✿Baca Entry Yang Lepas✿

Tuesday, May 28, 2013

Ingat Senang Jadi Blogger?

As-Salam
Ingat senang jadi blogger? 

Korang fikir blogger tu senang sebab hanya update entry-->publish-->update entry-->publish. Korang fikir blogger tu just merepek mereban je kan? Korang fikir blogger tu takde kehidupan?Korang fikir blogger tu takde masa depan? Korang fikir blogger tu hanya buang duit je nak bayar duit wifi? Korang fikir blogger tu .... hanya buang masa?

"nak jadi blogger? alah senang je. Sign up je blog, jadi lah blogger"

Dalam dunia blog ni, ada 2 tujuan :

1. Suka-suka je nak ada blog
2. Blog sebagai sumber pendapatan dan tempat perkongsian

Kalau nak jadi blogger yang senang, jadi lah blogger yang suka-suka je nak ada blog. Yang tulis blog luahkan pasal cinta, putus cinta, kecewa dan sewaktu dengannya.

Tapi kalau nak tau blog ni bila kita serius dan jadi blog part time/full time, boleh buat duit selain daripada berkongsi pendapat, info , isu semasa , tips dan tutorial.

Nak menaikkan sesebuah blog pun tak semudah yang kita fikir. Mula-mula berblog Ya Allah Ya Tuhan ku nak dapatkan follower pun susah.  Kena berblogwalking pada mulanya , I follow u, u follow me back , macam tu lah hidup mula-mula berblog. Follower baru 100 follower dah happy sampai buat entry. Itu lah kisah lawak dulu. Haha! Kalau uzu sendiri, ambik masa beberapa tahun baru ada follower macam ni.

Bila follower naik, follower dah beribu , mula lah ada yang panggil kita blogger retis . Newbie lah yang selalunya cakap macam tu. Kita pun kembang semangkuk sekejap. So..

Bila dah ramai orang kenal kita, mulahlah.....apa kita buat tak semestinya orang suka. Uzu dah berapa kali dapat chat-chat yang berbaur fitnah, kata uzu yang tu. kata uzu ni yang ni. Yang paling teruk tinggalkan message kat chatbox berbaur sex. Haaa sapa tak panik. Kat chat tu. Orang boleh baca. Entah sapa lah yang ter-baca.  Takut orang fikir kita negatif. Tu lah kehidupannyaa...


"Seribu suka kita, beribu-ribu tak suka kita"

p/s : Bukan senang jadi blogger tau. Kalau nak jadi blogger kentalkan fizikal dan mental.
Kalau tak, tak payah jadi blogger.


39 comments:

Mohamad Khairil said...

THATS RIGHT!! BETUL2..SAYA SETUJU DGN KAK UZU!! SAME TO ME..

Normi Nieza said...

setuju..:)

~N!k nURfAt!hAH hARun~ said...

bukan senang..tapi tetap ada pro and contranya ..

SyasyaHusnina said...

Setuju sangat sangat..

Mia Liana said...

teramat dan sangat setuju.. bukan senang nak jadi blogger ni... huhuhuh

Harith Iskandar said...

setuju :)

Fizi Zaidi said...

Betul tu!

Fendy said...

setuju...boleh pergi jauh dunia blog kalau betul2 bijak gunakan...

sha dhira said...

betul.. bukan senang nak jadi blogger..dan betul jugak, kembang semangkuk sekejap bila satu coursemate + lecturer kenal kita sebagai blogger.. tapi itulah..maybe satu suka kita.. dan tak mustahil 10 tak suka kita kan.. lastly, shad suka blog emasputih ni.. hehe, sungguh berinformasi..

