✿Baca Entry Yang Lepas✿

Thursday, March 7, 2013

HATI-HATI : Taktik Kotor Budak Dapat RM1000 Hanya Dalam 5 Minit




Sedang saya menikmati Tutti Frutti saya.., tiba2 datang seorg kanak2 lelaki Melayu dlm lingkungan umur 8 tahun. Duduk disebelah meja saya & berkata, "Pakcik., mahal tak ice-cream tu? Dia ada jual sikit2 tak?

Saya jawab: Kalau adik ambil banyak, kena la bayar lebih.

Beliau terus mengajukan soalan demi soalan, tapi saya mendiamkan diri. Mungkin anda anggap saya sombong atau angkuh. Mungkin ada yg berkata: Ala ice-cream mcm tu pun nak berkira., belikan la aje kat budak tu.

Sebenarnya rakan saya ada yang dah terkena. Beliau didatangi oleh budak seperti ini, & beliau belanja dia Tutti Frutti. Duduk berbual dgn budak tu, dlm masa 5 minit 2 lelaki berusia approach dia dan berkata "Awak culik anak saya ye"...budak tu pun berkata: Ayah ni la pakcik yg suruh saya naik kereta dia.

Pendekkan cerita, rakan saya diugut supaya bayar RM1,000 kalu tak hendak perkara itu dilaporkan pd polis. "Ayah" budak tu siap tunjuk laporan polis yg dibuat yg mengatakan anak dia hilang & diculik. Utk tidak kecoh rakan saya ke ATM machine & bayar Ayah budak tu. Mereka hilang setelah mendapat RM1k.

Cara baru warga kota cari duit di KL ketika musim cuti sekolah ini. Oleh itu., saya berhati2 & tidak layan budak itu. Bukan saya kedekut tapi mengapa budak 8 tahun jalan seorg diri & datang tanya kat saya pasal ice-cream?

22 comments:

huny madu said...

mcm2 cara org jahat nk dapatkn duit!

ANa Ahmad said...

ini makannya..haduh... bdk2 zaman moden ni skrg makin bijak..silap2 boleh cipta nuklear sendiri dlm usia mcm ni :D

mohdfauzrin.my said...

mohon share :)

Nabila Medan said...

macam-masa pula sekarang ni..

dEdEQ dE wIshEs said...

JAHATNYE . TERUK TOL

Lissa LaLissa said...

pelik2 taktik orang sekarang nii.. =="

Aleeza Zailan said...

wahh bahayaa nii . baru taw ade gakk penipuan cam ni haa . terokk terokk

Aleeza Zailan said...
This comment has been removed by the author.
zaxx said...

oh bahayanya...

As Lin said...

Ee...teruknya

M uinvest said...

Assalamualaikum, Ada baiknya sambil sambil online and sambil invest beli share syarikat di Europe. Bulan bulan dapat duit, stable monthly income. Lagi banyak yang di invest, lagi besar dapat tiap tiap bulan.

Dengan RM 2300 boleh mendapatkan anda RM 310 tiap-tiap bulan, Dengan RM 10,000 boleh dapat RM 2,000 - RM 3,000 sebulan. Atau share paling murah berharga USD $ 20 dengan bulanan anda akan dapat USD $ 2.2 sahaja.

Average ROI ialah 15% setiap bulan dari pelaburan anda.

Link : http://malaysiauinvest.blogspot.com/

PS : Boleh PM saya or email di myuinvestnet@gmail.com

ct siti said...

saya mintak kebenaran utk share ye :D

Afie Qaisarah said...

copy yer sis..

ShuhaidaSaad said...

taktik diorg sekarang. makin berani. syieda pun takut kalau datang orang yang tak dikenali. even budak2. mana tau dia manderem kita. hohoho berhati2 lepas ni. ni salah satu kejadian utk dijadikan iktibar.

siti zawiah said...

nak tolong sebab kesian tapi tu balasan diorang..ish3..tak patut betul.

sa mic said...

huish bahaya jugak ni, huhu

MéuzAngelo™ XXIII said...

yg bagi duit tu pun bodo.. bodo teramat la sangat.. mungkin ini hanyalah sekadar urban legend.. tapi kalau dh timbul cerita2 mcm ni, kita kene hati2 lah..

kalau aku la, sikit pun tak goyang.. cctv ade merata tempat.. saksi pun ramai.. org yg bagi duit tu tersangat la bodo. bukan bodoh tapi bodo (taraf tinggi sikit dari bodoh).

Aeda Zainal said...

Gila hebat budak-budak skrg cari kerja -.-'
Kena becareful la, skrg sudah mcm2 cara org buat nk dptkan duit.

Remy hazza said...

pernah dengar cerita nie......
mcm2 cara nak menipu

Nadia Johari said...

mcm2 tktik mnipu ssekrg..

Cik Fie said...

kena berhati - hati ni .

Shida Radzuan said...

mcm2 hal haihh..org nk tipu jgn kate 5mnit..ssaat pn blh kan..

Copyright © ✿Emas✿Putih✿Blog✿ Designed by azhafizah.com