✿Baca Entry Yang Lepas✿

Tuesday, June 18, 2013

Tutorial : Cara Pasang Google Analytics

As-Salam

Uzu baru je pasang google analytic kat blog. Kesian sungguh selama ni tak reti pasang and sebab tak tau apa funsgi google analytic . Meh nak explan sikit.. Sebenarnya, ia lebih kurang sama dengan stat kat dashboard blog kita tapi google analytic lebih details and tepat .

Fungsi Google Analytics

- Jumlah pengunjung kat blog
- Tempoh masa pelawat berkunnjung ke  blog
- Berapa persent berkung jung ke blog
- Pelawat tu dari negara mana
- Jenis browse yang digunakan pengunjung
- Jenis gadjet yang digunakan, komputer ke, handphone ke
- Sumber traffic
- Entry mana yang paling banyak di terjah
- dan lain-lain.

Cara pasang Google Analytics

2. Create account
3. Pilih Website.
4. Isi form kat bawah ni.Boleh rujuk gambar kat bawah


5.Lepas dah isi semua, boleh tekan Get Tracking ID 

6. Lepas tekan Get Tracking ID, akan keluar macam kat bawah ni.
For your information, UA-41818387-1 (contoh) tu ialah Tracking ID korang. Its ok. Abaikan Tracking ID.


7. Copy code kat atas ni dan paste kan ke dalam template. Macam mana nak masukkan? 

8. Masuk dashboard blogger korang. Dashboard -->Template-->Edit Html

9. Tekan Ctrl+F dan cari code ni <head> dan enter .

10. Ambik code yang korang copy tadi dan paste kan dibawah code <head> . COntoh kat bawah :


11. Save template. Done !

credit to Siddiq sebab ajar uzu tadi.

Tunggu lah dalam beberapa minit , google analytics u all akan berfungsi.
Banyak lagi tutorial blog yang lain.
Boleh terjah kat SINI dan sapa yang nak request tutorial boleh PM me at Facebook.

k bye Salam


6 comments:

Normi Nieza said...

good sharing..:)

YaNg AyEsHa said...

brape lame dia ambik masa utk appear eh?

Aniq Bukhary said...

Terbaeekkkkkk!

Melz said...

Benda ni bagus..

kalau boleh cuba explore pasal google webmaster plak :)

Melz

diana said...

akak pun tak tahu nak pasang.ni la baru nak cuba..


lepas tu cemana nak gunakan dia??

Bazlia Amoza said...

Pernah try tp tak jd...nk try lagi lah..

Copyright © ✿Emas✿Putih✿Blog✿ Designed by azhafizah.com