April 11, 2013

, , , , ,

Cara Mudah Lajukan Laptop Yang Hang/Lembab

As-Salam

Hari ni uzu nak share something ngan korang. And sebenarnya uzu nak bgtaw sejak laptop uzu meletop disambar kilat, uzu pinjam laptop kakak uzu. Serius hang yang amat ! Lembab sangat. Makin hari makin lembab. Nasib baik lapop pinjam, kalau tak..... dah masuk dalam sungai.

So uzu dah jumpa cara mudah je nak lajukan laptop. Not bad hasilnya.

1. Taip perkataan yang ada kat gambar kat bawah menggunkan notepad

mystring=80000000  <--copy je yang ni


2. Lepas tu tekan File --> Save as


3. File name : ram.vbe <-- mesti kat belakang, format vbe
4. Save as type : All files ye !

Lepas tu save kat Desktop .. And dia akan jadi macam gambar kat bawah


4. Doubleclick RAM yang korang save tadi tu.. dah couble click? Ok tu je.

 Memang takde pape keluar. Tapi bila korang double click, korang akan rasa laptop korang akan laju sikit seperti biasa. Senang kan??

korang try lah. Hehe Selamat mencuba.Salam !!


Share:

29 Sila Komen:

Azee Hana said...

wah,,baru tau..boleh try bile laptop lembab..skrg laju lagi..haa,,ada cara cara nak lajukan tenet yang lembap x..hehe

Zizie Zack said...

kak uzu, yg dlm gmbr ada bracket.. nak kena letak bracket ke xyah?

Unknown said...

Nak try la..thanks sharing

Unknown said...

wahhh, thanks share. Lappy mmg lembap gila skang ni. -,-

maszull said...

asslamualaikum uzu....perkongsian yang menarik ni bila ada masalah mcm ni boleh rujuk sini...:)

Haziq Life said...

Thanks for sharing

Princess Syazliyana said...

waaa thankss!

Unknown said...

Nice la... Nanti aku try.. :D

izyan said...

nice sharing!nk try la:)

Chel Alalguring said...

wow. bagus sangat ni. laptop saya bagai nak jadi siput tahap kelajuannya

Unknown said...

mcm bes je..bleh try nie..

Dayang Deno said...

baru tahu... thanks uzu :)

Angel Shared said...

Terima kasih sharingnya kak
Angel boleh sikit tambah seperti yang pernah di ajarkan papa
agar laptop tetap laju harus sering cleaning laptop dari file .temp, chokies n lainya bisa menggunakan semacam software like CCleaner atau software semacamnya
Semoga bermanfaat kak...

Unknown said...

haa memang laju pon, berjaya =)

kak gojes said...

utk lajukan pc pulak?

YRIY said...

thx 4 d tuto :)

Shida Radzuan said...

nice sharing dear..tmbah shida pgguna ccleaner..mmg clean habiss.. :)

Cik Fie said...

nice tuto :)

Unknown said...

Berkesan ke

Unknown said...

Berkesan ke

Unknown said...

bagus tutorial ni

Unknown said...

Good

Unknown said...

alhamdulillah setelah lebih 3hr laptop sy heng setelah googling di gogel dan masuk blog ni dan ikut totorial ni alhamdulillah setelah 5minit selepas tu laptop sy lju sepeti baru..tq admin atas info yg amat manfaat

bella said...

Betul la... berjaya ! Thanks share ! 😍😍

Unknown said...

wow.. macam jet laptop ku..2x speed..

Unknown said...

Terbaik la kak.... Mmg best.. Sumpah menjadi... Keep it up.. Love you

asiah ismail said...

Baru tru..n mmg laju..tq sis..

Unknown said...

A'ah laju laaa terbaikkkk laaaa

Unknown said...

tq .berkesan..