✿Baca Entry Yang Lepas✿

Friday, March 29, 2013

Tutorial : Cara Backup Blog

As-Salam

Biasa kita dengar backup template kan? Yang ni pulak backup blog.
Means backup dengan entry-entry, bloglist, apa2 lah janji semua sekali dia backup.

Fungsinya?? Saja backup kot kot blog korang kena hacked and tetiba hackers delete pulak blog.
Haaa kan masalah besar tu. Yang ni sesaje backup kot ade yang tak puas hati nanti kan dengan blog kita.

Simple je. Just follow the step.

1. Masuk Dashboard --> Setting --> Other


2. Pilih Blog Tools --> Export Blog --> Download Blog


Fungsi lain (Export Blog)Backup blog ni, lepas kita dah download, boleh import blog ke blog baru.
Means masukkan yang korang dah download tu lah ke blog baru guna fungsi import blog kat atas,
 Faham tak .? Try lah. hehe. 

Selamat mencuba. Salam


10 comments:

Mia Liana said...

rajinnya uzu....

nabila biela said...

winkk...tq akak uzu cumeyy

ANa Ahmad said...

blink blink hihihi nice sharing kak uzu :)

Irwan Alessa said...

dah bookmark this.. Takut satu hari nanti hilang ingatan ke.. ngeh2..

Diyana Hani said...

thanks kakak...

Harith Iskandar said...

bagus tutorial ni... :0

...iSyA Purple* said...

nice tuto , kak!

Afie Qaisarah said...

nice tuto..

sa mic said...

thank you sharing ^__^

Cik Fie said...

nice tuto :)

Copyright © ✿Emas✿Putih✿Blog✿ Designed by azhafizah.com