✿Baca Entry Yang Lepas✿

Friday, February 8, 2013

Tips Blog : Pekara Yang Perlu Korang Tahu Pasal Blog


Salam

Jumaat yang indah. Alhamdulillah.
Just nak share tips and info pasal blog. Hanya pandangan dan pendapat uzu sahaja



Berat Blog
  • Pastikan blog tak berat. Kekadang blog yang berat ni akan lambat loading sampai kekadang uzu rasa kurang selesa dan terus tekan pangkah. Kecuali memang uzu nak sangat masuk blog tu. Hehe

Please Click ENTER Welcome To My Blog
  • Elakkan ataupun disable atau pun dengan kata lain buang benda yang kena click Welcome To My Blog : Enter Here sebelum masuk blog. 

Gadjet Follower
  • Mengunakan gadjet Follower lebih baik daripada guna follower yang nak tekan kat atas blog tu.
  • Letakkan gadjet Follower kat atas sidebar korang. Sebab kekadang ade yang letak gadjet Follower kat bawahhh blog. Susah orang nak scroll. Nak follow pun tak jadi sebab jauh sangat nak scroll.

Shout Mix/Chat Box
  • Shout Mix atau Chat Box penting tau untuk orang tinggal jejak so bolehlah kita terjah diorang balik.

Music Player
  • Lagu kat blog? Dulu uzu suka letak lagu dalam blog tapi baru faham lagu mengganggu ketika hendak berblogwalking. Kekadang nak BW buka tab banyak-II then kebetulan semua blog ade lagu. Habis bercampur aduk lagu.
  • Kalau nak sangat, letak button pause kat music player tu. Senang nak tekan pause kalau lagu tu menggangu. okay?

Widget
  • Buang widget atau hiasan-II yang tak perlu kat blog, contoh gambar cartoon Welcome To My Blog. Tak penting pon. Semak ade lah.. Memang comel pun benda tu tapi kekadang nampak semak. Nak follow pun susah sebab gadjet tu menganggu. Ada uzu tengok macam tu ^^
  • Selain tuWidget CCTV kat blog? CCTV yang bergerak-II tu? Fungsinya ape ye? kalau takde fungsi atau sekadar hiasan, baik buang.. hehe ^^

Background Entry
  • Background blog digalakkan guna kaler putih .Kalau yang guna yang kaler pun boleh asal kaler tulisan tu bertentangan supaya senang kita nak baca :)

Jenis Tulisan
  • Jenis tulisan mesti lah senang di baca. Tak perlu guna tulisan yang ade style-II. Kalau nak pun cari tulisan yang boleh baca k ? ^^
  • Guna tulisan macam uzu ni kat best, Times New Roman sebab senang nak baca entry :)

Saiz Tulisan
  • Saiz tulisan tu biar lah yang senang di baca. Jangan lak yang kecik, yang besar pon tak lawa sebenarnya. Terbeliak biji mata nak membaca. Hoho

Live traffic Feed
  • Memang best kot tapi rasanya tak penting sebab kita boleh check kat nuffnang. Lagipun ambik ruang yang banyak. Tak gitu?


Label
  • Yang ni uzu pun tak boh sangat. Kalau label tu sikit takpe jugak tapi kalau label korang lebih 50? Kan dah penuh ruangan kat blog. Ade kot uzu tengok tadi masa blogwaling. Kat ruangan footer penuh sebab label je.

Word Verification 
  • Word Verification kat ruangan comment ade lah paling tak suka sebab bila semangat nak komen, tetiba ade lak word verification. Kekadang buat uzu tak jadi nak komen. Kekadang taip betul pon dia kata salah.
  • Word Verification kat chat box. Haa ni dah kena tadi. Tak perlu. Uzu nak tinggal jejak tapi ade word verify lak kat chat box. terus tak jadi nak tinggal jejak. hehe ^^

Scrolbox
  • Pasang scrollbox untuk gadjet yang panjang. Tadi uzu nampak panjangnya nya entry list dia. sampai ke bawah..Ade gak bloglist yang panjang berjela.

Gambar 
  • Buang gambar-II yang tak penting dalam blog. Ada macam album gambar dah kat side bar sesetangah blog.. Boleh je kot tapi susun dengan teratur..

Malware
  • Ada malware , Danger : Malware Ahead . Patut buang ni..

Like Box
  • Like page box boh yang biasa-II kan best. Macam blog uzu kat atas. Button like kecik comey je. Ade yang letak box untuk Like Page tu sampai ambik 2 3 kali ganda ruang.

Sidebar Bergerak
  • Sidebar bergerak? Atau bila disentuh, bergerak senget . Lawa memang lawa tapi pening kekadang..Hehe


Video
  • Boh video youtube ? Better tak perlu sebab makan x penting sebab orang kalau nak tgk video, boleh tengok direct kat youtube.

