✿Baca Entry Yang Lepas✿

Tuesday, February 26, 2013

Tips : Cara Meneran Semasa Bersalin



1. Angkat kepala dagu cecah dada.

2. Mata pandang perut 

3. Tangan pegang (bahagian kaki yang berhampiran buku lali) 

4. Masa teran jangan keluarkan suara atau menangis kerana ini akan membuatkan ibu tersebut kurang tenaga dan tak kuat 

5. Masa teran tu jangan sesekali angkat punggung.kerana ini akan mengakibatkan luka dan koyak yang besar di bahagian vagina

6. Tarik nafas sedalam yg boleh dan teran mcm nak buang air besar tanpa blow nafas anda.. Teran sekuat yang terdaya selama yang boleh dan curi nafas then sambung teran.. Tiap kontraksi try 3kali...Time kontraksi je push sbb time tu baby pun gerak sama so jangan buang masa ada kontraksi terus push mcm cara2 td..Takde kontraksi,relax...

7. Baca bismilah, selawat 

8. Tips tambahan: kongsi la tips ni dengan husband supaya dapat mengingatkan anda. Mungkin masa tu anda akan terlupa dek menahan sakit.bila husband dah tau senang la dia memberi panduan kan (masa tgk tu ada sorang suami nie setia menemani isteri dia bersalin, sambil bisik-bisik kat isteri dia bagi semangat) 


13 comments:

ANa Ahmad said...

ilmu ni kita sama2 kene study, kak mula berjinak2 dah ke arah ni ye? hehe bgus2 moga ada jodoh x lama lagi :D

Remy hazza said...

thanks for the tip... leh suruh my laling baca....

Ummi Shaheira said...

yg nombor 5 tu . :'((((

Eraz Fadli said...

Info yang sangat bagus..

Nadia Johari said...

bukan senng nk bersalin..fuh..fuh

deno said...

info yg bagus... besar sungguh pengorbanan seorang ibu

C.T.K said...

buat training kt umah nti :D

aslvie adam said...

Saya hentam je teran..yg penting baby kuar cptttt...haha

вʋввℓɛ ρσρƨ said...

tkut je nnti nk beranak.

Nurfaezah Abdullah said...

done bookmark this hehe.

jom terjah: http://nurfaezahabdullah1712.blogspot.com/

Solehah Shamsuddin said...

Ya Allah camna la perasaan bila bersalin nt ye. takut pn da gak ni

Afie Qaisarah said...

takuttnyeee..

Cik Fie said...

pengorbanan seorang ibu :")

Copyright © ✿Emas✿Putih✿Blog✿ Designed by azhafizah.com