✿Baca Entry Yang Lepas✿

Thursday, April 11, 2013

Cara Mudah Lajukan Laptop Yang Hang/Lembab

As-Salam

Hari ni uzu nak share something ngan korang. And sebenarnya uzu nak bgtaw sejak laptop uzu meletop disambar kilat, uzu pinjam laptop kakak uzu. Serius hang yang amat ! Lembab sangat. Makin hari makin lembab. Nasib baik lapop pinjam, kalau tak..... dah masuk dalam sungai.

So uzu dah jumpa cara mudah je nak lajukan laptop. Not bad hasilnya.

1. Taip perkataan yang ada kat gambar kat bawah menggunkan notepad

mystring=80000000  <--copy je yang ni


2. Lepas tu tekan File --> Save as


3. File name : ram.vbe <-- mesti kat belakang, format vbe
4. Save as type : All files ye !

Lepas tu save kat Desktop .. And dia akan jadi macam gambar kat bawah


4. Doubleclick RAM yang korang save tadi tu.. dah couble click? Ok tu je.

 Memang takde pape keluar. Tapi bila korang double click, korang akan rasa laptop korang akan laju sikit seperti biasa. Senang kan??

korang try lah. Hehe Selamat mencuba.Salam !!


28 comments:

Puteri Hana said...

wah,,baru tau..boleh try bile laptop lembab..skrg laju lagi..haa,,ada cara cara nak lajukan tenet yang lembap x..hehe

Nurul Farahizzati said...

kak uzu, yg dlm gmbr ada bracket.. nak kena letak bracket ke xyah?

Nieyxzha Hassan said...

Nak try la..thanks sharing

MarnieyZ said...

wahhh, thanks share. Lappy mmg lembap gila skang ni. -,-

Mas Zull said...

asslamualaikum uzu....perkongsian yang menarik ni bila ada masalah mcm ni boleh rujuk sini...:)

Hanif Idrus said...

Thanks for sharing

Princess Syazliyana said...

waaa thankss!

Aniq Bukhary said...

Nice la... Nanti aku try.. :D

yan shamba said...

nice sharing!nk try la:)

Hafizah Alsa said...

wow. bagus sangat ni. laptop saya bagai nak jadi siput tahap kelajuannya

Syuhada Salleh said...

mcm bes je..bleh try nie..

deno said...

baru tahu... thanks uzu :)

Angel Shared said...

Terima kasih sharingnya kak
Angel boleh sikit tambah seperti yang pernah di ajarkan papa
agar laptop tetap laju harus sering cleaning laptop dari file .temp, chokies n lainya bisa menggunakan semacam software like CCleaner atau software semacamnya
Semoga bermanfaat kak...

Dear KHY said...

haa memang laju pon, berjaya =)

aku eryati said...

utk lajukan pc pulak?

yasira rusydinah izni yahya said...

thx 4 d tuto :)

Shida Radzuan said...

nice sharing dear..tmbah shida pgguna ccleaner..mmg clean habiss.. :)

Cik Fie said...

nice tuto :)

yon yoyon said...

Berkesan ke

yon yoyon said...

Berkesan ke

Azhar Mohamed said...

bagus tutorial ni

Adam Musafir said...

Good

Adam yusuf said...

alhamdulillah setelah lebih 3hr laptop sy heng setelah googling di gogel dan masuk blog ni dan ikut totorial ni alhamdulillah setelah 5minit selepas tu laptop sy lju sepeti baru..tq admin atas info yg amat manfaat

Dhiya Afraa Bella said...

Betul la... berjaya ! Thanks share ! 😍😍

Abg Zaidie said...

wow.. macam jet laptop ku..2x speed..

ops pocot said...

Terbaik la kak.... Mmg best.. Sumpah menjadi... Keep it up.. Love you

asiah ismail said...

Baru tru..n mmg laju..tq sis..

Aya Hney said...

A'ah laju laaa terbaikkkk laaaa

Copyright © ✿Emas✿Putih✿Blog✿ Designed by azhafizah.com