✿Baca Entry Yang Lepas✿

Friday, March 8, 2013

Tips Cara Penjagaan Bateri Handphone


Salam


Uzu just nak share tips yang paling latest tentang penjagaan bateri handphone memandangkan uzu sekarang tengah berhati-hati dalam penjagaan batteri.

Nak tahu tak uzu skrg pakai 3 handphone, semua batteri hp tu semua dan mengandung perut boncet. Hehe means bateri semua dah kembung.. Serius ni. Memang x pandai jaga fon kan? Hoho

ok semoga tips ni membantu korang ye. jom baca !


1. Cas pertama kali mesti full


Apa pun jenis bateri handphone, proses mengecas untuk kali pertama sangat penting dalam menentukan usia bateri. Ini kerana apabila kita mengecas bateri, seluruh sel dalam handphone berfungsi; maka disebabkan itulah cas untuk kali pertama disarankan waktunya lebih panjang (seperti disyorkan).

Perlu diingat bahawa pengecasan pertama bateri selama 8 jam adalah konsep yang tidak benar buat masa kini. Pengecasan bateri selama 8 jam adalah diperlukan untuk handphone model lama yang menggunakan bateri jenis Ni-Mh atau Ni-Cd.

Untuk bateri jenis Lithium (kebanyakan handphone sekarang guna bateri jenis ni), tempoh pengecasan pertama selama 3 jam sudah cukup. Paling lama pun 4 jam. Dan sepatutnya jika pertama kali menggunakan handphone baru, anda kena gunakannya sehingga habis bateri, kemudian barulah dicas selama 3-4 jam.


2. Kosongkan bateri sebelum dicas

Pastikan bateri dalam keadaan kosong sebelum diisi. Ini adalah menghindari memory effect ketika menggunakan bateri baru. Biasanya bateri hendaklah berada dalam keadaan tidak terlalu kosong, kerana bateri baru sudah boleh digunakan untuk menghidupkan handphone meski pun ia tidak mempunyai kekuatan tenaga yang lama . Bagi mengosongkan bateri anda hendaklah menghidupkan handphone sampai low batt.

Namun bateri yang digunakan handphone zaman sekarang adalah jenis Lithium ion adalah lebih baik dari jenis Nikel Cadmium ketika mula-mula keluaran awal handhphone kerana ada dead memori. Bateri jenis Nikel Cadmium ini perlu dipastikan bateri habis caj ini sebelum dicajkan semula berbeza bateri Lithium ion boleh caj bila-bila masa sahaja.


3. Jimatkan penggunaan bateri handphone dengan mematikan features yang jarang digunakan

Anda harus ingat bahawa bateri handphone anda ada umur berdasarkan kitar hayat pengecasannya. Semakin banyak anda menggunakan kuasa bateri anda, maka semakin kerap anda perlu mengecas bateri berkenaan, bererti kitar hayat cas bateri handphone anda akan cepat habis. Untuk mengelakkan hal tersebut, anda perlu berjimat dengan mematikan features yang tidak atau jarang anda gunakan.

Ada beberapa features yang banyak menggunakan tenaga yang biasa terdapat dalam handphone canggih/smartphone, yang terkadang kita sendiri tidak begitu sedar kewujudannya, namun tetap aktif meskipun kita tidak ingin menggunakannya seperti Bluetooth, Wi fi, 3G, push email, WIFI scanning, background application dan lain-lain. Disable features tersebut jika ia tidak digunakan. Mengurangkan brightness skrin handphone dapat memanjangkan jangka hayat bateri.


4. Jangan biasakan menelefon sambil mengecas handphone anda

Ini juga termasuk kebiasaan buruk beberapa pengguna handphone. Selain tidak baik untuk kesihatan (kerana ketika mengecas tahap radiasi dan suhu bateri bertambah), menelefon sambil mengecas handphone juga akan menggunakan kuasa bateri, sehingga secara tidak disedari, ini akan memanjangkan proses pengisian tenaga di dalam bateri.


5. Off handphone ketika mengecas

Biasakan untuk mematikan handphone atau sekurang-kurangnya mematikan vibrate features ketika sedang mengecas. Mematikan handphone ketika mengecas adalah tindakan yang bijak, Ini kerana ketika handphone ON, arus elektrik yang keluar masuk akan merosakkan molekul dalam bateri bateri akibat daripada penambahan beban pada proses kimia dalam bateri.


6. Jangan sesekali terlebih tempoh cas bateri

Ini juga salah satu kebiasaan buruk yang sering dipraktikkan. Terkadang kita malas atau lupa untuk segera menghentikan proses mengecas, walaupun sebenarnya bateri handphone kita sudah penuh. Paling dahsyat, kita biasanya suka melakukan proses mengecas ketika hendak tidur. Proses mengecas normal untuk bateri modern biasanya sekitar 2-4 jam, bila kita membiarkannya semalaman dalam kondisi cas (anggap kita tidur sekitar 6 jam), maka bateri akan mengalami “overcharge” selama 2–3 jam, dan ini bukanlah baik untuk bateri kita. “Overcharging” bateri adalah salah satu pembunuh tersembunyi yang dapat mempercepat kematian umur bateri.


