delima said...

Thank you adik!

Dalam banyak2 tutorial, adik punya palinggg senang. Ramai blogger tak letak teknik ctrl+f tu. Bila adik bagitau, tak sampai 2 minit dah settle! :)

Nurul Khairunnisa said...

tq dear..
alhamdulillah, berjaya.. hehe

tutorial simple & easy to understand..

silalah berkunjung ke http://nufacraftngifts.blogspot.com

Ieta Mat Saad said...

As salam. Akak nak tanya cara letak button like & send fb guna html yg terbaru. Pening sudah nk cari code data:post.body tu dlm html yg baru. terima kasih Uzu :)

eimah siti said...

knp tk jd pun? da ikut step2 dia da....but still tak timbul button tuu

YoungestSista said...

kite dah cari yang nih kat template tapi takda lah :'(

Tasha Aqisha said...

tak jumpa Expand Widgets Template... kat mana?

Tasha Aqisha said...

kenapa saya buat tak jadi ea?

salamah ismail said...
This comment has been removed by the author.
salamah ismail said...

As slm ...

saya dah try cara awk ni ..tapi tak muncl jugak la button like tu, kenape ea?

lagi satu nk tanye :step 2. yang kena highlight, tekan CTRL+A lepas tu kena cut the paste, camne tu, tak paham..bole terangkan detail tak?

tq ;)

Najwa Ayuni said...

Kak Uzu, kenapa bila Najwa nak send sesuatu entry, dia naik macam ni : The page at http://kisahnajwa.blogspot.com/2013/10/pemenang-simple-giveaway-by-najwa-ayuni.html could not be reached.

HAJAR said...

Send button memang dah tak ada ya sis? Dia jadi like and share buttton je.

Copyright © ✿Emas✿Putih✿Blog✿ Designed by azhafizah.com