✿Baca Entry Yang Lepas✿

Wednesday, June 5, 2013

Hah ??!! Facebook Bakal Disekat Di Malaysia ??



Malaysia boleh mengikut langkah Iran dan China yang menyekat akses ke laman web sosial sekiranya langkah itu mampu membendung sebarang perbuatan atau tindakan yang boleh menggugat keamanan negara.

Pengerusi Gagasan Anti Penyelewengan Selangor (Gaps), Hamidzun Khairuddin berkata, tindakan itu perlu difikirkan kerana ada pengguna yang menggunakan laman sosial itu untuk menyebarkan fitnah, menghina agama dan kaum serta mencaci-maki pemimpin negara.

“Memang tidak wajar menyekat penggunaan internet tetapi Facebook perlu disekat sebelum parah kerana ramai yang telah menyalahgunakan fungsi laman sosial itu dengan melakukan perkara-perkara yang di luar faedah,” katanya kepada Sinar Harian, semalam.

“Kalau boleh perketatkan lagi undang-undang siber yang sedia ada supaya tidak sewenang-wenangnya mereka melakukan jenayah di laman sosial. Tindakan tegas perlu dikenakan supaya mereka bersalah dapat dihadapkan ke mahkamah,” katanya.

"Laman sosial sepatutnya diguanakan secara berhemah, bukan tempat untuk mencaci, menghasut dan menipu. Facebook ini jika tidak disekat akan membawa lebih banyak mudarat. Saya rasa tidak ada ibu bapa atau cendekiawan yang membantah sekiranya kerajaan menyekat laman sosial ini," katanya.

Sementara itu, Yang Dipertua Perkasa Selangor, Abu Bakar Yahya turut berharap KDN di bawah kepimpinan Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi tidak bertolak-ansur dengan golongan yang dianggap ‘pelampau’ yang sanggup menghina pemimpin negara dalam laman sosial.

“Bila bagi amaran mereka umpama tak peduli maka sudah tiba masanya KDN kenakan tindakan keras supaya semua pihak dapat menghormati Perlembagaan. Tindakan tegas perlu diambil supaya keamanan negara dapat terpelihara daripada ancaman anasir-anasir seperti ini,” katanya.

16 comments:

Maria Firdz said...

sepatutnya dr dulu kna buat... sebelum kes lahad datu tu lagi... huhu...

Fyna Ahmad said...

habislah ^_^

farhan irfan said...

Apa seyh?

JunAina said...

Nanti mesti ramai emmberontak pasai tak dak FB lagi. Kemudahan yg ada dislahguna tanggunglah akibatnya.

Ahmad Amiruddin said...

x per.. blogger masih ada.. boleh bersocial kot blogger.. hehe. ☺ bukan sekat ternet pom.. otai internet terutama membuat urusniaga melalui fb mesti mengamuk.. kebnyakn mereka berkomunikasi dgn plngn kot fb.

Nur Aqilah said...

nsib baik sy tak ada fb. dah lama deactive. kalau tak, sy pun akan mengamuk nanti. huhu

azifah yazid said...

bagus jugak tu

kacang buncis said...

lepas nie aktif dgn blog sja la..hehehehe

Tengku Iji said...

Habislah syarikat telekonunikasi punya mobile internet takde sape nak layan dah. Semua berbalik kepada broadband untuk akses penuh ke blog kalau takde facebook.

razali said...

jom guna VPN untuk bole guna facebook balik :D

Nurse & Engineer to be said...

it's ok :-)

Hafizzi Aziz said...

tukar VPN jer. hahaha. Malaysia oh Malaysia.

Amin A. R said...

kalau fb disekat, memang saya setuju sangat tanpa bantahan

Adib Veron said...

Jangan sekat Twitter sudahh :P

Azhafizah Md Nor said...

tunggu dan lihat.

Jannah Rusdi said...

janji twitter ada ;) hehe.

Copyright © ✿Emas✿Putih✿Blog✿ Designed by azhafizah.com