✿Baca Entry Yang Lepas✿

Friday, July 12, 2013

Hati-Hati ! Jangan Beli Taugeh Yang Berwarna Putih !


Hati-Hati ! Jangan Beli Taugeh Yang Berwarna Putih ! | Taugeh Hancing | Mesti ramai suka makan taugeh. nak pulak campur dalam char kuey teow.hmmm rangup. Tapi nak beli taugeh tu kene buat eksperimen dulu la.

Beli sikit taugeh tu, jgn makan dulu sebaliknya simpan dulu untuk 3 hari. Pastu cuba bau taugeh tu lepas 3 hari camane. Dan kalau boleh jangan beli taugeh yang kaler putih berseri tu.

Keputusan yg mungkin boleh didapati, lepas 3 hari bau taugeh tu hancing semacam. Bermakna taugeh tu disiram dengan urine a.k.a air kencing. Dan air urine tu la jugak menyebabkan taugeh kaler putih berseri. Kalau nak tau taugeh keluaran bumiputera senang aje. Kaler dia macam kekuningan sikit dan cepat layu serta kurang rangup, sebabnya langsung tak guna urine sebagai baja.

Ni info dari pegawai   yang pernah buat lawatan ke pusat-pusat penanaman taugeh dibeberapa negeri tertentu yang diusahakan oleh cha ya nun alip. Siap terjumpa satu bilik khas simpan air kencing utk disiram pada pokok-pokok taugeh tu.

Dan kenapa taugeh jadi mangsa? Sebabnya taugehni jenis pokok menyimpan air siraman bulat-bulat terus dalam batangnya. Tak seperti sayuran lain iaitu sayuran-sayuran berdaun hijau yang mengalami fotosintesis semasa proses penyerapan baja atau degan erti kata lainnya air siraman masuk ke tanah dulu barulah akar menyerap dan proses fotosintesis berjalan utk penyerapan zat-zat dari baja.

Tak macam taugeh dia serap terus ape yg kita siram sebab pertumbuhan tumbesaran bukan secara fotosintesis. Tu sebabnya kalau simpan dalam masa 3 hari bau dia wangiiiiiii semacham...

So bagitau la kat sedara mara, kengkawan pasal nak mengenal taugeh-taugeh hancing
dengan taugeh-taugeh bumiputera.


6 comments:

mirza syazwina said...

Info yang very da good..thanks sharing:)))
Lps ni dah taw dah..eeiiuww geli ayaq kencing

nur hifzan said...

Good info.

Kekal aktif sepanjang Ramadhan dengan set makanan tambahan Shaklee pada harga istimewa.

Jemput singgah di A Moment Like This untuk info lanjut.

Terima kasih. :)

Sally Samsaiman said...

erk! camni pun ada ke? thanks for sharing kak uzu!

Cik Fie said...

nice info ;)

Nur Aqilah said...

eii, gelinya. nnti nk tgk betul2lah. kena hati2 ni

Solehah Shamsuddin said...

dah lama tau hal ni.sebab tu sy xmkn taugeh.hehe :)

Copyright © ✿Emas✿Putih✿Blog✿ Designed by azhafizah.com