✿Baca Entry Yang Lepas✿

Friday, December 13, 2013

Tutorial Send Button / Ping EntryYang Baru

As-Salam

Sejak dua menjadi, facebook telah pun mengupgrade semua yang berkaitan termasuk SEND BUTTON yang mana sangat penting untuk blogger PING entry sekaligus ke group. Fuh !!! Susah juga lah bila takde button SEND ni kan. Payah nak ping. Traffic pun sikit akibat daripada masalah ini :)

ok tadi blogger cun Sheeda Ucu buat tutorial pasa Send Button yang baru, so dengan tutorial itulah yang mengembalikan SEND BUTTON kembali wujud. Caranya?

1. Masuk Dashboard --> Template --> Edit Html

2. Tekan Ctrl+A , Tekan Cut and Paste

3. Cari code ini -->  <data:post.body/> dan tekan Enter sebanyak 2x. 2x okayyy.

4. Dah jumpa? Ok then copy code kat bawah ni, paste selepas code <data:post.body/> tadi.

<!--Facebook Send button Start -->
<b:if cond='data:blog.pageType != &quot;static_page&quot;'>
<div style='float:right;padding: 01px 05px 05px 0;'>
<script src='http://connect.facebook.net/en_US/all.js#xfbml=1' type='text/javascript'/><fb:send colorscheme='light' expr:href='data:post.url' font=''/>
</div>
</b:if>
<!--Facebook Send button End -->

5. Preview then Save :)

kredit to : Sheda Ucu

9 comments:

Lyeen De Syifa said...

x jumpa yg data post tu.hahaha..:)
lyeen guna dr facebook punya saja..hahaha..try2 tiba2 boleh..ahahha...

Gadis Shoot said...

keh keh ~~ sheda powerrr

ANa Ahmad said...

nak cuba try test... macam menarik je.. macam best je.. macam syok je.. hehe

Sukma Haron said...

I follow......

Cik Ungu said...

yeay...dh dapat letak button send..thanks uzu
jemput singgah blog cikUngu pula ye :)

siti zawiah said...

tq kak uzu.. :)

lurvlolipop said...

syukran yeaa kak uzu , daebakk ;)

Nadia Johari said...

baru nak buat ni..memnag susah takde button send

Cik Fie said...

nice tuto :)

Copyright © ✿Emas✿Putih✿Blog✿ Designed by azhafizah.com