✿Baca Entry Yang Lepas✿

Wednesday, April 10, 2013

Tutorial : Letak Background / Cantikkan Chat Box/ShoutMix


1. Pi masuk Dashboard --> Layout --> Add a Gadget --> Html/Javascript

<center><div id="custombg" style="width:200px; height:300px; background:url(url gambar) repeat; padding-top:0px; padding-left:0px; position:relative" align="center"> 

codeshoutmix/chatbox 

<iframe frameborder="0" title="shoutboxsaya" height="300" src="http://shout.busuk.org/?shoutboxsaya" id="r" style="filter:alpha(opacity=60);opacity:0.60;-moz-opacity:0.60; display:block; " scrolling="auto" width="200"> 

Tukar :
200 & 300 = saiz width dan height shoutbox/chatbox
url gambar = letak url gambar yang korang nak letak jadi background chat
codeshoutmix = Code shoutmix korang. copypaste je yang kat dalam Html shoutmix korang
60 - nilai transperency shoutbox (ikut kesesuaian background yang korang pilih. 

Banyak lagi tutorial. blog lain. Boleh terjah kat SINI dan sapa yang nak request tutorial boleh PM me at Facebook or drop ur comment below.

Salam.

5 comments:

Ayu Aziz said...

uzu..caner nak wat transparent banner cam blog uzu ni? tq

aLia aLi said...

uzu .. macam mana nak buat macam yang uzu buat "klik" yang tepi kiri tu ?

Shida Radzuan said...

nice :)

Cik Fie said...

nice tuto :)

Fatin Nurfarahin Mohd Fariz said...

hello sis, mau request ba. buat chatbox melengkung dengan buat "back to entry"

Copyright © ✿Emas✿Putih✿Blog✿ Designed by azhafizah.com