7. Jangan menelefon dalam keadaan bergerak

Menerima atau membuat panggilan dalam kenderaan memerlukan tenaga yang tinggi. Ini kerana handphone berusaha untuk mencari signal dari BTS yang terdekat. Aktiviti inilah yang memakan tenaga bateri yang banyak. Apatahlagi jika anda menggunakan sambungan internet dalam keadaan bergerak.


8. Jangan letak handphone anda di tempat yang panas

Suhu udara yang panas adalah musuh utama setiap komponen gadget/peralatan elektronik. Baik panas atau sejuk yang berlebihan boleh merosakkan komponen tersebut, termasuk juga bateri handphone. Tertinggal di dalam kereta di cuaca panas terik, bermakna anda perlu bersedia untuk beli bateri baru.


9. Gunakan charger yang original

Charger yang original direka dengan aliran arus yang sesuai untuk mengecas bateri handphone tersebut. Charger orang lain atau menggunakan charger yang tidak sesuai akan mempengaruhi aliran daya ke bateri dan dalam jangka panjang boleh merosakkannya.


10. Elakkan cas handphone dalam kereta

Ketika mengecas handphone dalam kereta, kita menggunakan port pemetik api sebagai sambungan. Voltage pada kereta sangatlah tidak stabil, terutama ketika kenderaan sedang berjalan dan menyebabkan arus yang masuk ke dalam bateri juga tidak stabil. Maka apabila anda selalu mengecas dalam kereta, komponen bateri akan mudah rosak.


11. Bersih itu asas kesihatan

Pastikan bateri handphone anda sentiasa bersih daripada habuk dan bendasing yang tidak diingini..


12 comments:

YaNg AyEsHa said...

sangat berguna info ni..thanks..:-)

Ibu Amirul said...

Sharing Is Caring... Tq Uzu

ANa Ahmad said...

hehe info ni berguna,, AA cuma tahu tip pertama tu je hehe :D

Aiman Aziz said...

Sejak ade SIII ni .. Update sal fon je kan? hahhahahha

Innanie | Ariffin said...

good info sangat!!! sebab hari tu bb kita bateri kembong. dah terpaksa tukar baru... melayang lgi duit! betul masa cas tu jangan gunakan hp kan!

Adilah Asari said...

bagus2...

Eira Aikawa said...

thanx 4 de info.. sangat berguna.. HP Eira baru je berasap..bateri pulak dah xde dlm pasaran..ni tgh kumpul duit nk beli hp baru..huhuhu

ishy77 said...

ok..lepas ni kne hati2 lagi..bru je lps tukar batt hp...sbb slalu overchrge kott..

Remy hazza said...

thnaks for the tip......

Nadia Johari said...

yng kata jngn tu la kdg diwat..hehe

Cik Fie said...

bagus tips ni :)

saiful rizal said...

ASSALAMUAIKUM & SELAMAT SEJAHTERA SEMUA…
SAYA NAK MEMPERKENALKAN ANDA SEMUA UNTUK MENGGUNAKAN
PELEKAT CY2000 YANG SANGAT MENJIMATKAN
BETERI HP ANDA DENGAN HANYA RM30 SAHAJA…
SEACRH DI YOUTUBE, ADA TESTIMONI MENGENAI
CARA MENGGUNAKAN & KEBAIKANNYA :
LEKATKAN PELEKAT CY2000 PADA BELAKANG BETERI
HP ANDA, CAS BETRI HP HINGGA PENUH,
DAN GUNA SEPERTI BIASA, ANDA AKAN PELIK
TENGOK BETERI HP ANDA SUSAH NAK LOW…
PELEKAT CY2000 AKAN BERFUNGSI SEPERTI BIASA
SELAGI TAK KOYAK & TAK DIROSAKKAN…
MENJIMATKAN BETERI HP ANDA SEHINGGA 10% - 85%
DAN DAPAT JIMATKAN MASA UNTUK CAS HP 50% LEBIH CEPAT…
TAK PAYAH PENING DAH KALAU TAK BAWAK CHARGER
MASA PERGI TEMPAT KERJA @ KEMANA-MANA
BILA DAH PAKAI PELEKAT CY2000 NI…
POWERBANK PUN RASANYA TAK PANDANG DAH…
SAYA SENDIRI MENGGUNAKAN PELEKAT INI DAN
SAYA AMAT BERPUAS HATI DENGAN HASILNYA!!!
CUBALAH SEKARANG & RASAI HASILNYA !!!
PM SAYA DI FACEBOOK “ Acik Extravaganza “ ATAU WHATSAPP DI 0125071690 UNTUK KETERANGAN LANJUT…
TERIMA KASIH ADMIN...

Copyright © ✿Emas✿Putih✿Blog✿ Designed by azhafizah.com