Paly said...

betol tuu.. stuju ngan cik uzu

SYUKRI TAHIR said...

betul tu!

ingat senang ke nak jadi blogger? payohh wooo

Aina Sofea said...

betul ... ramai yang sangka jadi blogger ni mudah . bukan blogger namanya kalau tak masuk lagi dalam dunia blogging . dunia blogging adalah separuh daripada dunia realiti seorang blogger :)

Nur Alina Binti Jelihi said...

setuju sangat..:D

Mimi Azirah said...

betullll...setuju

Leeza dayasari [santai leeza] said...

setuju..... nice entri.

uks world said...

setuju dgn kak uzu.. saye nih baru pulak baru nak start serius dlm berblog.. serius.. memang x mudah..

zakirasli .. said...

Best rupanya buat blog ni..

diana said...

memang susah..awal2 dulu susah nak cari pembaca setia..sekarang susah nak kekalkan pembaca setia pulak..yang penting usaha kena berterusan kalau tidak blog jadi hidup segan mati tak mahu..heheh

Mysara Ab Rahman said...

mai dh hmpir 4 thun blogging...yup mmg btul nk dptkan 1 follower pn susah..bla ada org kat luar tegur bgtau baca blog kte, rasa suke sgt..hehe

Farah Waheda Wahid said...

setuju...blogger ada macam2 jenis blogger... blogger kental dia x kira apa pun...redah jer...

eimah siti said...

betul2....klau org yang xkuat or jnis yg tak sabar...confirm tak lama dalam dunia blog ni....huhu

Miss Jie said...

Betul tu kak Uzu. rmai jgak yg tak paham..

Shida Radzuan said...

setuju sokong :)

Darma Marina a.k.a Rin said...

Betul tu betul!

◕ D Y S H A S A H H I R ◕ said...

betul tu dear, kadang patah semnagat tap kena positif dan kena tahu apa tujuan n niat kita bila berlog

Eyma su said...

betul tu..kdg tak phm dgn org yg negatif..cuba fkir posotif..hmm..

nida zin said...

setuju..:)

Azhafizah Md Nor said...

memang bukan senang..macam macam dugaan ada..yang penting kena sabar :)

mawar berduri said...

betul tu..setuju..

Giorgio Izas said...

Tepat Skali... Giorgio sokong 100%... (^_^)

Cik Fie said...

setuju ! bukan senang nak jadi blogger :)

Cik Fie said...

setuju ! bukan senang nak jadi blogger :)

mujadafewa.my said...

aduss,,, satu lagi, nak layan luahan perasaan orang2 yang mintak pendapat kita lagi la naya.. alahaiiiaaa,,

Mia Liana said...

salam uzu... kak mia dah review entri ni..

http://www.mialiana.com/2013/06/review-7-ingat-senang-jadi-blogger.html

MEIYL HASHIM said...

SALAM UZU.

MEMANG BENAR DAN SAYA SETUJU 100% APA YANG UZU LUAHAN.

BUKAN SENANG UNTUK MENJADI BLOGGER YANG BOLEH DITERIMA OLEH SEMUA ORANG. ADAKALANYA PAHIT TERPAKSA DITELAN, ADAKALANYA SENYUMAN HANYA MAINAN PERASAAN YANG TERPAKSA DILAYANI BAGI MENCARI SECEBIS IDEA UNTUK TATAPAN TEMAN.

MaTsHaH®عکاس آزاد said...

Idea ringkas bloggers, mungkin remeh, rugi mase untuk dibaca, tp skurang2 bleh bg alternatif gak dari info media perdana yang hanya kejar untungan iklan semasa untuk kejar rating mereka, all the best...

MEIYL HASHIM said...

http://jmbelog.blogspot.com/2013/06/ingat-senang-jadi-blogger.html

shukrisahari said...

bukan senang nk jadi blogger..dh jadi blogger jgn lupe yg bau nk naik ni...bimbing la dorg...

MissNadia said...

N pun sama, baru dapat 100 follower dah tersengih macam kerang busuk :D

Copyright © ✿Emas✿Putih✿Blog✿ Designed by azhafizah.com