✿Baca Entry Yang Lepas✿

Wednesday, January 16, 2013

Tutorial Cara Pasang Domain MY (AsiaHost)


AS-Salam

Agak ramai yang bertanya Uzu cara nak pasang domain MY ke dalam blog.
Hari ni nak kongsi tutorial ni tuk sesapa yang baru daftar domain MY ke dalam blog.

>>1st Step<<

1. Pi Dashboard --> Setting --> Basic --> Publishing --> Klik +Add a custom domain


2. Bila dah tekan +Add a custome domain, akan keluar macam kat bawah, then terus click Switch to advanced settings

3.  Bila u all klik switch to advanced setting, akan keluar macam kat bawah ni

3. Masukkan link blog baru (nama domain) ke dalam Advanced Settings,
contoh : www.kisahemasputih.com. 

4. Then, Pilih NO untuk Use a missing file host

5. Save--> just tekan Leave this page


>>2nd step<<

1. Pi laman web Asia Host 

2. Log in ID --> Tab Domain --> My DNS --> Edit



2. Korang tengok gambar kat bawah ni, sila tekan Edit

3. Bila korang tekan Edit, akan keluar pulak macam kat bawah ni. Name template tu korang pilih blogspot.

Then akan keluar yang ni pulak

Nampak tak petak no.1 dan petak no.2 kat atas tu? Lepas tu tengok langkat kat bawah.

4. Copy ayat no 1 yang Uzu tanda tu, paste kan ke Add line dalam petak no.1 kat seperti gambar di atas.
Then, Copy ayat no.2 , paste kan ke petak no.2 seperti gambar kat atas.
(Pening tapi kena fahamkan)


>>3rd Step<<

1. Masuk Dashboard --> Setting --> Basic --> Publishing--> Klik Switch Advance
Then akan keluar macam kat bawah

2. Masukkan link blog baru (nama domain) ke dalam Advanced Settings,
contoh : www.kisahemasputih.com.  

3. Check availability 

4. Setting were saved successfully

Faham tak? Kalau tak faham sila tnya tanya kat komen ye.


credit to : Syida Rasyidah



11 comments:

Dianaa said...

dah buat semalam ^^

boni kacak said...

terima kasih awak :)

MRie RNie said...

ayoyo pening kepala. but anyway thanks for this tutorial...

Nadia Johari said...

xde kne byr kan..hehe

Remy hazza said...

remy haram nak faham... ada sapa nak tolong remy tak ?????

EMMYMAZLI said...

hadoiii... kalau nak minta tolong boleh ker??

dEdEQ dE wIshEs said...

XPAHAM XPAHAM

sa mic said...

pinjam link ye , hikhik

MRie RNie said...

Nak buat...tapi DNS Management still PENDING...hehehe..

Gmey'z Purple said...

gmey buat tak jadi.. tolom plezz...

Cili Api Hijau said...

sy ada problem kat step 2. tak keluar pun domain name. minta bantu ya huhu..

Copyright © ✿Emas✿Putih✿Blog✿ Designed by azhafizah.com