✿Baca Entry Yang Lepas✿

Saturday, February 16, 2013

Alamak ! Blog Emas Putih Dah Berat Lah..

Salam.

Actually, Uzu dah mula perasan blog uzu semakin berat a.k.a lambat loading tu sebab gatal tangan check berat blog. Hasilnya?? Oh! gila la. x caya kenapa berat cam tu lak.

160.35 KB? Fuh ! Patut la lambat. Haiyoooooo.

So uzu tanya lah kakak kesayangan uzu ni, Shida, pasal berat blog.Uzu try bandingkan blog uzu ngan Shida sebab sebelum ni uzu tegur Shida yg blog dia berat, alih-II sekarang blog uzu pulak berat.
So Shida bagi pendapat la yang mana patut buang, yang mana patut ada, yang mana patut ubah.

And selepas beberapa kali check ubah buang yang patut, Alhamdulillah berat blog pun dah kurang..

Kalau blog berada di 150 KB ke bawah, kira ringan dah tu. Kalau lebih 150 KB,
buang la apa yang patut, xde la tunggu loading lama sangat kn? Betul tak?

Apa yang uzu buang/ubah kat blog untuk ringankan blog?

-Shoutbox uzu yang melayang kat tepi uzu ubah ke sidebar.
-Entry kat home dari 4 entry ubah ke 1 entry sahaja
-Buang iklan nuffnang
-Buang widget "berapa orang online"

Jom tengok perbandingan berat blog uzu dan berat blog Shida. Hehehe !!
Kah Kah Kah Kah . Wuerkkkkkk! Kalah otai dah kan? Hehe.
Thanks Shida. Kalau xda Shida, xda lah berat blog jadi ringan camni. Meh yum kit , Mmmuuaaahh !

Dah check blog korang? Klik kat bawah
CHECK BERAT BLOG



ok lah. Bye Salam.


27 comments:

Mohd Zuhri said...

berat sikit uzu

MéuzAngelo™ XXIII said...

mmg berat pun.. background image tu sebenarnye agak besar.. sebaiknya guna yg jenis kecik dan boleh buat tile. skrg mmg jenis tile tapi dia mcm dh digabungkan jadi besar.. size background ni saje dah 348KB. besar tu tau tak.. [ni background image awk]

sidebar kat tepi tu pun kene tgk jugak.. kalau mende2 tak penting better takyah letak.. tapi setakat ni ok rsenye..

header pun boleh tahan gak besar. size dlm 212KB.. hmm kalau boleh compress-kan lagi, lagi baik :)

dulu saya suka jugak buat blog berat2.. tapi bila pikir balik, bukan semua org kat malaysia ni pakai unifi kan.. org yg pakai unifi tu mmg la tak komplen sbb tak rasa blog tu berat ke tak.. kita yg pakai berukband ni la yg terasa.. :)

btw, nice entry! :)

Nadia Johari said...

la bert ke..mcm x persn pun bert..haha

Amie said...

Tak berat ... follower 3492

C.T.K said...

ct dh check..nseb baik bwh 150..dh xthu nk buang ape...hihi

Cik Tia said...

apa meuz kata memang betol .. kadang2 , kena korban sikit kecantikan untuk keringanan .. hehee

Ikhmal Malique said...

hm..blog pun kena diet kan.. huhu

Izzah Azizah said...

Hai Uzu !
ha'ah lah, blog awak berat sikit nie tapi nie maybe better dari yang lepas kan ?
btw, BW here :)

adibahfaizah said...

hmmm, da cpt skit loading dr bfore2 ni
:) almaklumlh gne berukband.

Remy hazza said...

ok jer...... cam selalu jugak....cepat dan pantas.....

Miss Sue said...

betul ckp muez tu.. btw berat blog sue 87.67 KB .. tp berat ni cepat je dia bertukar kan.. huhu >.<

Farah Waheda Wahid said...

rasanya akak punya mungkin agak berat jugak ni...

MisEyz BLurz said...

takpe..skali-sekala memberat..hihi^_^

CikMunBlogger said...

berat sikit masa mula mula nak masukkk tuu . hehe

deno said...

ok je.. tak lama sgt loading.. btw, deno nak minta tolong, bleh tak ke blog deno dan tengok, lama sgt tak loading? thanks !^^

Nurul Faiz said...

sekarang dah makin cepat loading. kena check jugak ni :)

Cikgu Q-RatU aiNi said...

banyak emas kot.hehe.. :)

Nurmujahidah Ismail said...

tak berat,, muja punya jauh lagi berat,, haha

ct cheery said...

dah ok lah ni..sbb cheery dah dpt masuk blog u..cheery guna berukband aje..hehe

tenku butang said...

hai.. dari segmen http://tengkubutang.blogspot.com/2013/02/big-giveaway-by-cikgu-fizi-fizgraphic.html

done follow.. sudi2 singgah n follow blog kite yea.. =)

Lyeen De Syifa said...

hahaha....lawan tokey kak uzu ni..hahaha..:P

lyeen nk try jugak la..:D

Mia Liana said...

wahhhh sesi slim kan blog sekarang......

ejulz said...

0.81 second. average 0.. hehe

Jemput join segmen ni kalau belum.. 100 penyertaan TERAWAL akan dapat Sticker Fridge Magnet @ Button Badge dari Cenderahati Akamika Gift .. Cepat!! Cepat!! Hehe ^_^

http://kampung-kameq.blogspot.com/2013/02/segmen-ucapan-selamat-hari-lahir-buat.html

Rahmad Mat said...

kurangkan pengunaan img pada template blog koding html.. klu ble gna imej size kecil yang ada repeat pada paksi x or y pada template.. Widget yang x berkepentingan better di buang..hehe just cadangan jer..

Leeza dayasari [santai leeza] said...

leeza pun 0.01... hoooo

Azhafizah Md Nor said...

Fizanye blog tak timbang pun..pasni nak try check n buang pe patut gak ni..

Shida Radzuan said...

wahhh kita sama slim tau hahaha :p

Copyright © ✿Emas✿Putih✿Blog✿ Designed by azhafizah.com