✿Baca Entry Yang Lepas✿

✿Iklan Terbaik !! Jom Terjah !!✿

Sunday, February 24, 2013

Tips : Petua Hilangkan Jeragat Di Muka


Salam

Bagi yang mempunyai masalah jeragat kat muka, boleh try cara ni. kot-II membantu .
It's just a traditional tips. 


Tips 1 : Telur
Just ambil putih telur, ambil tisu and rendam tisu ke dalam putih telur tadi. Letak tisu tu ke muka sehingga tisu menjadi kering. Pastu basuh guna air bersih.


Tips 2 : Pisang Berangan
Ambik pisang berangan, ambik kulit pisang tu then sampukan ke muka yg ada jeragat. Biarkan selama 5 minit and pastu boleh basuh dengan air yang bersih.



Tips 3 : Kunyit Hidup
Ambik sedikit kunyit hidup ,, sebiji telur(telur putih sahaja), sedikit tepung ubi and 1 biji limau purut/nipis. Tumbuk kunyit hidup sehingga menjadi lumat and campurkn dengan tepung ubi n putih telud. Kacau sehingga sebati and boh sekali perahan air limau. Pastu sapu ke muka and selama 25 minit sblm nak mandi.


Tips 4 : Sireh
Kutip/ambik beberapa helai daun sireh muda and masuk dalam peti sejuk. Setiap pagi ambik sehelai dan terus gosok ke tempat yg ada jeragat.

Tips 5 : Hempas Kelapa
Ambik hempas kelapa dah gosok ke muka yg ada jeragat tu, biar selama 15 minit atau lebih. Amalkan selalu.


Tips 6 : Daun Betik
Ambik 2 inci daun betik, segenggam beras, air and 1 inci kulit kayu manis. Rendam dulu beras tu dengan air semalaman. Biarkan ia kembang. Lepas dah kembang, tumbuk atau kisar dengan sedikit air and agak-II yg boleh dikisar bersama betik, and kulit kayu manis. Lepas dah siap, sapu ke seluruh muka yg ada jeragat and biar kering selama 15-20 minit/ Pastu lembabkan muka, gosok dan cuci dgn air suam.

Tips 7 : Edit 
Guna photoshop je. hahahahha :D

Terima kasih yang sudi membaca. Maaf terlalu panjang.
Nak short kan pun susah nnt terskip langkah-IInya. Well, sharing is caring

Salam.




22 comments:

Ena's Palace said...

Tip yg first tu mudah...nnti nak try buat la...tq sbb sharingkan...dan tq jugak sbb caring kat kite semua...hehehe...

Lissa LaLissa said...

nk try yang no 7 tuu.. paling senang rasanya., hahahhaha xD

selipar putih said...

laki bolek dak?haha

najihahfara said...

telur memang berkesan utk muka..

~IraNur~ said...

tengah serius baca2... tiba2 tips yang last tu tersengih baca xD

ms.antz said...

tip yang last tu paling susah nak buat... nak buka lappy lagi, tunggu loading lagi... hehehe.... thank for sharing...
http://www.zahidahwahid.com/2013/02/forum-selebriti-utm-berselawat-2013/

Farah Waheda Wahid said...

biasanya pakai telur putih jer la... ^_^...thanks for sharing dear...

Hanif Idrus said...

Yg last tu dahsyat..

hazdnul shafina said...

guna photoshop je.. haha..yang tu dah try..hahaha.. thanks for the info :D mau try cuti sem nanti :)

wana wazm said...

yg no 7 tu plg senang. hehe

padin said...

hehee hempas ke hampas kelapa? muahahaa kalau dalam gambar boleh la edit, kalau gi opis nak edit camne ye? :D

Nurse & Engineer to be said...

Sealin tu boleh try gune rumpai laut sebagai alternatif lain.. 100% asli.. buat masker Insya'Allah bukan jeragat je hilang.. parut, jerawat, kulit berminyak Insya'Allah beransur ilang juga..

Kalau berminat boleh order ngan eza ye.. Hanya Rm10/pack..

Remy hazza said...

no 7 tu yg paling terbaik.... sekali klik aje.....

ejulz said...

menarik.. tips no7 paling senang.. haha.. pisang berangan? mane nak carik ek? hehe

Nadia Johari said...

tips yang berguna..yang first dan last pling senang..hehe

deno said...

thanks for this tips!

YaNg AyEsHa said...

yg 1st tu paling senang..yg lain, malas nk buat..byak step..hihi

Ummiarissa Mahdi said...

banyaknya tips...kena rajinlah ni

Seneorita Baharin said...

nice tips uzu, tp yg selalu org buat tips no.7 je kan, senang..heheeee :D tp sye suka buat cara 1..mmg berkesan...

sa mic said...

photoshop adalah yang terbaik, hehe , masalah kulit macam-macam sekarang ni,humm

Afie Qaisarah said...

sharing is caringgg...

Hadi Nugraha said...

no #7 paling mantafff hahah..
sy ada tips untuk menghilangkan jerawat :
- obat jerawat
- eksfolian
- pola hidup sehat
- detoks