✿Baca Entry Yang Lepas✿

Wednesday, April 3, 2013

Bahaya Jika Guna Mouse dan Keyboard Komputer Dengan Cara Salah


Bagi anda yang selalu bekerja dengan menggunakan komputer, kesalahan dalam penggunaan tetikus (mouse) sehari-hari akan mengakibatkan carpal tunnel syndrome / karpal sindrom (istilah dalam perubatan untuk kelainan pada otot lengan).

Ini adalah gambar pembedahan tangan pesakit yang mengalami karpal sindrom


Berikut adalah tatacara menggunakan mouse, keyboard dan komputer dengan betul.




Memang kita harus betul dalam menggunakan komputer, meskipun rawatan sekarang telah mencapai kemajuan pesat. Cukup banyak pesakit karpal sindrom yang dikurangkan dengan fisioterapi, beberapa kes karpal sindrom memang memerlukan tindakan pembedahan, namun kemajuan ortopedik sekarang amat pesat, beberapa pesakit hanya dibuka kulitnya 1 cm sampai 2 cm saja.


23 comments:

cik azLyzah⊙.☉ said...

takut nye :(

Aina Areen said...

ya allah , mintak dijauhkan laa . hmm

вʋввℓɛ ρσρƨ said...

terus buat aksi dlm gmbr tu. nk tgk tol ke x. tkut jugak kalo kne cm nie

Nao Mei said...

jemput baca

http://sweetyzhanieyz83.blogspot.com/2013/04/blog-post.html

ANa Ahmad said...

gelinye tite tengok

Mohd Hakim said...

Seram tgk tangan mcm tu.. gelinya

MarnieyZ said...

baru pula tahu. Selama ini selalu buat yg salah punya. =,=

anis Sk said...

alamak ! cara pegang maouse salah la

Hajar Shikin said...

menakutkan

Sukma Haron said...

patut ler tangan & jari terasa sakit...kekadang terlupa cara penggunaan mouse & laptop...

◕ D Y S H A S A H H I R ◕ said...

kalau da design, xhengat da mana mana yg salah.. takut gak.. kalau sakit2 sapu minyak angin

Hanif Idrus said...

Kena buat senaman ..
itu hari baru habis training pasal office injured ni

Hanif Idrus said...

Kena buat senaman ..
itu hari baru habis training pasal office injured ni

Pwincess sarah said...

seram.. takutnye la jdi cmtu..

LYAfrina said...

seriau tgk..
huhu..kna hati2 la lps ni

RadhiahIlyas ッ said...

takutnye! yg WRONG tu laa yg dibuat. hehehehe nak ubah lps ni.

baby comel said...

nampak mcm remeh tp semuanya ada kesan dan effect yg kita tak naampak eh. thanks uzu utk info kesihatan ni

Normi Nieza said...

good sharing..

Solehah Shamsuddin said...

baru tau da kesannya. thanks awak :)

Shida Radzuan said...

seram plak...tgk haihhh!

Ct Noraishah said...

thnks for sharing..

sa mic said...

moga dijauhkan , alahai

Cik Fie said...

alamak !! saya tersalah cara guna mouse :(

Copyright © ✿Emas✿Putih✿Blog✿ Designed by azhafizah.com