February 22, 2013

, , , ,

Info : Perkembangan Bayi Dalam Kandungan
1 Bulan
Bayi anda ialah embrio yang terdiri daripada dua lapisan sel, yang kemudiannya akan berkembang menjadi organ-organ dan bahagian-bahagian badan.

2 Bulan
Ketika ini, saiz bayi anda kira-kira sebesar sebiji kacang merah dan dia sentiasa bergerak. Jari-jari tangannya telah terbentuk tetapi sedikit berselaput

3 Bulan
Ketika ini, kepanjangan bayi anda sekitar 7sm hingga 8sm (3in) dan beratnya lebih kurang setengah biji pisang. Dia sudah mempunyai cap jarinya.

4 Bulan
Bayi anda sekarang berukur 13sm (5.5in) dan berat badannya 140g (5oz). Rangkanya mula mengeras dari tulang rawan yang lembut menjadi tulang.

5 Bulan
Kening dan kelopak matanya telah siap dibentuk. Ukuran bayi anda akan melebihi 27sm (10.5in) jika anda meregangkan kakinya.

6 Bulan
Berat badan bayi anda sekitar 660g (1.5 paun). Kulitnya yang berkedut mula menjadi lembut dan licin bila ditempatkan lemak.

7 Bulan
Pada masa kini, ukuran panjang bayi anda melebihi 40sm (15in). Dia boleh membuka dan menutup matanya dan mungkin melihat sekitarannya.

8 Bulan
Berat badan bayi anda sekarang sekitar 2.2kg (4.7 paun). Lapisan lemaknya bagai "mengisikannya", menjadikan bayi anda kelihatan comel montel, dan paru-parunya sudah siap berkembang.

9 Bulan
Sudah hampir masa bersalin! Secara purata, bayi lelaki yang baru lahir berukur 52sm (20.5in) dengan berat badan 3.4kg (7.5 paun), dan bayi perempuan yang baru lahir berukur 50sm (19.7in) dengan berat badan 3.2kg (7 paun), tetapi bayi-bayi memang banyak perbezaannya pada masa ini.

Sharing is caring.
Info ni berguna tuk sesiapa yang tgh preggy, terutama cousin n my BFF :)
Harap-II info ni bermanfaat buat mereka.
Salam


Share:

10 Sila Komen:

Unknown said...

Nice entry.thanks share info :)salam jumaat dear.

Unknown said...

teringat saat manis mase pregnant baby hari tu..wlaupun sakit mse b'salin..tp bila duk sorg2, senyum jg :) sayangilah ibu...

Izwa Kamaruddin said...

suka entry niiii :)

Unknown said...

sesuai sangat info nie dgn remy sekarang.....

Ciktie said...

Nice

Ciktie said...

Nice

Nadia Johari said...

wah uzu..x sbr ke..hehe

cik lisa said...

boleh buat nota sain ni, hehe

ME CTCT said...

mesti berdebar menunggu saat2 bersalin :D

Unknown said...

Bagusnya info.. Thanks ye :)

Tumpang lalu ye tuan tanah..
Saya ada menjual set menyusu, bersalin & hamil :)
http://thevitamomshop.blogspot.com
http://facebook.com/vitamom