✿Baca Entry Yang Lepas✿

Sunday, February 24, 2013

Pendengkur Lebih Berisiko Terkena Serangan Penyakit Jantung



Salam
Selamat pagi ahad :)

Topik hari ini ialah mengenai pendengkur. Hehe. Korang mesti berdengkur kan time tido? Uzu maybe tak kot tapi kekadang ade gak yang perasan uzu berdengkur. Eh? poyo je rasa. Dah tak comel.
Tapi semua tu tanpa sedar. Betul tak? Sape yang kuat berdengkur rupanya ada effect kat jantung. Jemput baca semua...


Mengikut pengkaji-pengkaji terhadap penyakit jantung, salah satu sebab risiko terkena serangan jantung ialah pendengkur. Pendengkur lebih berisiko terkena serangan jantung daripada perokok.

1/4 wanita dari 10 lelaki alah pendengkur mengikut kajian dan kebiasannya mendengkur selama ini belum pernah disebut mampu memberi kesan buruk bagi kesihatan dalam jangka panjang. Namun ternyata kali ini kajian terbaru menyatakan pendapat yang berbeza.

Pasukan pengkaji dari University of Detroit menjelaskan, "penelitian kami membuktikan jikalau mendengkur tidak boleh dipandang ringan," kata ketua pengkaji Dr Robert Deeb.

Pengkaji-pengkaji seperti Dr Deeb menyarakan bahawa agar pendengkur perlu menhentikan tabiat berdengkur secepatnya..


p/s : Berdengkur tu susah nak elak. Sebab ia berlaku tanpa sedar.Terpikir jugak cane caranye.


11 comments:

Remy hazza said...

betul tu uzu...rasanya ramai yg berdengkur...... mungkin posisi tidor kena betul....

Mysyah Holiday said...

hu3...mcm2 bunyi pn ada...blh jd kelakor

Solehah Shamsuddin said...

ohh awak dengkur ye.kikiki sy usik je.hehe ala, kdg2 tu org berdengkur masa tdo sbb penat...

Mia Liana said...

bahaya juga ya.... huhuhu

anamizu said...

hai uzu.. salam kenal dr cik ana.. haah bab berdengkur ni xleh nak jangka kan.. mungkin bantal kene posisi yg betol jugak kot..

ejulz said...

alhamdulillah bukan pendengkur yang tegar.. hehehe

Rahmad Mat said...

rumate aku slalu dengkur..haha

Nadia Johari said...

kdg2 org dengkur sebb pent

C.T.K said...

ct xberdengkur tp bising mse tido....hahaha

sa mic said...

tak selalu berdengkur tapi selalu tidor buas, ada effect tak? haha xD

Afie Qaisarah said...

bhye sungguh..

Copyright © ✿Emas✿Putih✿Blog✿ Designed by azhafizah.com