✿Baca Entry Yang Lepas✿

Monday, February 11, 2013

Sejarah Terciptanya Rokok !

Salam

Sila tajamkan mata anda membaca petikan ini.

p/s : Jauhilah rokok sesungguhnya rokok itu tumbuhnya dari kencing iblis.

Salam



9 comments:

aisyah humaira' said...

paling benci perokok. sorry to say.
alhamdulillah, dapat ayah dan suami yang tak merokok :)

Farah Waheda Wahid said...

thanks for sharing dear... just got to know that pokok tembakau tu tumbuh dari kencing iblis... thanks for the info...

Nur Irdina said...

Menakutkan la... tak suke jugak perokok ni.. asap rokok tu menyakitkan rongga hidung je...

Remy hazza said...

thanks for info...

Nadia Johari said...

mmg xsuke yang merokok..tapi dpt gak bakal yng perokok..nak wat mcm ne..klo ditegur x mampu die nk bernti..dah biasa katanya..xpela..yang penting die x mrokok depn nad

Shida Radzuan said...

naseb lah sharul xmerokok...tp budak merokok laa..... :P

Wan Syafie Wan Ismail said...

cek status hadith dl, please.. bru sebarkn...

Jund said...

Assalamualaikum..nak kongsi sedikit ilmu..hadith nie PALSU dan PELIK BIN AJAIB..tahu kenapa???
1)tembakau cuma ditemui oleh penjajah sepanyol ketika mendarat di latin amerika sekitar abad ke 16M.kaum latin amerika yg pertama kali menanam tembakau.

2)Ia tidak diriwayatkan dalam mana-mana kitab hadis,yang sahihnya atau yang dha`ifnya.Ia adalah satu pembohongan yang keji atas nama Nabi S.A.W.Haram menyebarkannya.

3)jika wujud hadith yg spefisik dan sahih dalam bab merokok,maka mudahlah Majlis Fatwa kebangsaan memfatwakan haramnya merokok…sampai sekarang,MFK belum lagi gazzette fatwa keharaman rokok kerana faktor terbesar ialah tiada larangan khusus dalam AQ&AS.ia cuma Qias sahaja dan laporan sains klinikal sahaja

4)penulis buku HARAM MEROKOK ini iaitu Adil Akhyar pernah menulis buku mengenai “poligami tidak sunnah” ( nonsense ? )

5) Manuskrip setua mana sekalipun memang tidak dikira.Jika tidak sudah tentu para huffaz meriwayatkannya.Hadith ini juga tidak ditemui dalam karya hadith sahih,da’if,dan mawdu’(palsu).Tidak tahu datang dari mana(dalam kitab hadith mawdu'(palsu) pun tiada dinyatakan hadith tu,maknanya memang 'double mawdu' lah ia')

berdasarkan hadith tersebut,tiada perawi yang dijumpai..sedangkan matan dan sanad itu penting dalam hadith..hadith ini telah ditentang dengan kuat oleh banyak ulama' besar..

walaupun hadith ini palsu tapi hukum merokok tetap HARAM..cuma tak boleh guna hadith ni dalam menguatkan fakta yang rokok itu haram kerana..
-pengharaman rokok bukan datang dari hadith Nabi secara terus kerana ia lebih kurang seperti dadah dan melalui Fatwa yang dikeluarkan ulama’2 berdasarkan dalil aqli(akal,perbandingan) dan naqli(Hadis,Al-Quran).

Antara Fatwa merokok itu HARAM ialah:-* Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Hal Ehwal Islam Malaysia kali ke 37 yang bersidang pada 23 Mac 1995 di Kuala Lumpur.
* Fatwa yang termasyur di seluruh dunia iaitu daripada Al-Marhum Mufti Saudi,Syeikh Abdul Aziz bin Baaz
* Fatwa Al-Azhar terdahulu iaitu Syeikh Abdullah Al-Masyd (Ketua Lembaga Fatwa Azhar),Dr. Ahmad Umar Hashim(Naib Canselor Al-Azhar)dan lain lain.

10 SEBAB MENGAPA ISLAM MENGHARAMKAN ROKOK
1. Rokok menjejaskan akal (mental)
2. Rokok membahayakan kesihatan fizikal
3. Rokok membahayakan keselamatan diri dan orang lain.
4. Rokok membahayakan keturunan
5. Rokok mengganggu manusia lain.
6. Rokok menimbulkan akhlak buruk
7. Rokok mensia-siakan waktu hidup
8. Rokok bercanggah dengan maruah keislamana
9. Rokok membazirkan harta (wang)
10. Rokok mengandungi dadah (nikotin dan arak)

Moga kita semua sentiasa berada di dalam lindungan Allah S.W.T..wallahu'alam

Wan Syafie Wan Ismail said...

jazakaLLAH.. nice sharing.. ;)

Copyright © ✿Emas✿Putih✿Blog✿ Designed by azhafizah.com