✿Baca Entry Yang Lepas✿

Thursday, March 28, 2013

Seram! Apabila Uri Bayi Jadi Tumpuan Makhluk Halus


Seram! Apabila Uri Bayi Jadi Tumpuan Makhluk Halus | Apabila kita menyebut tentang uri, KisahBest.My ingin berkongsi tentang satu kisah seram di mana sebuah keluarga yang membawa balik uri bayi untuk ditanam di rumah, menjadi tumpuan makhluk halus. Salah seorang daripada ahli keluarga tersebut tersedar dan cuba melawan makhluk halus tersebut. Persoalannya, apakah yang terjadi kepada uri tersebut? Ikuti kisah di bawah ini.

Sekadar gambar hiasan
Kami sekeluarga tinggal di kawasan timur singapura. Ketika berlaku kajadian yang ingin aku ceritakan ini, kakak iparku baru sahaja bersalin dua hari yang lepas. Walaupun dia masih lagi ditahan di hospital, uri bayinya telah dibawa pulang dahulu untuk ditanam. Malangnya uri itu tidak dapat ditanam pada hari ia dibawa balik dari hospital kerana hari sudah senja. Uri itu kami letakkan dalam botol di atas meja dapur. Lampu dapur pula dinyalakan kerana menurut orang tua-tua, uri bayi yang baru hendaklah diletakkan dekat cahaya supaya tidak diganggu hantu dan syaitan.

Jam di dinding berdenting menandakan 12.45 tengah malam. Penghuni-penghuni lain di rumah sudah nyenyak dibuai mimpi. Aku pula, entahlah. Perasaanku berlainan malam itu. Selalunya tidak begitu. Mata ini belum lagi terasa mengantuk, sebaliknya perut pulak terasa lapar. Aku terus melangkah menuju ke dapur untuk mencari makanan. Apabila kaki ku baru selangkah menjejak ruang lantai dapur, tiba-tiba aku terlihat lembaga putih di tingkap dapur berjalan di udara. Mimpikah aku? Tak kan ada orang berjalan atas angin, jawab hatiku sendiri. Lagi pun, rumah kami di tingkat lima.


Aku terus beristighfar. Lembaga itu melintas lagi di tingkap dapur. Tiba-tiba ia berhenti, lalu memandang ke arahku dan menunjuk ke arah botol yang terletak di atas meja. Matanya merah, bagaikan bebola api. Lendir di celah-celah mulutnya yang keluar sangat menjijikan. Barulah aku sedar yang lembaga itu adalah pontianak. Dengan kuasa Allah, mulutku mula membaca ayat Al Quran.

Pontianak itu tiba-tiba berlalu, menghilangkan diri. aku kira semuanya sudah selesai, tapi aku tersalah duga. Sejurus kemudian, aku terlihat lembaga itu di tingkap ruangan tamu pula. Ia cuba mencakar-cakar dinding ruangan tamu. Aku hairan kenapa ibu ayah tidak sedikitpun mendengar kejadian ini. Mingkin ini suatu ujian untukku. Alhamdulilah, surah yassin telah diletakkan di setiap penjuru dan tingkap di rumahku.

Oleh sebab itulah pontianak itu tidak boleh masuk. Aku ke dapur lalu mengambil segelas air lalu ku bacakan ayat Qursi. Sesudah itu, aku renjiskan ke seluruh penjuru rumah dan disemua tingkap.

Akhirnya pontianak itu pergi jua dengan hilaian yang sangat menggerunkan. Esok pagi-pagi lagi aku mengajak abangku pergi menanam uri anaknya. Waktu melawat kakak iparku di hospital kemudian, dikatakan bahawa anaknya semalaman menangis tak henti-henti. Mujur ayahku telah membekalkan surah-surah untuk menjadi pendinding. Aku hanya terdiam di situ mendengar cerita mereka. Kejadian malam itu tidak kuberitahu sesiapapun.

13 comments:

Adilah Asari said...

satu peringatan...alhamdulillah berguna..

Arya Addin said...

Assalamualaikum :) Tolong Aya kejap ^_^

Pilihkan banner untuk Aya .. kejap jeh ..
http://ismy-maryam.blogspot.com/2013/03/tolong-pilihkan-banner-untuk-aya-boleh.html

Boleh like Banner kesukaan dekat FP AYa jugak ..
http://www.facebook.com/media/set/?set=a.221915961283394.1073741825.172393589568965&type=3

-arya addin-

Seneorita Baharin said...

seramnya..tapi memberanikan diri utk membacanya jgk.. :P huhu..peringatan utk semua...huhu

Lelaki Ini said...

dah la malam ni malam jumaat.
terbaca plak cerit ani.
seram sejuk rasa.
hahaha

ANa Ahmad said...

seraam-seram

Solehah Shamsuddin said...

uihh baca cte ni mlam2 ni lak.urmm seramnya

Aniki said...

alamak... bila dah baca rasa seram lak.. naik bulu roma ni.. aduhh..

Anis Lvince said...

nak copy entry ni eh ?

chinta said...

hehe....saya suka tengok uri bby yg bru lahir....setiap kali mak saya mencucinya...saya xkn lepaskan peluang untuk melihtnya....hihiih

taufik maria said...

boleh caya ke ye huhu..

Afie Qaisarah said...

meremang wwooo

sa mic said...

seram :O

Cik Fie said...

serammm

Copyright © ✿Emas✿Putih✿Blog✿ Designed by azhafizah.com