✿Baca Entry Yang Lepas✿

Wednesday, February 27, 2013

Hati-Hati Dijangkiti Virus Kencing Tikus Pada Minuman



Pada Hari Minggu yang lalu Satu Keluarga bersiar² dengan membawa beberapa minuman tin. Pada hari Isnin, dua anggota keluarga dimasukkan ke hospital dan ditempatkan di 'Bilik Intensive Care Unit.'

Dia meninggal pada hari Rabu. Hasil autopsi menyimpulkan ia terkena Leptospirosis. Virus ini terlekat pada tin minuman yang diminumnya, tanpa menggunakan gelas/cawan. Hasil test menunjukkan tin tersebut telah terkena (dijangkiti) urin tikus yang sudah mengering yg mengandung leptospira.

Kita dinasihatkan agar membilas secara rata bahagian atas semua tin minuman sebelum meminumnya. Kebiasaanya tin² minuman ini disimpan dalam gudang dan terus dihantarkan ke kedai² runcit, tanpa dibersihkan.

Sebuah penelitian menunjukkan bahawa bahagian atas semua minuman tin lebih tercemar jika dibandingkan dengan tandas awam (penuh kuman dan bakteria.)

Jadi, bersihkan tin minuman terlebih dahulu dengan air sebelum memasukkannya ke mulut untuk menghindari segala jenis kecelakaan.

13 comments:

ANa Ahmad said...

uihhhh bahaya!7 ni .. kne jaga2 dah lepas ni :)

:: Mrs.Eady :: said...

bahaya ni!

permatabiru said...

xsuka minumam dlm tin..tp mmg fobia juga bila nampak tikus..takutttt

UniMeOw said...

skg ni,kalo nak bukak tin susu pon mama soh uni basuh dulu..mana la tau kannn...

Farah Waheda Wahid said...

thanks for sharing uzu...lepas ni semua orang kena berhati2... better be safe than sorry kan?

nini said...

dulu tak pernah basuh tin minuman, main tibai minum aje....lepas kenal someone, dia suh basuh dulu b4 minum....baru la amalkan cam tu....

C.T.K said...

dlu main minum je, skrg dh mula amalkan ...bahaya jugak bila pikir ..

Nurse & Engineer to be said...

bahaya.. buln lps cousin pun msk hspital sbb kncing tikus ni.. nsib xde pape..

sa mic said...

ish bahaya

Remy hazza said...

menakutkan...kena lebih hati2.....

Solehah Shamsuddin said...

uishh bahayanya ni. thanks awk sbb gtau

Afie Qaisarah said...

eeeeee.. takuttttt..

Cik Fie said...

bahaya ni .

Copyright © ✿Emas✿Putih✿Blog✿ Designed by azhafizah.com