Rasanya ini je kot uzu nak bagitau. Bukan nak berlagak tapi nak tolong korang . Tips ni kalau amalkan, orang rasa sejuk je lawat blog kita, so diorang akan datang lagi. Tak gitu?

Sekadar perkongsian. Kalau ada yang terasa ke apa,
uzu minta maaf. Hehe ^^

k Bye Salam

P/s : Minta tolong klik SINI dan SINI. Bersedekah kat uzu Jumaat ni :)



31 comments:

Diyan Hani said...

yeah...setuju dengan pendapat dan tips uzu tuuuu....paling tak suka ada welcome2,word verificationn lagu...

Remy hazza said...

paling tak suka word verification tu........ spoil the mood !

Nurul Faiz said...

ngee.. memang betul tu..
tapi blog CF ada album gambar dan lagu. sobsobss

wanie said...

Thanks for info :) . Blog wani pun bnyak kekurangan , kihkihkih :D

Anis Athia said...

Part word verification tu paling tak best.. Tapi gigih jugak nak comment.. Huhuhu

Asiah Aisa said...

Word verification amat tidak menyenangkan ! :D

ina said...

btul ape yg uzu ckp ni..btw tq for sharing...

Mia Liana said...

bagus ni.. sama pendapat seperti kak mia...

Nurfaezah Abdullah said...

good tips :) bh uzu tlg komen blog sy here: http://nurfaezahabdullah1712.blogspot.com/

saja nak tau pandangan uzu toward my blog :)

Nurul Najihah said...

Betoi betoi : paling xbez bule ada word verification & lagi xmenyenangkan bile nak follow pom ada w.v jugak :)

Khairul Zamri said...

mari check berat blog ini kat blog sy lak. tgok berat tu n compare :)

::EIDA:: said...

bagus bagus..ada something wrong kt blog ida lh ni, uzu xpernah msuk pun... huhuhu

zulaika zulkifly said...

thanks for the tips akak , harap2 membantu new blogger mcm saya ;)

miz ruha said...

paling tak berkenan bila warna tulisan hidup segan mati tak mau... bak baca entri pun rasa malas... bila dah macam tu, malas nak komen dan terus aje pangkah...

Nur Irdina said...

saya sokong entri ni... kalau nak ade widget tu better 3 pon dah cukup. heheh... saya letak lagu instrumental .. semak tak ? saya ada button pause sekali .. hihi =D

GaRy™ said...

hahahaha... yang paling ndak patut dipakai, widget cctv tu la... bikin semak ja owh... hahahaha...

Nadia Johari said...

betul tu..semu tu betul..haha..dulu mse mula nad blogging sume ade..tapi lame2 bila dh tau nk timbg bert blog..bert sgt so decide amik yang perlu je..sekrng dh tgl ikit..hehe

nur hidayah said...

thank akak for sharing..dapat tmbahkn pengetahuan..hihi

CiK Bella said...

Betul tu. Bella pun dah buang lagu.

Fara Fiza said...

Salam... jemput join giveaway saya d http://www.rararoo.blogspot.com/2013/02/fabuloous-giveaway.html
dan menangi barangan korean Cosmetic seperti The Face Shop, Etude House dan Tony Moly :)

Nurmujahidah Ismail said...

sangat setuju,, :D

sa mic said...

yang ini lisa setuju -,-! Terutamanya para blogger yang baru nak naik

MRie RNie said...

Tang gadget follower pada saya lebih prefer letak kat bawah. sebabnya orang baca dari kiri ke kanan dan dari atas ke bawah. bila dah habis baca depa akan nampak widget follower dibawah..kalau depa rasa nak polo. depa boleh klik jer. sebabnya depa tak perlu nak scroll ke bawah lagi dah. sebabnya memang dah depa kat bawah lepas habis baca artikel.

Farah Waheda Wahid said...

nice sharing...

umi said...

setuju dgn semua tuh ^___^

Sophia Hanyz.. said...

stuju sngt..
http://queen-sophia.blogspot.com/

sayidah napisah said...

wahh okeh paham boss! :)

✿A I N A A✿ said...

setuju sangat2... ena punya blog rasa berat sedikit.. so nk buang apa yang patut.. maybe trafic tu kot...

Farahin Izzati said...

setuju!!, hope mereka dpt pertimbangkan!!

Shida Radzuan said...

setuju syg!

El Hardy said...

rangkuman basic blogging skills yg baik.ada lg sbnrnya,tp utk basic,yg ini pn sd ckp bgs.nice sharing.. :)

~ Tekok Beriuh

Copyright © ✿Emas✿Putih✿Blog✿ Designed by azhafizah.com