✿Baca Entry Yang Lepas✿

Saturday, March 23, 2013

Tutorial : Letak Button Twitter Di Setiap Entry

As-Salam

Alamak ! Terlupa jawab pertanyaan Puteri Insyirah tentang button twitter
Katanya nak tau cara letak button follow twitter kat setiap entry macam yang selalu uzu buat.
Ok jom ikut tutorial ini.

1. Masuk Dashboard --> Template --> Edit Html --> Tick Expand Widget

2. Gunakan fungsi Ctrl + F untuk cari code ni <data:post.body/>

3. Copy code  kat bawah ni , paste kan selepas code <data:post.body/> yang korang cari tadi.

<center><a class='twitter-follow-button' data-show-count='false' href='https://twitter.com/EmasPutih90'>Follow @EmasPutih90</a>
<script>!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0];if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=&quot;//platform.twitter.com/widgets.js&quot;;fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,&quot;script&quot;,&quot;twitter-wjs&quot;);</script>
</center>
Tukar kaler merah kepada link twitter korang , dan kaler kuning tu kepada nama twitter/id twitter korang.

4. Preview and save :)

Selamat mencuba :)

p/s : yang nak tutorial boleh tengok tuto kat SINI dan sapa yang nak request tuto, sila PM uzu kat facebook atau email :)




5 comments:

ANa Ahmad said...

yg ni boleh share entry dkt twitter juga ke toturial ni ? :)

Emas Putih said...

bukan. just button follower sahaja. senang org nak follow

MarnieyZ said...

wahhh, nti nak nak try buat lah. hehe. thanks :D

Azhafizah Md Nor said...

twitter sy tak aktif =__='

Farisya Anastasyia said...

dah jadik :D
tq kak uzu ^.^

Copyright © ✿Emas✿Putih✿Blog✿ Designed by azhafizah.com