✿Baca Entry Yang Lepas✿

Saturday, February 23, 2013

Info : ‎7 Kebaikan Minum Kopi


Salam


Selamat malam semua. Hari ni uzu nak kongsi kat u all kebaikan kopi sebenarnya even uzu sendiri tak minum kopi. Bukan tak pandai minum tau tapi just tak minum, tak amalkan walau ia baik kekadang.
Jom baca kebaikan minum kopi ni. Hehe :)

1. Hidup lebih Lama
Satu kajian yang dijalankan oleh Institut Kanser Kebangsaan di US mendapati orang yang minum kopi pada kadar keperluan biasa setiap hari, hidup lebih lama berbanding orang yang tidak. Ini adalah berpunca daripada antioksidan yang tinggi dijumpai semulajadi dalam kopi. Kopi juga dapat mengurangkan ketagihan seseorang terhadap rokok.

2. Mencegah Penyakit
Dalam kajian yang dijalankan di Univeristi Harvard pula, penyelidik mendapati meminum kopi 1 - 3 cawan sehari boleh memberi faedah kepada kesihatan anda secara dramatik. Sebagai contoh, pengambilan kopi boleh mengurangkan risiko diabetes (kencing manis). Selain itu, dapat juga mengurangkan risiko penyakit Parkinson sebanyak 80%, kanser kolon sebanyak 25% dan kanser payudara sebanyak 40%!

3. Bersenam
Sebelum anda bersenam di gim atau di rumah, lebih baik anda mulakan nya dengan meminum secawan kopi. Ini kerana, selepas minum kopi, badan akan mengeluarkan hormon endorfin. Endorfin akan meningkatkan lagi prestasi anda serta dapat bersenam dengan lebih baik lagi. Kafein dalam kopi juga dapat meningkatkan tenaga.

4. Kemampuan Kognitif Lebih Baik
Meminum kopi pada kadar yang betul (1-3 cawan sehari) boleh meningkatkan kemampuan kognitif anda. Penyelidik di California telah menjalankan ujian memori jangka pendek kepada individu. Dikatakan kafein dalam kopii dapat menghalang pembentuk plak beta-amyloid dalam otak, sekaligus menjadikan otak berfungsi dengan lebih baik. Penyakit Alzheimer mungkin boleh dirawat jika ini ada kebenarannya.

5. Mencegah stroke
Kajian yang dijalankan di Jabatan Perubatan Keluarga di Seoul, Korea mendapati penurunan risiko terkena stroke adalah sebanyak 25% bagi peminum kopi sekurang-kurangnya 1 cawan sehari. Manakala kajian di Finland pula mendapati penurunan sebanyak 12% untuk risiko stroke jika individu mengamalkan minum kopi 4 cawan sehari.

6. Kesihatan yang lebih baik
Terdapat lebih kurang 1,000 antioksidan yang terdapat dalam kandungan secawan kopi. Antioksidan ini boleh memberi manfaat dalam pelbagai cara. Antaranya adalah dapat membantu menyingkirkan toksn yang mungkin menyebabkan kanser, dapat meneutralkan radikal bebas yang boleh menyebabkan badan anda cepat naik dan masalah kesihatan yang lain.

7. Mencegah Penyakit Gout
The Nurses' Health telah mengkaji ramai jururawat wanita selama 26 tahun megenai penyakit gout ini. Keputusan menunjukkan jururawat yang kerap meminum kopi sehingga 4 cawan kopi berjaya mengurangkan risiko untuk terkena sakit gout. Antioksidan dalam kopi mengurangkan insulin dalam badan, sekaligus menurunkan tahap asid urik; penyebab kepada sakit gout!

p/s : So cane? minumlah kopi.. Hahahaha :D 

Salam.


10 comments:

dieba khairuddin said...

dari dulu sampai sekarang Dieba tapena minum kopi..ta suka...hahaha..masa kecik2 cakap kalau minum kopi nanti muka hitam macam kopi..hahahahah..tapi sekarang ta minum sebab pantang :D

ejulz said...

xsuka sgt minum kopi ni sebenarnye.. tapi kalau balik kpg je minum.. hehe


Jemput join segmen ni kalau belum.. 100 penyertaan TERAWAL akan dapat Sticker Fridge Magnet @ Button Badge dari Cenderahati Akamika Gift .. Cepat!! Cepat!! Hehe ^_^

http://kampung-kameq.blogspot.com/2013/02/segmen-ucapan-selamat-hari-lahir-buat.html

Rahmad Mat said...

lebih suka nescafe 3in 1 dari kopi..

xpelah bila dh jadi beliau2 bru start minum kopi..hehe

Nastyna said...

wieee... berita baik untuk coffee lover like me self. hehhee

aimaniman said...

Akak mmg x brapa nak suka minum kopi.. pening kepala, .. lg hilang haus kalau minum air mineral..

Hawa Faqihah said...

kopi...my favourite!!!Shedapnyeee ^^

Remy hazza said...

l love cappuchino......

Nadia Johari said...

x brp suke kopi

C.T.K said...

kopi cappucino buleh???sedapppp!hehehe

Ct Noraishah said...

suka minum kopi tapi sekarang dah tak boleh nak minum.. kepala sakit sangat tapi kekadang minum juga :)

Copyright © ✿Emas✿Putih✿Blog✿ Designed by azhafizah.com