✿Baca Entry Yang Lepas✿

Monday, September 23, 2013

Persediaan Mendaki Gunung Kinabalu Part #1

As-salam

For your information, uzu akan mendaki gunung kinabalu pada 8hb oktober 2013 selama 2 hari. So sekarang cuma tinggal 2 minggu sahaja lagi dari tarikh tersebut.  So, uzu ada sedikit perkongsiaan, apa yang perlu kita buat sebelum mendaki gunung kinabalu ?

Joging
Kuatkan stamina dengan joging setiap petang atau pagi atau bila2 lah, janji setiap hari kena joging. Sekurang2nya 2 minggu sebelum tarikh mendaki. Paling bagus 2 bulan sebelum. Hehehe

Barang-barang penting


1. Baju sejuk waterproof yang tebal. Tak digalakkan guna sweater. Dan jangan guna baju sejuk yang       
    membebankan sehingga menyukarkan pergerakan

2. Kasut hiking yang mempunyai tapak yang mencengkam. Digalakkan guna kasut getah supaya air atau
    embun tak menyerap. Kang kasut jadi berat pulak.

3. Stokin tebal 

4. Baju hujan - kot kot hujan kan

Inilah persediaan mendaki gunung kinabalu part #1 uzu yang awal. So persiapan part#2 akan diupdate kemudian. Uzu baru ready benda ni. Nanti dah ada semua barang, boleh update lagi. So, siapa yang bakal hiking mount kinabalu, boleh lah rujuk tips ini. Hehehehe. Semoga bermanfaat :)


6 comments:

Azhafizah Md Nor said...

selamat mendaki uzu..be careful and take care ye..fiza nak pergi tapi tu lah takde rezeki nak kesana..jauh pulak kan..kalau area semenanjung gagah lagi..tapi before dis naik bukitt broga pun dah pancit,inikan gunung..adeshh..enjoy hiking ok!

Harith Iskandar said...

tlg sediakan 2 beg.1 beg utk daypack yg kita galas,1 lg beg utk org angkut ke kem.dlm beg yg kite bawa tu just sediakan brg2 yg penting je.mn lah tau kot2 kite smpai ulu sblm poter sampai.tibe2 xde plak nk tukar baju lah ape lah..mklumlahhh pompuan kan lecehhh...ehehehe jgn marah.
mmm stamina kene ada.pastikan yg kite betul2 sihatsblom mendaki takut terkene ams.mnggu lepas kwn sy meninggal kat sana.baju je kebumikan...so pastikan kite benar2 cergas ketika mendaki.jgn paksa diri ekkk..walaupun xsetinggi mana tp berhati2 tu lebih baik... :)

dEdEQ dE wIshEs said...

HATI2 NNTI YE SYGG .. JGE DIRI .. HOPE SELAMAT PERGI DAN BALIK . DEQ NK DAKI GUNUNG TP RISAU SEMPUT . TGGU NIKAH LA GAMAKNYE . HAHAHA . G NGAN HUSBEM . WAHAHA

Siti Aisyah said...

Good luck 4 u kak... hati2 bila mendaki tu hehe... wish u best luck

BaNu Syah said...

selamat mendaki..

jom join segmen ni- http://mulan-sahbanu.blogspot.com/2013/09/simple-segmen-by-miss-banu.html

hazwan hairy said...

dok bwh artu pun sejuk gila..haha

Copyright © ✿Emas✿Putih✿Blog✿ Designed by azhafizah.com