✿Baca Entry Yang Lepas✿

Friday, July 12, 2013

Tutorial : Cara Pasang Iklan Komli Dalam Blog

Assalamaualaikum.

Selamat malam dan selamat menyambut bulan ramadhan. Ok hari ni uzu nak ajar sikit cara pasang iklan komli. Sebenarnya cara pasang iklan komli dengan iklan nuffnang sama je cuma tukar code nuffnang tu ke code komli. Ada yang tak faham? Ok nak ajar satu persatu

Leaderboard, (untuk atas header)(728x90)

1. Masuk dashboard --> Template --> Edit Html --> Unhide code (buka semua segitiga hitam kat tepi kiri template. Kalau tak tahu boleh tengok sini . Kalau korang tak buka semua code yang kena hide oleh kotak tiga segi hitam kat kiri tempate baru tu, nanti code yang korang nak cari tak jumpa ) . Dah bukak semua code?

2. Tekan Ctrl + F untuk cari code ini  <header> dan tekan enter. Kalau takde, cari code ni pulak <body> 

3. Copy code komli  (yang kaler hijau sahaja macam kat bawah) dan paste kan ATAS code <header> tadi. Atau kalau tak jumpa <header> , paste atas <body> .


3. Preview and Save.

Skyscraper (160x300) Sidebar.

1. Dashboard --> Layout --> Add a Gadjet --> paste kan code komli ke HTML/Javascript 

2. Preview and save.

Large Rectangle (336x280) iklan untuk kat dalam entry

1. Masuk Dashboard --> Template --> Edit Html 
2. Tekan ctrl + F (serentak), cari code ni <data:post.body/> dan tekan enter 
3. Copy code komli untuk saiz dalam entry ni, the paste kan dulu ke sini
4. Ambik code komli yang sudah kena encode tadi, then paste code tu di bawah code <data:post.body/> 
5. Preview dan save. (Ambik masa beberapa jam untuk timbul kat dalam entry)

Dah siap! Hehe. Banyak lagi tutorial blog yang lain. Boleh terjah kat SINI dan sapa yang nak request tutorial boleh PM me at Facebook .k bye Salam


4 comments:

kimi jamai said...

Thanx uzu.. :D

Mas Zull said...

assalamualaikum uzu...menarik ni...;)

Cik Fie said...

nice tuto :)

Remy hazza said...

thanks uzu......

Copyright © ✿Emas✿Putih✿Blog✿ Designed by azhafizah.com